"Takımda beni Rijkaard istemedi"

Güncelleme Tarihi:

Takımda beni Rijkaard istemedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2010 11:20

Takımı şampiyon yaptıktan sonra 2. adam ol dediler kabul etti. Ancak yine de Rijkaard ‘Ekipte istemiyorum’ deyince görevden alındı.

Haberin Devamı

Florya’nın en sevilen teknik adamlarından biri olan Cevat Güler, G.Saray’daki tüm gelişmeleri değerlendirdi.

2005’te Hagi’nin teknik heyetinde yer alan Cevat Hoca, Romen teknik adamın nasıl bir teknik adam olduğunu , yaşattığı o tarihi şampiyonluğu, Rijkaard ile yaşadıklarını, futbolcularını anlattı.

Kısaca Cevat Güler, Haberortak.com’a verdiği röportajda her soruyu içtenlikle yanıtladı. Şu anda İstanbul Üniversitesi Spor Akademisi’nde hoca olan  Cevat Güler’e teşekkür ederek söze ve sorulara girelim…

BEN AYRILMADIM RİJKAARD BENİ İSTEMEDİ

Cevat Güler gibi başarılı bir teknik adam neden G.Saray’dan ayrıldı, yada koparıldı?

G.Saray’dan neden ayrıldığım sorusunun muhatabı ben değilim. Ben ayrılmadım. Ben çalışmaya devam etmek istiyordum. Ama şartlar, Rijkaard ve yönetimin gördüğü şartlar benim çalışmamı engelledi. Ona ben bir şey söyleyemem. Bir teknik adam, ben kendi ekibim dışında birileri ile çalışmak, birileri ile bilgi paylaşmak istemiyorum diyorsa buna da saygı duymak lazım.

Haberin Devamı

RİJKAARD HERHALDE BENDE POTANSİYEL GÖRDÜ

Niye olmuş olabilir peki hocam?

G.Saray’da şampiyonluk yaşadım. 7-8 sene hizmetim var. Alt yapıdan, üst yapıya kadar G.Saray’da çalıştım. Bir taraftan eğitmeye, eğitim vermeye devam edip, kendi adıma fedakarlık yaptım.

Ama belki, bir risk gördü. Belki de Rijkaard,  bende bir potansiyel, başarılı bir insan gördü. Bilmiyorum...

Frank Rijkaard, Güler’i Florya’dan kopardı demek yanlış olmaz dimi?

Bana söylenen hoca seninle çalışmak istemiyor. Bunun koparılma nedeni Rijkaard mıdır, başka sebepleri var mıdır, onu bilemem...

KİM HAGİ’Lİ G.SARAY BÖYLE OYNAYACAK DERDİ

G.Saray Kadıköy’e Rijkaard ile gitseydi?

Bir hafta önceki atmosferi düşünürsen puan çıkaramayacağı idi. Ancak şunu söylemek lazım. Geçmişe yada geleceğe fal bakmak olur. Hagi geldi takım böyle oyun oynayacak kim derdi. Bunun temelleri olmazdı. Böyle olurdu demek doğru olmaz. Ama Ankara maçı bunu gösteriyordu. Olabilir. Rijkaard ile iyi olmayacağı gözüküyordu. Ama mağlup olurdu demek doru değil. Subjektif yaklaşım olur..

Haberin Devamı

5 YIL ÖNCE ÇOK AGRESİFTİ AMA İŞİNE KONSANTREDİR

Hagi, sizce ne yapar?

Çalışkan bir oyuncu, o zamanlar 5 yıl önce agresifti. İkili ilişkilerde fazla agresifti. İşine kendini konsantre eder. Oyunun içinde olur. Sonuçta onun istediği tarzda oyuncu olursa başarılı olur. Ben bireylerin başarıya başarısızlığa götüreceğine inanmıyorum. Başarı ve başarısızlığı birçok etken vardır. Sadece Rijkaard’a bağlı değilse, Hagi’ye de bağlı olmayacaktır. Oyuncu atmosfer taraftar, yönetim, rakipler... Hepsinin etkisi var
70 puanla şampiyon olan bir takım iki sene sonra 75 puanla ikinci oldu...

