Takipteki alacaklar arttı

Güncelleme Tarihi:

Takipteki alacaklar arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 20:55

Bu yılın 9 aylık döneminde toplam 85 milyar liralık işlem hacmi gerçekleştiren faktoring şirketlerinin, reel sektöre sağladığı finansman yüzde 4 artarak 24 milyar lira oldu. Ancak, ekonomide yaşanan durgunluk şirketlerin kısa vadeli ticari alacaklarını finanse eden faktoringi olumsuz etkiledi, takipteki alacaklar yüzde 29 artarak, 1.4 milyar liraya çıktı.

Haberin Devamı

Bankalarla eşit şartlar istiyoruz

Garanti Factoring Genel Müdürü Hulki Kara, KOBİ’lerin alternatif finansman kaynaklarına ulaşımı için bankacılık dışı mali kesimin hacminin artması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Tedarikçi finansmanı ile ilgili düzenlemeler yapılırsa KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu kaynağa ulaşmalarını sağlarız. Sektörün geleceğini iki alanda görüyorum. Birincisi, tedarikçi finansmanı yapısı ki, aslında KOBİ’lerin en değerli aktifleri, yaptıkları ticaret. Geleneksel finansman teknikleriyle bunu değerlendiremiyorlar. Bu yapıyla, KOBİ’lerimizi teminat üretme kısmında rahatlatacağız. İkincisi ise, ihracatta talep gören garantili faktoring ürünlerimizin yurtiçi tarafta da yaygınlaşması. Bankalara oranla mali yükümlülüklerin kaldırılması, karşılıklarla ilgili düzenlemelerin bankalara paralel olması ile KOBİ’lere uygun maliyetle kaynak sağlarız.”

Haberin Devamı

Banka dışı finansmana ilgi arttı

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Coşkun Bulak, şunları söyledi: “Ekonomide istikrarın görülmesi, belirsizliğin dağılması KOBİ’lerin yatırım iştahını artıran etken. Yeni yasal düzenlemeler banka dışı finansmana ilgi yarattı. Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nin hayata geçmesi, Eximbank’la koordineli reeskont kredisinin kullandırılmaya başlanması faktoringi cazip kıldı. Önümüzü açacak önemli gelişme; ana firmaların, tedarikçilerinin alacak devri taleplerine olumlu bakmalarıyla yaşanacak. Şu an büyük hacimli ve kredibilitesi yüksek firmalara mal/hizmet sağlayan tedarikçi firmalar, kredi kullanmak için yeterli teminat üretemeyebiliyor; bu da nakit akışı sorunu yaratıyor; yüksek borçlanma maliyetleri doğabiliyor. Finansmana sahip olamayan, çoğunluğu KOBİ olan bu tedarikçi firmaların önünü açacak düzenlemeler, sektörün önünü açacak, yabancı yatırımcının ilgisini çekecek.”

Reel sektöre 24 milyar TL fon

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, bu yılın 9 aylık döneminde faktoringte 67 milyar TL’si yurtiçi olmak üzere toplam 85’milyar liralık işlem hacmi gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi: “Geçen sene ile karşılaştırıldığında ekonomide yaşanan durağanlık paralelinde sektör sadece yüzde 4,3 büyüdü. Özellikle 3.çeyrekte ticaretteki durgunluk şirketlerin kısa vadeli ticari alacaklarını finanse eden faktoringin rakamlarına yansıdı, karlılık düştü. Aynı dönemde takipteki alacaklar rakamı da bu yılın ilk dönemlerine göre artış gösterdi. Faktoring şirketlerinin reel sektörü finanse ettiği tutar, yüzde 4 artarak 24 milyar liranın üzerinde çıktı.”

Haberin Devamı

İhracattaki düşüş etkiledi

TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, 2015’in 3. çeyreğinde ihracat faktoringinde toplam cironun geçen yıla oranla yüzde 12’lik düşüşle 5,3 milyar dolar olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İhracat da yüzde 10 düştü, faktoring şirketleri bundan etkilendi. Yılsonunda ihracat tarafında 7,5 milyar dolar rakamına ulaşırız ki, bu geçen senenin gerisinde. İhracatın yüzde 65’inin mal mukabili, yani vadeli açık hesap, olduğunu düşündüğümüzde ihracat faktoringinin potansiyeli yüksek. Geçmişe göre ihracatçıların açık hesap satışlarını garanti altına almada bilinçlendiğini görüyoruz ancak hala yurtdışı satışlarımızın çok büyük bir kısmını hiçbir alacak garantisi olmadan açık yapıyoruz. Seçimler sonrasında piyasalardaki belirsizliğin ortadan kalkması ile 2016 yılına daha umutlu bakıyoruz.”

Haberin Devamı

Borçlanma maliyeti azaltılsın

Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz, piyasalar tarafından olumlu algılanan tek parti hükümeti ile 2016’nın faktoring açısından daha iyi bir yıl olacağını belirterek, şunları söyledi: “Orta Vadeli Planda reel sektöre destek maddeleri var. Bu sayede KOBİ’lerin ticaret hayatı içinde rollerinin artacağına inanıyoruz. Programda; yeni yatırımların gerçekleştirilmesi, ihracatın artırılması için teşvik politikaları etkin kullanılacak. Bu aşamada, KOBİ’lerin finansal kaynaklara ulaşım kabiliyeti önem taşıyor. Faktoring sektörü son dört yıldır müşteri sayısını hızla artırıyor, bundan KOBİ’ler faydalanıyor. Reel sektöre uygun maliyetlerle kaynak sunmamız için borçlanma maliyetimiz üzerindeki BSMV yükünün gözden geçirilmesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!