Taliban’dan CIA’ya 2010 bombası

Güncelleme Tarihi:

Taliban’dan CIA’ya 2010 bombası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2010 00:00

2009, Amerikan ajanlarına yönelik tarihteki en büyük ve dehşet verici saldırıyla sona erdi. Afganistan’da subay üniformalı bir canlı bomba, ABD askeri üssünün spor salonunda kendini havaya uçurdu. Korkunç patlamada intihar bombacısı ile birlikte 8 CIA ajanı öldü. Saldırıyı Taliban üstlendi. Kandahar’daki bombalı saldırıda da, Kanadalı 4 asker ile bir kadın gazeteci öldü.

AFGANİSTAN’nın güneydoğusundaki Host kentinde bulunan Chapman üssüne yapılan intihar saldırısında 8 CIA ajanı öldürüldü. Bir de Afgan görevlinin öldüğü saldırıyı Taliban üstlendi. Saldırı, şimdiye dek en çok ajanın öldüğü ve Ekim ayından beri ABD’nin en çok kayıp verdiği olay oldu. Taliban yine dün aynı saatlerde başka bir üsse yaptığı saldırıda da bir Kanadalı kadın gazeteci ve 4 Kanadalı asker hayatını kaybetti. Ayrıca Afgan polisi, Taliban’ın “casus”lara yaptığı gibi, CIA ajanlarının başlarını kestiklerini açıkladı.

Bombacı Afgan askeriydi

İntihar bombacısının Taliban’a bağlı bir Afgan subayı olduğu ortaya çıktı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahidi de bombacının bir Afgan askeri olduğunu açıkladı. Bombacı asker olduğu için, üsse rahatça ve aranmadan girebildi. İntihar bombacısı pimi çektiği esnada, CIA ajanları üssün spor salonunda toplantı yapıyordu. Bir e-postayla saldırıyı üstlenen Mücahidi, “Onları bizim hakkımızda bilgi toplamaya çalışırken öldürdük” dedi.

Başkan Obama’ya misilleme

ABD Başkanı Barack Obama, ülkeye 30 bin ek asker göndereceğini ve NATO müttefikleri de ona destek vereceklerini açıkladıktan sonra, Taliban komutanları saldırıların sıklığını ve gücünü artırarak cevap vereceklerini söylemişlerdi. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA de, Afganistan’daki etkinliğini artırmaya başladı. Ajanlar özellikle Pakistan-Afganistan sınırındaki Taliban ve El Kaide militanlarını araştırıyor.

34 yaşındaki nişanlı gazeteci de öldürüldü

AFGANİSTAN’ın güneyindeki Kandahar kentinde yapılan başka bir saldırıda da, biri gazeteci olmak üzere 5 Kanadalı öldü.

Devriye gezen askerler ve inşaat alanlarını incelemeye giden kadın gazeteci Michelle Lang, bir köprü yakınlarına yerleştirilen bombanın patlamasıyla hayatını kaybettiği. Yine Taliban’ın üstlendiği saldırıda ölen 34 yaşındaki Lang, Canwest Haber Ajansı adına Afganistan’da bulunuyordu. Ayrıca Calgary Herald gazetesine de haber geçen Lang, bu ülkeye ilk kez gelmişti. Evlenmeye hazırlanan Lang’ın kaybı, hem ailesini hem de nişanlısını çok üzdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!