Talabani yine saf değiştiriyor

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Lafı uzatmaya gerek yok: TBMM'den çıkan erken seçim kararından çark etmeye siyasetin nefesi, gücü yetmez. Seçimden kaçmak, parlamento dışı muhalefeti haklı kılmaktan başka işe yaramaz.

O yüzden boş tartışmaları bırakıp seçim tarihine kadar Türkiye ve komşu coğrafyadaki muhtemel gelişmeleri izlemekte büyük fayda var.

Örneğin, Kuzey Irak'ta sessiz sedasız süren Barzani-Talabani görüşmesinde çok önemli adımlar atıldı.

PKK'ya yakın yayın organlarında ağır dille eleştirilen bu yakınlaşmanın ABD'nin garantisiyle anlaşmaya dönüşmesi bekleniyor.

PKK'nın Barzani-Talabani anlaşmasına muhalefet gerekçesi ortada. Talabani'nin kimi zaman gizli, bazen açık askeri desteğini arkasına alan PKK, Barzani ile silahlı mücadele veriyor. Amacı Kuzey Irak coğrafyasında toprak edinmek.

Oysa Kuzey Irak'taki iki Kürt liderin anlaşma zemininde PKK'ya yer kalmayacağı belli. Barzani'ye bağlı KDP peşmergeleri ile PKK arasındaki silahlı çatışmalar Sideka-Çoman-Hacı Ümran hattında yoğunlaşıyor.

Barzani yeni anlaşmayla bu hattı Talabani'ye bırakmaya hazırlanıyor. Nitekim PKK kaynakları Talabani güçlerinin Çoman'a ilerlediğini haber veriyor.

Demek ki Talabani ilk aşamada, Barzani ve PKK arasında tampon bölge yaratacak. Barzani ile kapsamlı anlaşma sağlanırsa, PKK kartını oynamaktan en azından bir süre için vazgeçecek. PKK'ya yakın yayın organlarında, Talabani'ye ‘‘ihanet’’ uyarılarının yer alması boşuna değil.

***

Doğaldır ki, ABD ve Körfez Savaşı müttefikleri, Barzani-Talabani anlaşmasını sadece PKK'yı tasfiye amacıyla tezgâhlamıyor. Ankara'yı ziyaret eden Barzani'nin ilk eden verdiği bilgiye göre, ABD yönetimi uzun bir aradan sonra Saddam'ı devirme planlarını raftan indirdi.

Yönetim tarafından hazırlanan, Kongre onayından geçen planda, Barzani ve Talabani Irak muhalefetinin en dinamik kanadı olarak anılıyor.

Gerçi ABD, Barzani'nin Saddam'a, Talabani'nin İran'a yakınlığından rahatsız. Ancak, Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın Washington Post'a yansıyan ifadesine göre ‘‘Saddam'a karşı gerçekçi işbirliği imkânı aranıyor.’’

Zaten Irak Ulusal Kongresi adıyla örgütlenen muhalefette Kürt liderlerin dışında ciddiye alınacak güç merkezi bulunmuyor. Muhalefet cephesinde sayılan 73 gruptan bazıları sadece tek kişilik ordu...

ABD Kongresi Irak muhalefetini Kürt peşmergeler liderliğinde örgütlemeyi amaçlayan yeni plan için ilk aşamada 5 milyon dolarlık kaynak ayırdı.

Bu parayla Hür Irak Radyosu kurulacak. Ayrıca Saddam'a karşı uluslararası savaş suçluları mahkemesinde kullanılmak üzere binlerce sayfalık belgenin çevirisi yapılacak. Planın gerisi Barzani ve Talabani'nin yakında gerçekleşecek Washington gezisinde ortaya çıkacak.

Konu çok, ama halimiz yok.

Lütfen bir hafta kadar izin.













Yazarın Tüm Yazıları