HAGİ GEÇMİŞTEN DERS ALDIYSA BAŞARILI OLUR

Daha üstüne koyarak giderse başarılı olur. Geçmişten ders alırsa Hagi’nin başarılı olacağını ve G.Saray’ı iyi yerlere getireceğine inanıyorum. Rijkaard kötü antrenör diyemezsiniz.Başarısızdı diyebilirsiniz. Değiştiremedi başarılı olamadı.Bir kişiye bağlı değil sonuçlar

Niye gitti?

Haberin Devamı

Başarısız olduğu için Rijkaard gitti. Mevcut ortamda G.Saray’a artı bir şey vermediği için gönderildi. Onunla daha ileriye gidilemeyeceğini gördükleri için ekibi değiştirdiler.

Sizin şampiyon yaptığınız takım mı, bu takım mı daha güçlü?...

Fiziksel kalite ve yetenek olarak bugün daha iyi gözüküyor G.Saray olarak... Takım olma olgusu konusunda eski takımda motive ne yaptığını bilen tecrübeli oyunculardan kurulu iyi takımdı. Ortam daha güzeldi. Takım olgusu gelişirse G.Saray yine iyi yerlere gelir…

TARAFTAR BERABERLİĞE SEVİNMEZ MÜCADELE VE OYUN ONLARI MUTLU ETTİ

Sabri tribünlerle çok iç içe bir oyuncu. Başarı ve başarısızlığı çok derinden yaşıyor. Deplasmana giden seyirci galibiyet yok. İyi oyun var. Berabere değil iyi oyun var. Sevinmez beraberliğe. Daha iyi oyun ortaya konuldu. Ona sevindi. Yeniden mücadele ve var olmaya sevindi. Kötü performansı atmaya sevindi.

Haberin Devamı

KİMSE YOK DİYEMEZ F.BAHÇE 8 HAFTADA 24 PUAN ALDI DA NE OLDU

Şampiyonluk potasında sizce G.Saray var mı?

10 puan fark var, şu anda lider Bursaspor ile fark. Ancak daha 25 maç ve alınacak 75 puan var. Hangi takım 75 puanlık sofrada 10 puan kaybetmez. Elbet zirvedeki takımlarda, puan kaybedecek.

Geçen seneye dönün 8 haftada 24 puan alan Fenerbahçe ligi ikinci bitirdi.

G.Saray devre arası iki transfer yapar. Yada rakipten eksi olay olur. O zaman yukarıda daha yerini garantiler. Ama bunu rakiplerinin performansı da belirleyecek. Kimse G.Saray’ın şampiyonluk şansı yok diyemez.. Ligin düdüğü çalınmamıştır. Kimin hangi sırada oluğu belli olamaz....

BEN BİLE KALLİ’DEN SONRA HOCA OLMAYI BEKLEMİYORDUM

Haberin Devamı

Üç kişi kimse inanmazken, kamuoyu açısından hocası istifa eden takım şampiyon oldu…Ardından 1. adam olarak kalamamak sizi burktu mu?

Şimdi bakın ne yalan söyleyeyim ben Kalli gittiğinde dahi böyle bir görev beklemiyordum. Birinci yada ikinci adam olmayı düşünmüyordum. Ancak Bizim bir potansiyelimiz var. Ve ne verilirse onu en iyi şekilde yapardık.
Biz 3 arkadaş kader birliği yaptık ve biz elimizden geldiğince başardık. Belki beni tanımadıkları için bu başarı beklenmiyordu.

18 YILLIK HOCALIK YAŞAMIM VAR REKLAMI SEVMEDİĞİMDEN KİMSE BENİ TANIMIYORDU

Birçok yerde fizyoterapist miydi, kondisyoner miydi, hala..Benim 18 yıllık teknik direktör hayatım var, lisansım var. Ben G.Saray’ın başına geçtiğimde 10 yıl teknik direktör lisansı olan bir insandım. 1997’de aldım. Herhalde teknik direktör lisansını bilgili, güzel konuşuyor diye diploma verelim demiyorlar. Bunun şartları var. Liseye gitmeden diploma alıyor musunuz? Orası da öyle. Kamuoyu beni tanımıyordu. Ben çünkü reklamı seven biri değilim. Benim yaptığım iş reklam olur sadece. Ben kendimin reklamıyla uğraşmadım. Belki doğru belki yanlış…

O GÜNDEN SONRA FLORYA’YA UĞRAMADIM

Rijkaard ile peki göreve geldiği yada daha sonra hiç konuştunuz mu?

