Talabani'ye PKK uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Talabaniye PKK uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD Yönetimi, Kuzey Irak meselesini görüşmek üzere Washington'a davet ettiği Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Lideri Celal Talabani'yi PKK ile ilişki kurmaması konusunda uyardı. Talabani'ye Kürdistan Demokratik Parti lideri Mesut Barzani ile anlaşması koşuluyla ABD'nin Kuzey Irak halkına maddi yardım yapmayı planladığı bildirildi.

Celal Talabani önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı'nda beş saatlik bir görüşme maratonuna katıldı. Talabani'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott başta olmak üzere dışişleri yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde Kuzey Irak'ta oluşturulacak yeni otoritenin ilkeleri ele alındı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Celal Talabani'nin, ABD'ye, ateşkese uyacağı sözü verdiği, Kuzey Irak'ta birliğin sağlanması için Mesut Barzani ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdiği, bu arada Türkiye'nin bir an önce PKK sorununu çözmesi gerektiğini söylediği de belirtildi.

Görüşmeler hakkında bilgi aktaran üst düzey bir Amerikalı yetkili şunları söyledi:

‘‘Görüşmeler sırasında Celal Talabani'ye, Kuzey Irak'ta, ateşkese mutlaka uyulması gerektiğini bir kez daha vurguladık. Aynı uyarıyı elbette Mesut Barzani'ye de yapıyoruz ve yapacağız. Talabani, bir hafta boyunca burada. Daha bir çok görüşme yapılacak. Sanırım bu görüşmeler sonunda daha somut bilgiler verme olanağımız olacak.''

ABD'nin, Mesut Barzani'yi de Washington'a davet ettiği, Talabani ile yapılacak görüşmelerin sonucuna göre iki lideri Washington ya da Ankara'da tekrar biraraya getirmeye çalıştığı da sızan bilgiler arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!