'Tak takların toplamı ittifakın gücünü gösterecek'

Güncelleme Tarihi:

Tak takların toplamı ittifakın gücünü gösterecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 19:33

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya’da düzenlediği belediye başkanları toplantısının ardından Ankara’ya dönüşünde bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili formülünü bir kez daha anlatan Bahçeli şunları söyledi:

Haberin Devamı

İTTİFAKI YASAL YAPSINLAR

“(İttifak söylemleri) İttifak yasal bir hakka kavuşsun. CHP, HDP ve İP bir araya gelip diğer birtakım partileri de yanına almak suretiyle bir ittifak oluşturacaklarsa bu ittifakı yasal yapsınlar. İttifakı yapan partiler siyasal kimliklerini korumalıdır. E ve F partileri kendi kimliğini korumak suretiyle C ittifakını oluştursun. Bunda başarılı olunursa, o zaman F ve E’nin aldıkları oylar aynı zamanda ittifakın oyu olarak kabul edilmeli ve ittifakın oyu olarak da Meclis’te temsil edilen milletvekili sayısı belirlenmeli. Milletvekilliği sayısı, E ve F partisine nispi temsil sistemine göre dağıtılmalı. Eğer milletvekilliği seçimleriyle beraber Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılacaksa C ittifakına yüklediğim anlam cumhur ittifakı olacak.

Haberin Devamı

(Listelerin yapılması) Eğer Cumhur ittifakı 400’e yakın milletvekili çıkarmışsa, bu 400 milletvekili E ve F partilerinde nasıl dağıtılacak? Onun da formülü nispi temsildir. Diyoruz ki, şimdi Cumhur ittifakı var. Madem ki milletvekilliği seçiminde buraya oy veriyorsun, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de düşün bakalım, buraya mı vereceksin? Evet, tak tak. Mesela gelecek E partisine, Cumhur’a ‘tak’ vuracak. İki taktağı öbürü de yapacak. Tak takların toplamı ittifakın gücünü gösterecek.” 

ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜN İFADESİ

“(E partisi çoğunluğu aldı, F partisi azınlıkta kaldı. Cumhurun yönetimi F partisi olabilir mi?) Biz bir ittifak yapıyoruz, eğer cumhurbaşkanı siz seçilirseniz, şu kadarını biz alırız, bu kadarını biz alırız, bu yok. Bu Cumhurbaşkanlığı sistemini pazarlığa dönüştüren bir yapı oluşturur. Onun için Yenişehir Pazarı’ndan Meclis’i çıkarmak lazım. Bazıları ‘Cumhurbaşkanlığı yardımcısı olmayı düşünüyormuş da böyle böyle yapıyormuş’ diyor. Böyle bir şey olmaz. F veya E partisi Cumhurbaşkanı adayına ‘Biz size oy vereceğiz, 25-30 bakanlıktan şu kadarını alırız’ derse, bu daha çirkin, bir parlamenter sistemi daha da aşan, çürümüşlüğün ifadesi olur.”

BAKMADAN GEÇME!