Hayır, hiç konuşmadık. Hatta tanışmadık bile. Ben ayrıldıktan sonra Florya’ya hiç uğramadım. Ben Rijkaard’ı bir tek Sabri’nin düğününde gördüm. Yakın olarak ilk kez orada gördüm. Selamlaşmadık tabii ki, tanışmıyoruz.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

Peki, hocam o şampiyonlukta kimlerin emeği vardı, çok tartışıldı?

Bence emeği fazla olan, yada emeği az olan kimse yok. Galatasaray Futbol Takımı’nın sahaya çıkıp müsabaka oynayabilmesi için kim ne görev yapıyorsa hepsinin emeği vardı. Bizi stada taşıyan şoföründen, bize kahvaltı hazırlayan, bulaşığımızı yıkayan kişiye kadar fazla emeği var. Herkes üzerine düşen görevi yaptığı için o başarı geldi.

BAŞARI TEK KİŞİYE YÜKLENEMEZ

Teknik adamlarda kimin payı vardı. Çünkü Adnan Sezgin’in kadroları yaptığı öne sürüldü. …

Aşağı yukarı 3 sene olacak. Bunlarla hala zaman geçirmeyelim. Adnan Ağabey Türkiye’de her oyuncuyu ayakkabı numarasına kadar bilir. Nezihi ve Burak senelerce bu işin içinde. Hayatı işin içinde geçmiş Hakan, Hasan, Okan, Arda, Servet var. Kimi sayarsanız sayın. Bunların her birisi teknik ve saha içi, saha dışı performans olarak pay sahibi.
Hangi şampiyonluk, hangi başarı tek başına bir kişiye yüklenebilir…

BAŞKAN POLAT ÖYLE OLMADIĞINI BİLİYOR

Burktu mu bu konu, başkan Polat, birçok kez çünkü Adnan Sezgin yaptı takımı dediler…

Aradan iki yıl sonra öyle konuşuyor olması onu bağlar. En azından mevcut şartlar devam ederken durumun böyle olmadığını onlarda biliyor.

ARTIK 2008’i KONUŞMAK İSTEMİYORUM SIKILDIM…

2008 yılının Mayıs ayına dönmeyelim. Beni sürekli o şekilde değerlendirmeyin. Hangi nereye bir kişi ile konuşuyor olsam, bana tekrar 2008 yılına gidip orada hala bir şeyler arayıp herkes bir şey çıkarmaya çalışıyor. Yapmayın artık. Sıkıldım artık bu işten. Not ettim onu ama.

İLK VE SON ŞAMPİYONLUĞUM OLMAYACAK Kİ..

 Ben evet G.Saray’da bir şampiyonluk yaşadım. Ama bu benim ilk ve son şampiyonluğum olmayacak. Göreceksiniz, yine yaşayacağım. Onun öncesinde şampiyonluğum var. Yine olacak göreceksiniz. Ben o çalışma fırsatını yakaladığımda Bank Asya, Süper Lig takımı ile yine yaşayacağım. Çünkü ben bu potansiyelin bende olduğunu biliyorum.

25 YILLIK EMEĞİME SAYGISIZLIK YAPILDI

Bu düşünceler. Sorular geldiği zaman bende o potansiyel yokmuş da, yani bi şekilde oralarda bulunuyormuşuz da, yoldan geçer, kısmet deyip üzerimize yağmur yağmış. Oraya gitmeyelim. Bundan sonra bu tür soruları 27 Eylül itibariyle bir daha cevap vermeyeceğim.

Çünkü ne zaman geriye doğru bir şey olsa, Hakan şunu Adnan şunu demişti diyor. Herkes bir şey söylüyor. Bir başkası da diyor ki ben de kadro yapmıştım son 6 hafta diyor. Ne diyeyim ki şimdi. Banane artık yaptıysa. .
83’te başladım antrenörlüğe. 25 yıllık futbol emekçiliğine ve yaptıklarıma biraz saygısızlık oluyor.

