TANAP 2018’de devrede

Güncelleme Tarihi:

TANAP 2018’de  devrede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 21:35

Başbakan Yıldırım, TANAP’ın önümüzdeki yıl devreye gireceğini söyledi. Böylece Türkiye’nin her yıl Azerbaycan’dan ilave 6 milyar metreküp doğalgaz alacağını, Avrupa’ya ise 2020 itibarıyla bu hattan yeni gaz sağlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Azerbaycan doğalgazını Türkiye’ye, Türkiye üzerinden de Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) önümüzdeki yıl devreye gireceğini açıkladı. Yıldırım, “TANAP’ın devreye girmesiyle birlikte Türkiye her yıl Azerbaycan’dan ilave 6 milyar metreküp doğal gaz alacak. Ayrıca 2020 yılından itibaren bu hattan Avrupa’ya 10 milyar metreküplük bir gaz sevkiyatı söz konusu olacak. Bu gazın daha sonra yine Güney Gaz Koridorunun parçası olan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ile Avrupa’daki tüketici ülkelere ulaşması mümkün hale gelecek” dedi.

15 MİLYAR METREKÜP

Yıldırım, Dünya Petrol Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Rusya ile yürütülen Türk Akımı projesine de değinerek, “Türk Akımı Projesi de enerji güvenliğimizi artırma çabalarımıza ayrıca katkı sağlayacak. Rusya ile Türk Akım’a ilişkin imzaladığımız hükümetler arası anlaşmanın, bu yılın şubat ayında yürürlüğe girmesiyle beraber, proje çalışmaları hız kazandı. Projenin 2019’da tamamlanmasıyla Türkiye, 15.75 milyar metreküplük gazı Mavi Akım hattında olduğu gibi Rusya’dan doğrudan alabilecek. Ayrıca proje kapsamında inşaatı söz konusu olan ikinci bir hat marifetiyle Avrupa’ya da aynı miktar gaz sevkiyatı yapılabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye olarak, enerji politikalarıyla ulaşmaya çalıştıkları nihai amacın, enerji güvenliğini, çeşitliliğini artırarak, milletin refahını, huzurunu, teminat altına almak olduğunu belirten Yıldırım, “Ayrıca üretici veya tüketici olsun, barış ve iş birliğini destekleyen bütün komşu bölge ülkelerinin enerji güvenliğine de katkı sunmayı önemsiyoruz. Türkiye olarak enerji alanında aldığımız kararlarda sıfır toplamlı oyun yaklaşımını hiçbir zaman benimsemedik ve her zaman bölgemiz, komşularımızla iş birliği içerisinde ‘kazan kazan’ yaklaşımını ön plana aldık. Bizim bakımımızdan enerji bir ihtilaf değil bir iş birliği alanıdır. Bunu icraatlar ile de ortaya koymaktayız” dedi.

NÜKLEER İNŞAAT 2018’DE BAŞLIYOR

RUSYA Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk mevkidaşı Berat Albayrak’la yaptığı görüşme sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Novak “Şimdi kısıtlı bir lisans var ve çok sayıda lisansa daha ihtiyacımız var. Türkiye şu anda bu lisansları hazırlıyor. Bakan Albayrak, bu yıl, inşaat için nihai izni vereceklerini ifade etti. İnşaatın 2018’de başlayacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ SEKTÖRÜNDE ‘BİZ AYRILAMAYIZ’

SIRBİSTAN Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, enerji konusuna ilişkin, “Enerji sektörü söz konusu olduğunda ülkelerimizi birbirinden ayıramayız. Çünkü bizler farklı coğrafyalarda yaşasak bile birlikte hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Kongrede konuşan Vucic, Sırbistan’ın enerji ihtiyacını çeşitlendirmek ve “güvenilir ortak” şeklinde görülmek istediğini kaydederek, ülkesinin yatırımın cazip hale getirilmesi, üretimin artırılabilmesi ve ağların geliştirilebilmesi için son dönemde birçok adım attığını ifade etti.

TANAP 2018’de  devrede

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile sohbet etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE GÜÇLENDİKÇE BİZ DE GÜÇLENİYORUZ

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında her alanda ortaklık ve iş birliği bulunduğunu belirterek, “İki ülke arasında dostluk, kardeşlik ve birlik bölgeye istikrar getiriyor. Türkiye güçlendikçe biz de güçleniyoruz. Türkiye ve Azerbaycan, bütün meselelerde birbirinin yanındadır” diye konuştu. TANAP’ı oluşturan boru hattı projesinin yüzde 77’sinin tamamlandığını ve 2017’de açılışının yapılacağını dile getiren Aliyev, Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TAP) de yüzde 44 oranında tamamlandığını söyledi.

YAPICI OLMAYA HAZIRIZ

BAŞBAKAN Yıldırım, Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu da hatırlatarak, “Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz’de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz. Türkiye kendisine ait ipso-fakto hakları ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Kıbrıs Rum liderliğinin barışın önünü tıkamak ve tek yanlı arama işlemlerine başlamak yerine, yapıcı bir tutuma yönelmesinde fayda vardır” dedi.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!