GeriSeyahat Tam da ‘göl’lünüze göre...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tam da ‘göl’lünüze göre...

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Karadeniz'in en güzel şehirlerinden biri olan Rize, gölleriyle de meşhur. Bu göllere mutlaka yolunuzu düşürün.

GÖLETEĞİ GÖLÜ

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Dereyayla’dan kolay yürünebilen bir patikayla ulaşılabilen Göleteği Gölü, 2460 metre yükseklikte. Kıyısında eski yayla evlerinin yer aldığı göl, yöre halkı tarafından Kelömer’in Gölü olarak anılıyor. Altıparmak Dağları’nın gölgelendirdiği göl yüzeyi, özellikle sabah saatlerinde müthiş yansımalar yaratıyor. Gölden çıkan sular şelale oluşturarak aşağıdaki dere yatağına süzülüyor.Gölün hemen üstünde Küçük Göleteği ve Samlı Gölü bulunuyor. Kendine güvenen deneyimli yürüyüşseverler Göleteği, Küçük Göleteği, Ortasırtsol (Parağ) ve Ortasırtsağ göllerinden oluşan oldukça zorlu 10 kilometrelik bir aktiviteyi deneyebilir.

KAPILI GÖLLER

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Rize’nin en çok ziyaret edilen buzul göllerinden olan Kapılı Göller, aynı zamanda önemli bir kamp alanı. Verçenik Dağı tırmanışı ve İspir (Hemşin) Kapısı rotası üzerindeki irili ufaklı dört göl, 2973-3075 metre arasındaki yüksekliklerde. Aşağı platformda yanyana iki göl, bir üstteki düzlükte küçük göl, en son kademede ise büyük göl görülebilir. Göller arasındaki patikanın kayalık bir alandan geçtiğini hatırlatalım. Bu bağlamda yürüyüşçülerin bu etkileyici manzara karşısında birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalaması mümkün. Kapılı Göller, Çamlıhemşin ilçe merkezine 51, 2618 metre yükseklikteki Verçenik yaylasına ise 3 kilometre mesafede.

SİVRİNİN GÖLLERİ

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Anzer Yaylası’na 4 kilometre mesafedeki Koşmer Yaylası’ndan yürünerek ulaşılabilen göller 2800 metre yükseklikte. Bir kısmı taş merdiven döşeli bir patikadan çıkılan göllerin bulunduğu noktadan, önünüze serilen muhteşem manzarayı seyredebilirsiniz. Balıyla ünlü Anzer Yaylası, İkizdere yerleşimine 34 kilometre uzaklıkta. Yaylaya ulaşmak için İkizdere-İspir yolunun 8. kilometresindeki Dereköy kavşağından sağa dönmek gerekiyor.

KARADENİZ GÖLÜ

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Karadeniz Gölü, Çaymakçur Yaylası’nın üzerinde bulunmasından dolayı Çaymakçur adıyla da biliniyor. Hem Kaçkar zirvesine tırmanan dağcıların hem de Çamlıhemşin’den Artvin’in Yusufeli ilçesine geçen yaylacıların kullandığı güzergâhın üzerindeki göl, 2782 metre yükseklikte. Hemen üstünde iki minik göl bulunan Karadeniz Gölü’nün yakınında Mesuk ve Hoç gölleri yer alıyor. Çaymakçur Yaylası-Karadeniz Gölü-Adsız Göl-Büyükdeniz Gölü-Kavron Yaylası parkuru, bölgede en fazla tercih edilen yürüyüş güzergâhlarından biri. Özellikle yürüyüşseverlerin rağbet ettiği yaylalardan biri olan Çaymakçur, Çamlıhemşin ilçesine 30, Ayder Yaylası’na ise 11 kilometre uzaklıkta.

ÇERMEŞK GÖLÜ

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Rize’nin en güzel göllerinden biri olan Çermeşk, yeşil-lacivert rengiyle görenleri büyülüyor. Başköy Ortaklar Yaylası’na 6 kilometre mesafedeki Çermeşk Yaylası’ndan yürünerek ulaşılabilir. 2795 metre yükseklikteki göl, Çermeşk Yaylası-Çermeşk Gölü-Kevut Yaylası-Cimil Yaylası rotasını izleyen eski göç yolu üzerinde. Çermeşk Gölü’ne ulaşabilmek için Çamlıhemşin ilçesine 42 kilometre mesafedeki Başköy (Ortaklar) Yaylası’na gelip, yerleşim çıkışından sola dönmek gerekiyor. 3 kilometre sonra vardığınız yerleşim alanından vadiye girerek yürüyüşe başlayabilirsiniz.

RİZE İÇİN SEKİZ YENİ KİTAP

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Tam da ‘göl’lünüze göre...

Rize’nin var olan turizm potansiyelini rasyonel biçimde değerlendirmek, doğal-tarihsel-kültürel değerler anlamında farkındalık yaratmak, yeni tur destinasyonları oluşturmak için Rize Valiliği tarafından bir tanıtım seti yayımlandı. Ersin Demirel tarafından 15 ayda hazırlanan ‘Köprüler Kenti Rize’, ‘Şelaler Kenti Rize’, ‘Buzul Göller Kenti Rize’, ‘Yaylalar Kenti Rize’, ‘Konaklar Kenti Rize’, ‘Anadolu’nun Çiçek Bahçesi Rize’, ‘Macera Kenti Rize’ ve ‘Rize Turizm Keşif Rehberi’ adlı kitapları, doğa ve tarihiyle ön plana çıkan Rize’nin turizmini bir adım daha ileriye taşıyacak (Yürüyüş ve bisiklet rotalarının GPS verilerini Rize Macera ve Ersin Demirel'in blogundan ücretsiz edinmek mümkün.)

False