Futbolcular sizi arıyor mu, sizi çok severlerdi?

Sürekli oyuncularımla görüşüyorum. Geçmişte çalıştığım çoğu futbolcu beni arar. Ben ararım. Sürekli bayram, kadir gecesi, özel günler hep beni ararlar. Arda, Servet, Aydın birçok oyuncu…

G.Saray vefasız denir hep…Katılıyor musunuz?

Hayır, katılmıyorum.

LİNCOLN’ÜN MÜTHİŞ BİR OYUNCU O KAZANILMALIYDI

Lincoln’ün dilinden çok iyi anladınız. En iyi verimi o 6 haftalık dilimde gösterdi. Niye, sonra faydalanamadı diğer antrenörler…

Evet, çok iyi oynadı o son 6 hafta. Yeni kadro yeni teknik ekip tekrar Kalli, Skibbe belki de uymadı. Lincoln çok yetenekli bir oyuncu idi. Futbolcunun karakteri, davranışı da takıma bağlıdır. Lincoln müthiş özelliklere sahip bir oyuncu idi…

Brezilya gibi rahat davranılan, yaşanan bir davranış modelinde yetişti. Ve Türkiye’de kaldı. Normaldi bazı sorunlar yaşaması. Bence kazanmalıydık.

ARDA’YI DA KAYBEDİYORUZ

Arda’yı da  kaybediyoruz zaman zaman. Haksız gereksiz eleştirilen yapıp Arda’yı da bunun altında eziyoruz. Lincoln’de Arda’da eleştiriden etkilenen oyuncular. Her oyuncuya böyle yüklenirseniz, o da size duygusal bir tepki gösterecektir.

Böyle yetenekli oyuncular takımda olmalı ve gözümüzün pasını silmeli. Bunlar futbolu güzelleştiren isimler….

TABİİ Kİ LİNCOLN

Peki Lincoln mü, Elano mu?
Tabii ki Lincoln. İstatistiklerde bunu söylüyor. Ama tabii şunu söyliyeyim Elano ile çalışmadım. Ancak görüntü ve verimlilik açısından görünen tartışmasız Lincoln…

Şu anda peki, G.saray’ın oynadığı futbolu nasıl buluyorsunuz?

Rijkaard döneminde G.Saray hiçbir şey ortaya koyamadı ilk 8 hafta…Fakat Hagi ile bir kıpırdama, düzelme oldu. Henüz G.Saray lige ağırlığını vermiş yapıda görmüyorum. Kendi kapasitesinin çok altında oynuyor

G.BİRLİĞİ MAÇINDA ŞAMPİYONUZ DEMİŞTİK

Son 6 hafta neler yaşadınız?

Yaşanabilecek en güzel, stres, sevinç, baskı, başarma zevki..Her türlü birlikteliği yaşadık. Birlikte olmak, bizi başarıya ulaştırdı. Yaşanması gereken duygu. Benim ikinci şampiyonluğumdu. Gençlebirliği maçı bittiği an biz şampiyonuz demiştik. Ama bizi tanımayanlar o kararlılıkta değildi.Hiç unutamadığım an, son maçın bitiş düdüğü idi. Çünkü şampiyon olmuştuk…

Konuştuğunuz oyuncular var mı ?

Arda ile sık sık konuşuyorum. Çok sevdiğim bir oyuncu.

ARDA KAPASİTESİNİN ÇOK ALTINDA OYNUYOR

Arda nasıl bir futbolcu…Ve Avrupa’ya transferi gerçekleşmedi..

Profesyonel oyuncular ben şunu yapacağım diye hedef koyar kendine. Ama işin pratiğe dökülmesi şartlara bağlıdır. Demek ki Arda için o şartlar oluşmadı ki, Arda Avrupa’ya gidemedi. Bir üst seviye bir üst lig, evet…Arda hala futbol için çok genç bir oyuncu. Daha 23 yaşında bir futbolcu.

