Tanesi 14 lira olan ejder meyvesi üretiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Tanesi 14 lira olan ejder meyvesi üretiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 16:03

Tanesi 14 lira olan ejder meyvesi üretiyorlar

Haberin Devamı

Yücel BULUT/GAZİPAŞA(Antalya), (DHA)- ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde iki kardeş kurduğu bahçede ejder (pithaya) meyvesi üretimine başladı. Bu yılın ilk hasadı yapılırken, tanesi 14 liraya satılan ejder meyvesinden hasat dönemi sonuna kadar 18- 20 bin dolayında ürün alınması hedefleniyor.
Gazipaşa'ya bağlı Beyrebucak Mahallesi'nde tohumculukla uğraşan Mahmut ve Mehmet Yüksel kardeşler, daha önce Mersin'de üretimi yapılan ejder meyvesini yetiştirmeye karar verdi. Mersin'de meyvenin üretimini yapan Mehmet Tanrıverdi ile görüşme ardından 2 yıl önce bir bahçe oluşturuldu. Bahçede geçen yıl üretilen ilk ejder meyveleri mahalleliye ikram edildi. İlçede ilk kez yetiştirilen ejder meyvesi mahallelinin ilgisini çekerken, tadının kavun, kivi, muz ve şeftaliye benzediği belirtildi. Yaklaşık 1.5 dönümlük bahçede ejder meyvesi üretimi yapan Yüksel kardeşler, bu yılın ilk ürünlerini de bugün topladı. Bahçeden ilk etapta yaklaşık 1000 adet ürün alınırken, hasat döneminin biteceği kasım ayına kadar 18- 20 bin ürün alınması hedefleniyor.
"TEK SIKINTI YAYGIN OLMAMASI"
Ejder meyvesini ilk olarak Mersin'de yetiştirmeye başlayan ve bu konuda araştırmalar yapan Mehmet Tanrıverdi, bir süper marketle anlaştıklarını ve meyveyi tanesi 14 liradan sattıklarını söyledi. Pazarlamayla ilgili bir sıkıntı olmadığını aktaran Tanrıverdi, "Tek sıkıntımız ürünün yaygın olmaması. İhracata yönelmemiz için Türkiye'de 150- 200 dönüm arazide bu ürünün üretilmesi gerekiyor. Bunu başarırsak pithaya Türkiye'ye büyük gelir getirecek" diye konuştu.
"İLÇE ADINA UMUT VERİCİ"
Gazipaşa Belediye Başkan Yardımcısı Adem Kaya, ejder meyvesi üretiminin ilçe adına umut verici bir çalışma olduğunu anlattı. Özellikle tropikal meyvelerde ürün çeşitliliğini arttırmanın önemli olduğunu vurgulayan Kaya, "Belediye olarak ilçemize yenilikleri getiren tüm üreticilerin yanında olacağız ve destek vereceğiz" dedi.
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de ilçe tarımının önündeki en önemli sorunun ürün çeşitliliğindeki azlık olduğunu belirterek, Yüksel kardeşleri girişimlerinden dolayı tebrik etti ve destek sözü verdi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!