Tam dönüyordum ki o teklifi aldım

Güncelleme Tarihi:

Tam dönüyordum ki o teklifi aldım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2017 11:49

* Karaman’da 1964 yılında dünyaya gelen Mehmet Ali Han, 1981’de Berlin’e babasının yanına geldi. İki yıl meslek eğitimi gördü. 1983 yılında girdiği fabrikada, 1992 yılına kadar işçilik yaptı. Bu arada evlendi, baba oldu. Çocuklarını Türkiye’de büyütmek için memleketine dönmeye kararı verdi. Fabrikadan çıkışını ve tazminatını aldı... * Türkiye’ye dönüyordu ki kardeşi Süleyman Han’dan teklif aldı... “Karaman’a gitme, gel beraber iş yapalım. İnşaat alanında iyi para var” dedi kardeşi. Teklifi kabul eden Mehmet Ali Han bugün, beş şirketten oluşan Han Şirketler Grubu’nu yönetiyor. Futbol tutkunu ve güvercin meraklısı da olan Han, Hürriyet’e konuştu.

Haberin Devamı

Tam dönüyordum ki o teklifi aldım
MEHMET Ali Han ile beş şirketinin bulunduğu, kendisine ait yaklaşık 40 bin metrekarelik tesislerinde buluştuk. Bir yandan kahvemi içip, diğer yandan sorularımı sormak için hazırlık yaparken o anlatmaya başladı; “İlk ticari faaliyetim kahve satmakla başladı. Meslek eğitimi yaparken, fabrikaya kahve makinesi aldım. İşçilere ve mühendislere kahve satıp, kendime harçlık çıkarıyordum” dedi.

Ardından kaderinin nasıl değiştiğini anlattı: “Kahve satışından aldığım para, bana fabrikanın ödediği maaştan daha büyük mutluluk veriyordu. Bu yüzden dokuz yıl boyunca, yani işçilik yaptığım sürede, kafamda hep ticaret vardı. Ancak ailede ticaret yapan olmadığı için endişelerim oldu. Birader ‘Gel beraber yapalım’ deyince cesaretlendim. Hemen kolları sıvadım. Birader olmasa şimdi büyük ihtimalle memleketim Karaman’daydım.
Kardeşimle bir kamyon satın aldık. Kamyonla alt yapı çalışmaları yapan şirketlerin inşaat malzemeleri ile alet ve makinelerini taşımaya başladık. Ticarete bu işle atıldım.”

Haberin Devamı


Tam dönüyordum ki o teklifi aldım

Kardeşiyle sahip oldukları tek kamyonla bir yandan kum taşıdıklarını, diğer yandan şirketlerin işlerini öğrenmeye çalıştığını belirten Mehmet Ali Han, nasıl başardığını şöyle anlattı:
“İşçilerle ve ustabaşılarla sürekli konuşup yaptıkları işi öğrenmeye çalıştım. Sonra ‘Bunlar yapıyorsa ben de yaparım’ dedim ve alt yapı inşaat şirketini kurdum. Hiçbir zaman bugünkü işimi yarına bırakmıyorum. Dürüst olmayı ve sözümü yerine getirmeyi önemsiyorum. Taşeron olarak aldığımız işleri zamanında ve temiz teslim edince piyasada yavaş yavaş büyüdük. Şimdi Han Şirketler Grubu, Berlin’deki altyapı alanında faaliyet gösteren firmalar arasında ilk üçte. Profesyonel bir ekip şirketleri yönetiyor. Beş şirketin ayrı ayrı yöneticileri var. Yönetim kurulu başkanlığını da ben yapıyorum. Eğer ortada bir başarı varsa bunun sırrını sormadan söyleyeyim. Benim sırrım çalışmak, işini ertelememek, profesyonellerle birlikte olmak ve en iyisini yapmayı hedeflemek...”