Kendi kapasitesinin çok altında oynuyor saten. Çok altında oynuyor. Daha üstüne çıkabilir ve çıkar. Gerçek kapasitesine çıktığı zaman Arda Turan farkını her zaman gösterir.

Sizden Arda’yı dinlersek

Zeki, futbol yeteneği ve takım arkadaşlığı üst düzeyde, samimi. Hoş görülü, sempati ve duygusal bir insandır Arda Turan…Her insan gibi o da duygusal. Ona biraz herkesin sahip çıkması gerekli…

ARDA’YA NEFES ALDIRALIM

Arda’ya kaptanlık yakıştı mı?

Ben, kendine stres yüklemesi açısından Arda için erken diye düşündüm. Ama Arda bunu yapıyor, üstesinden geliyor. Bence daha erkendi…Biraz Arda’yı artık rahat bırakmak lazım. Yetenekli, genç Türk futboluna lazım bir insan. Biraz nefes alma şansı huzur şansı vermek lazım.

BAŞARISIZLIK TEK BAŞINA RİJKAARD’A YÜKLENEMEZ TEK BAŞINA KİM NEYİ YAPABİLİR

Frank Rijkaard peki başarısız mı oldu size göre?

Şimdi geçen sene şampiyon olamadı. Bu senede takım Rijkaard ile çıktığı 8 maçta iyi futbol oynamadı.. Ama yine dönelim, tek başına başarısızlığı Rijkaard’a yüklememek lazım. Rijkaard ile oluşturulan kadro ve her şeyi koymak lazım. Bir yandan başarıda herkesin katkısı var derken, başarısızlıkta tek bir kişiyi yakalamanın bir anlamı yok.

Avrupa’da bir teknik adam getiriyorsunuz, burada çalış diyorsunuz. Başarısız oldu git, başarılı oldu kal diyorsunuz.  Kim yaptı, kim etti. Tek başına kim neyi yapabilir. Tavla bile iki kişi ile oynanıyor. Çift taraflı zar atıyorsunuz.

SERVET HAYATA BAŞKA BAKIYOR TEK BİR DERS BİLE KAÇIRMIYOR

Servet Çetin ile Rijkaard’In tartışması. Özveri ile oynayan biriydi…Sorun yaşadılar

Servet istekli. Futbola aşık, futbol için mücadele etmeye çalışıp sürekli kuvvetli olmaya çalışan bir oyuncu Servet.
Ve kendini geliştirmeye çalışan biri Servet. Antrenmandan zaman buldukça derslerini takip ediyor. Ders notlarını alıyor, çalışıyor, sınavlarına düzenli giriyor. Okuyor. Hayata başka bir şekilde bakmaya çalışan bir kişiden bahsediyoruz. Kendini sadece futbolla yatıp, futbolla kalkmasının yanı sıra hayatın sadece futbol olmadığını bilecek kadar hayatı tanıyan bir insan. Ben Servet’i samimi, mesleğine aşık, her şeyini takımı için veren bir futbolcu olarak görüyorum…

FENER’DE DE BEŞİKTAŞ’TA DA ÇALIŞIRIM…

Fenerbahçe yada Beşiktaş’tan teklif gelse, çalışır mısınız?

Niye gitmeyeyim. Profesyonel hayat. Hayatım futbolun içinde geçirmiş bir adamım. Böyle bir şey yok ki.

Gördüğünüz Arda’dan sonra yetenek var mı?

Yetenekler her sene çıkıyor olsa, bu kaar değerli olmazdı. Tanju Rıdvan Arda Sergen Hakan Şükür gibi oyuncular sürekli çıkmaz. Değerli olmaları da zor yetişmesi…

SERVET ÇOK ÇALIŞKAN ÖĞRENCİ

Kimler var Cevat hocam öğrencileriniz?

Arda Aydın Servet öğrencimdir. Arda, sürekli devam etmiyor. Kaydı devam ediyor ama devam etmiyor Servet çok çalışkan.. Aydın bu sene gelecek. Servet iyi öğrenci. Sürekli öğrenmek istiyor.

HİDDİNK OYUNCU MU İMAL ETSİN

Hiddink, Fatih hocanın seçtiği oyuncularını oynattığı için eleştiriliyor o da?

