Taksim’e AVM gerekli mi?

Şu anda İstanbul'da 100 küsur, Türkiye genelinde ise 300’ün üzerinde AVM var.

Haberin Devamı

Perakendecilerin hedefi en kısa zamanda İstanbul'da 55, Türkiye genelinde ise 150 AVM daha açmak. Onlara soracak olursanız, memleketimiz daha pek çok AVM’ye ihtiyaç duymakta. Onlar dağa taşa AVM kurarken, her birinde bir mağaza açmaya çalışan markalar iflasın eşiğine geldi, o da ayrı konu.


Şimdi Başbakan Erdoğan, çoktandır bildiğimiz bir şeyi, açık açık yeniden dile getirdi: Taksim'de yapılacak Topçu Kışlası AVM olacak. Taksim’de nefes alacak tek yer olan Gezi Parkı içindeki yüzlerce ağaçla birlikte yok edilecek ve yerine AVM dikilecek.  Aynı Başbakan daha iki hafta önce Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda şöyle demişti: "Bizim metropollerimiz vardı ama o metropoller beceriksiz ve estetik dünyası olmayan, estetik ruhu olmayan ellerde adeta nekropole, yani ölü şehirlere dönüştü. Eskiden yeşilin içine yeşille uyumlu yapılar inşa edilirken şimdi artık saksılarda çiçekler yetiştiriliyor." Çelişkinin altını daha da çizmeye gerek yok sanırım.

Haberin Devamı


Hadi meseleye ihtiyaçlar açısından bakalım. Şu anda Gezi Parkı olan ve AVM’ye dönüştürülecek olan alanın yakın çevresinde tek bir park, yeşil alan yok. Taksim Meydanı’ndan tüm İstiklal Caddesi’ni, Galata’yı geçin, Karaköy’e inin park bulamazsınız. Cihangir yönüne gitseniz durum değişmez. Tarlabaşı da öyle. En yakın yeşil alan Maçka Parkı’dır. Oysa son 10 yılda İstiklal Caddesi kendi başına koca bir AVM’ye dönüştü. Sinemalar, sergi salonları, kitapçılar kapandı, bunların hepsi, dünyanın her yerinde görebileceğiniz büyük zincir markalardan birinin mağazası oldu. Üstelik bu yüzlerce metrelik açık AVM’nin üzerine bir de Demirören denen AVM yapıldı, Emek ile Rüya sinemalarını yutan AVM de yolda.


Başbakan’ın 2023 hedeflerinden biri İstanbul’u dünyanın en büyük AVM’si yapmak mı merak ediyorum.


 

Yazarın Tüm Yazıları