Tam bin çeşit ekmek üretiyoruz

Hürriyet Haber
04.03.1999 - 00:00 | Son Güncelleme:

Yüzyıllardır insanlığın temel besini olma özelliğini koruyan ekmeğin Türkiye'de tam 1000 çeşidi üretiliyor. Ülkemizin coğrafi şartlarına göre farklılaşan yaşam biçimleri de temel gıda ekmeğin yüzlerce farklı yöntem ve malzemeyle yapılmasına neden oluyor. Köylü kadınlarının kendi evlerinde kendi yörelerinin şartlarına ve malzemelerine göre yoğurtla, sütle, mayalı ya da eski hamuru mayalandırarak yaptıkları ekmeklerin yaklaşık bin türü olduğu biliniyor.

Ekmek üretiminin sektör haline gelişiyle Anadolu'daki ekmek çeşitleri marketlerin ekmek reyonlarındaki yerlerini aldı. Türkiye'de birkaç firma tarafından üretilen yüzlerce çeşit ekmeğin arasında üzümlüden cevizliye, zeytinliden yoğurtluya kadar çeşitli tatlar bulmak mümkün. Öyle ki günümüzde sadece çeşitli ekmekler satan işyerleri açılıyor.

DÜNYA ÇEŞİTLERİ

Bu türlerin bir kısmı denemelerle bulunurken birçoğu da dünya mutfaklarında yapılan araştırmalardan elde edilen formüllere göre üretiliyor. Temel besin özelliğinin dışına çıkarak damak zevkine hitap eden ekmekler arasına Balkanlar'dan Orta Avrupa'ya kadar birçok ülkenin geleneksel ekmek çeşitleri giriyor. Artık İngiltere, Almanya, ve Fransa'nın ünlü ekmekleri Türk sofralarında yer alıyor. Beyaz ekmeklerde normal, susamlı, baget ve papatya olmak üzere dört çeşit mevcut. Ancak zaman içinde çavdar, yulaf, kepek gibi sindirimi kolay olan tahıllarla üretilen ekmekler de reyonlardaki yerini aldı.

Hamsilisi bile var

Beyaz ve esmer ekmek olarak ikiye ayırdığımız ekmek, diğer ürünlerle süslenince ortaya hem tat hem çeşit bakımından zengin bir tablo çıkıyor. Türkiye/de üretilen ekmekler arasında Baget, papatya, susamlı, cevizli, üzümlü, zeytinli, haşhaşlı, yoğurtlu, hamsili, tahinli, vişneli ekmek, Trabzon Vakfıkebir ekmeği, Alman ekmeği, mısır ekmeği tandır ekmeği, lavaş, reçelli ekmek, yulaflı ekmek, çavdar ekmeği gibi çeşitler bulunuyor.



Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı