Tamamını satıyor

Güncelleme Tarihi:

Tamamını satıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2016 01:30

Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, tamamına sahip olduğu Petrol Ofisi’ndeki hisselerini satmayı planlıyor. OMV yetkilileri, “Oldukça cazip bir şirket, ilgilenen alıcılar bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

AVUSTURYA merkezli enerji şirketi OMV, Türkiye’de sahip olduğu OMV Petrol Ofisi’nin hisselerinin tamamının satılması için süreci başlattığını açıkladı. Petrol arama ve üretim ile entegre rafineri aktivitelerine odaklanma stratejisi izleyen OMV’den yeni bir adım geldi. OMV dün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki bağlı ortaklığı OMV Petrol Ofisi A.Ş.’nin hisselerinin yüzde 100’ünün satılması için sürece başlattığını duyurdu. OMV’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, hisse satışı için danışman şirketlerle görüşmelere başlandı. Şirketin Türkiye’de 1.785 akaryakıt istasyonu ile en büyük perakende satış ağına sahip olduğu ifade edilen açıklamada, ticari ve endüstriyel müşterilere akaryakıt tedariği alanında öncü olduğu vurgulandı. Konuya yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, satış kararının arkasında yatan nedenlerden biri düşük petrol fiyatı ortamında diğer birçok petrol ve gaz şirketi gibi yatırımların önceliklendirilmesi ve nakit yaratmaya odaklanılması. Ayrıca OMV’nin, arama/üretim ve akaryakıt dağıtımının rafineriden, istasyonlara her halkasında yer alınan tümüyle entegre yapılanmalara odaklandığı belirtiliyor. OMV yetkilileri, “Petrol Ofisi Türkiye’nin bir numaralı akaryakıt dağıtım şirketi. Oldukça cazip bir şirket ve ilgilenen birkaç alıcı olmasını bekliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

KİMLER ALABİLİR?

Sektör temsilcileri ise geçtiğimiz yıl satış kararı alan Fransız Total’in ardından, OMV’nin bu kararının piyasa açısından kötü bir sinyal olduğunu söyleyerek, kararın arkasında hem iç piyasa, hem de uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkili olduğunu vurguluyor. Bir sektör temsilcisi, “OMV kârlılık açısından Türkiye’deki yatırımından çok mutlu değildi. Akaryakıt fiyatı üzerindeki baskılar, aşırı cezalar, sıkı politikalar nedeniyle artan operasyonel maliyetler, bunların tümü kararda etkili olmuştur” diyor. Sektör temsilcilerine kimlerin alıcı olabileceğini sorduğumuzdaysa, Opet, Shell, BP, Total gibi büyüklerin alamayacağını çünkü Rekabet Kurumu iznine takılacakları yanıtını alıyoruz. Socar’ın da petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilendiği; Gazprom’un ise Türkiye ve Rusya arasındaki mevcut siyasi konjonktür nedeniyle çok iştahlı olmayabileceği konuşuluyor. Bu isimlerin dışında Avrupa, Ortadoğu veya Uzakdoğu’dan bir oyuncu olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Sinyalini vermişti

OMV CEO’su Rainer Seele, daha önce yaptığı bazı açıklamalarda satışın sinyalini vermişti. Seele, Ocak’ta şirketin Türkiye’deki durumunun sürdürülebilir olmadığını ve devlet müdahalesi nedeniyle karlılığın düştüğünü söylemişti. Şirket, Türkiye’de geçen yıl 10 milyon tonluk satış yaptığını açıklamıştı. OMV, Petrol Ofisi’nin yüzde 54.17 hissesi için 2010 yılında Doğan Holding’e 1 milyar Euro ödemişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!