Yok ki başka oyuncu, oyuncu mu yaratacak Hiddink. Akşamdan sabaha oyuncu mu imal edecek Hiddink. Tabii ki var olan havuzdan alacak kim formda ise.
Parayı vericen dünya sektöründe böyle. Parayı vermem diyorsan farklı kıstasta oyuncu arayacaksın…

GALATASARAY OYUN OLARAK BİRŞEY KOYAMADI İLK KEZ YAPRAK KADIKÖY’DE KIMILDADI

Tabloya bakıyoruz yerden yere vurulan G.Saray ile Beşiktaş aynı puanda?

Aynı puanda olması, aynı gideceği anlamına almaz. Fenerbahçe ile G.Saray geçen sezon başı 8 de 8 yaptı ligi kaçıncı bitirdiler. Sakatlığı cezası var. Rakip takımı tanıması avrupa maçları var. Sakatlıklar. Hepsi takımı etkiliyor. İki tane iyi gitmeyen takımı yan yana getirip aynı görmek doğru değil. Beşiktaş kötü sonuçlar aldı. GS ise sezon başından bu yana oyun olarak bir şey koymadı. İlk kez bu hafta bir şeyler ortaya konuldu, yaprak kımıldadı. Bu bakış açısı puan açısından yanlış değil. Ama takımın oyunu ve potansiyeli ön palana alınmalı....

BENİM G.SARAYLI OYUNCULARIM ASLA YAPMAZ DOĞRU OLDUĞUNA ASLA İNANMAM

Mustafa Yücedağ’ın açıklamalarına ne dersiniz?

Doğru olmadığını düşünüyorum. Asla doru diye değerlendirmem. Galatasaray futbolcusu böyle bir şey yapmaz. Ben o oyuncuların hepsini neredeyse tanırım. Öyle insanlar değil hiçbiri. Soyunma odasındaki işi anlatıyor olmak da hoş değil. Bir sonraki görevde tedirginlik yaratır. Namahrem diye bir şey vardır. Kamuoyunun bunları bilmesine gerek yok. .Kabul edeceği işler olmayabilir. Bizde de böyle olmuştu demek doğru değil...

TAVLA MAÇINDA BİLE YENİLMEK İSTEMEZSİNİZ

Doğru olabilir mi? Sabote konusu..

Çok basit bir şey dicem, tavla maçında bile rakibi sevseniz bile yenilmezsiniz. Birbirine taktik idmanında bile sert giren oyuncular böyle yapmazlar. Bunu söylüyor olmak antrenman ve saha içinde ne yaptığını görmemektir.

Şöyle bişey olabilir, genel olarak konsantrasyonu bozulan oyuncular üst düzey çalışıp kendini geliştiremez idmanda hafta içinde. Topa koşmazsam sonucu bu olur diye böle bişey olmaz.

Mücadele etmeyeyim de diye bir şey olmaz. Profesyoneller asla böyle birşyel yapmazlar. Doğru olduğunu düşünmüyorum.

Cevat Güler şu an için neler yapıyor?

3.Lig ve amatör takımları, Futbol Okulu yapılanması gibi projeler üzerinde çalışıyorum.
Bir yandan da akademik çalışmalar var. İstanbul Üniversitesi’nde yıllardır akademisyenim. Bilimsel tez çalışmaları var. Dersler var. Hayata hazırlamak istediğimiz öğrenciler var. Aynı zamanda Futbol maçları ve oyuncu izliyorum. Oyuncularla ilgili isimler tutuyorum. Bank Asya Ligi yada olası bir Süper Lig çalıştırmam halinde hangi isimler var gibi notlar alıyorum.

Hocalık mı zor, akademisyenlik mi?

Her işin kendine göre bir zorluğu var. Profesyonel boyutta çalışmaksa teknik adamlıkta; işin stres boyutu ağır basıyor. Ancak öğrenci ve oyuncu yetiştirme gibi işlere girdiğimiz zaman bir insana iş, eğitmek ve meslek öğretmek çok kolay değil. Onun da zaman olarak stresi çok fazla. 6-7 saat uyuyorsam onun dışında hep araştırma ve futbol adına eğitmek ve öğrenmekle geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!