Tam dönüyordum ki o teklifi aldım

KAPANACAK KULÜBÜ ŞAMPİYON YAPTI
BERLİN’in köklü futbol kulüplerinden 109 yıllık BAK 07 kapanma riskiyle karşı karşıya kalınca, Alman yöneticileri, Mehmet Ali Han’a bir teklif götürdü. “Takımı yönetemiyoruz. Gruptan düşeceğiz ve kulüp kapanacak. Gel başına geç” dediler. Mehmet Ali Han, bu teklifi aldığı o günü şöyle anlattı:
“Gençliğimde ve çocukluğumda çok fazla futbol oynamış değilim. Sadece Galatasaray taraftarlığım vardı. Herkesin anladığı kadar futboldan anlıyordum. Ancak iki yılda futbol tutkusu her yanımı sardı. O yüzden BAK 07’den gelen teklifi kabul ettim. Köklü bir kulüp ama içi boştu. Önce takımın borçlarını temizledik. Ardından altyapıları kurduk. Tabi ligden düşmesini de önledik. Ardından Berlin Kupası’nı kazandık.”

Haberin Devamı

Tam dönüyordum ki o teklifi aldım

BUNDESLIGA TAKIMINI ELEDİ
BAK 07, Mehmet Ali Han’ın başkanlığında büyük başarılar elde etti. İki kez Berlin Kupası’nı kazandı, Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Kupası’nda Berlin’i temsil etti. DFB  Kupası maçında Hoffenheim’ı 4-2 yendi. Hem de kupa tarihinde bir rekoru kırarak. Şimdiye kadar hiçbir Bundesliga temsilcisi kupa maçında amatör bir takımdan dört gol yememişti. Yankısı çok büyük oldu. Amatör kulüpler için önemli sayılabilecek bir para kulübün kasasına girdi. Takımı Beşinci Lig’den Dördüncü Lig’e çıkardı. Geçen yıl Üçüncü Lige çıkmayı ise iki gol averajla kaçırdı.

Tam dönüyordum ki o teklifi aldım

AKADEMİ KURMAK İSTİYOR
“Lig şampiyonluğunu iki golle kaçırmamıza çok üzüldüm. Elimizden kaçtı gitti. Ancak şampiyonluk yarışında çok şey öğrendim. Artık profesyonel lige çıkabileceğimizin cesaretini aldık. Hedefimizi lig şampiyonluğu olarak koyabiliyoruz. Şampiyonluk kadar gençlere futbol olanağı sunmak da hedeflerim arasında. 6 ile 18 yaş arası 550 genç kız ve erkek kulübümüzde futbol oynuyor. Alt yapımızı ileride futbol akademisine dönüştürmek amacındayız” diyor Mehmet Ali Han.

Haberin Devamı

Tam dönüyordum ki o teklifi aldım

FENERBAHÇE BERLİN’İ LİGİN DİBİNDEN ALDI
Mehmet Ali Han, futbol oynamak için saha bulamayınca o dönem adı Fenerbahçe Berlin olan takımı 2001 yılında satın aldı. Kulübün başına geçti. Sıfır puan ve son sırada aldığı takımı, ikinci yarıda ligde tuttu. Ertesi yıl şampiyon yaptı. Ardından adını Berlin Mitte olarak değiştirdi.

Tam dönüyordum ki o teklifi aldım

GÜVERCİN BESLİYOR, ARICILIK YAPIYOR
MEHMET Ali Han, yüzlerce güvercin besliyor. Dinlenmek için balık tutuyor. Arıcılık yapıyor. Şirketlerin bulunduğu tesislerde her biri 20 metrekare büyüklüğünde güvercinler için iki kulübe yaptırmış. Geçen yaz bir ara güvercin sayısının 350’yi bulduğunu belirten Han, “Güvercinlerim var. Onların havada attıkları taklaları izliyorum. Zaman zaman atmacalarla başımız belaya giriyor. Atmacalar havada pusu kuruyor. Yükselen güvercinleri hemen kapıyor. Uçurduğum güvercinlerin tekrar yuvaya dönmesini saatlerce beklediğim oluyor” diyor. Özlem’in sevincini birlikte yaşamışlar.

BAKMADAN GEÇME!