Taksilerde Uber sıkıntı

Güncelleme Tarihi:

Taksilerde Uber sıkıntı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 00:30

İSTANBUL'da özellikle son zamanlarda ortaya çıkan Uber, moto taksi ve K1 belgeli taksi gibi taşımacılık yöntemleri, taksi plakasının fiyatının düşmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Sabit kira getirisi olması dolayısıyla hem güvenli hem de değer sağlayan bir yatırım aracı olarak tercih edilen taksi plakasının fiyatı, 2005'te 350 bin lira iken 2015'te yaklaşık 5 kat artarak, 1 milyon 650 bine yükseldi. Ancak birçok farklı sistemin devreye girmesiyle bu rakam 2016’nın başında 1.5 milyon liraya düştü. Yetkililer, taksi plakasındaki düşünün devam edebileceğini belirtiyor. 

SEKTÖRÜ TEHDİT EDİYOR

Sadece yeni uygulamaların değil İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 12 Mart 2015'te aldığı kararın da fiyatların düşüşünde etkili olduğunu belirten taksi plakası alım satımı yapan Gürsoy Atlı, şunları söyledi: “Alınan bu kararla taksi plakasına sahip olmak isteyenlerde ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmesi ve sürekli icra etmesi’ şartı getirildi. Böylece sektör, doktor, futbolcu, sanatçı, kuyumcu, tekstilci ve gurbetçiler gibi plakayı yatırım aracı olarak tercih edenleri de kaybediyor. Son olarak bir de moto taksi çıktı. Bütün bunlar, taksi sektörünün geleceğini tehdit ediyor. Çünkü, taksicinin geliri azaldı. Gelir azalınca da plaka değeri aşağı yönde hareket eder. Bütün bunlara rağmen sektörde yeni hareketlilikler de yaşanabilir. Hükümet seçimden önce 'Taksicilerden ÖTV ve KDV alınmayacak' sözünü verdi. Ayrıca, taksimetreye zam bekleniyor. Bu iki konuda gelişme olursa, piyasalarda bir hareketliliğin olacağını düşünüyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!