Tahkim Deniz'de boğuldu

Güncelleme Tarihi:

Tahkim Denizde boğuldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 00:00

G.Birliği’ne 1 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum edilen F.Bahçeli Deniz Barış, Tahkim’in bu kararını Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nde bozdurdu. FIFA’nın bu olay nedeniyle Türkiye’ye ihtar yollayabileceği belirtilirken, milli futbolcuya da 6 ay hak mahrumiyeti cezası verilmesi gündeme geldi.

TÜRK futbolunda bir ilk gerçekleşti ve Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun verdiği bir karar Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Tahkim Kurulu’nun Fenerbahçeli Deniz Barış hakkında verdiği kararın yetki aşımına girdiğini belirterek, kararı oybirliği ile geçersiz kıldı.

Kulüpler anlaşmıştı

Fenerbahçe ile sözleşme imzalayan Deniz Barış’tan 1 milyon Euro tazminat isteyen ve bu talebi önce Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, ardından Tahkim Kurulu tarafından kabul edilen Gençlerbirliği, milli futbolcunun Yargıtay’a başvurması ile inanılmaz bir darbe aldı. Taraflar arasında bir süre önce 750 bin Euro üzerinden anlaşma sağlanması ve Gençlerbirliği’ne bir çek bile verilmesine karşın, Tahkim Kurulu eski üyesi olan Fenerbahçe avukatı Haluk Burcuoğlu’nun Yargıtay’a başvurusu ile ilginç bir gelişme yaşandı. Yargıtay, Gençlerbirliği ile Deniz Barış arasında yapılan sözleşmenin özel hukuk alanında düzenlendiğini iddia eden Fenerbahçe’nin başvurusuna olumlu yanıt verdi.

Federasyon yönetimi şaşkın

Tahkim’in kararları kesin olmasına ve FIFA’nın bu konuda talimatı bulunmasına karşın, Fenerbahçe ve Deniz Barış’ın bunu delmesi ortalığı karıştırdı. Lisans tescil sırasında tüm kulüplerden bu yönde muvaffakatname alan federasyon, Yargıtay’ın kararı karşısında şaşkına döndü. FIFA’nın ilk planda Futbol Federasyonu’na bir ihtar yollayacağı, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun ise talimatlara aykırı davranan Deniz Barış’ı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevkedeceği bildirildi. Fenerbahçeli futbolcunun asgari 6 ay hak mahrumiyeti cezası alacağı ifade edildi.

Emsal teşkil edebilir

Deniz Barış
konusunda Yargıtay’ın verdiği kararın emsal teşkil edeceği ve bundan böyle tüm sporcu, teknik adam ve kulüplerin belli konularda Yargıtay’dan karar çıkartabileceği belirtildi. Bilindiği gibi daha önce A Milli Takım eski teknik direktörü Şenol Güneş’e ödenecek tazminatın "kanun yararına temyiz" edilmesi için Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in yaptığı başvuru, Yargıtay tarafından reddedilmişti.

Ne dediler

Türker Arslan

(Tahkim Kurulu Başkanı):

Yargıtay’ın kararı sıkıntı yaratacak

YARGITAY ilk defa Tahkim Kurulu’nun bir kararını bozdu. Futbol ile ilgili her türlü olayın Tahkim Kurulu’nda karara bağlanması gerekir. Adli makamlarca verilecek kararın sıkıntı yaratacağı bir gerçek. Konuyu biliyoruz ama dosya henüz bize intikal etmedi. Geldiğinde gerekli incelemeyi yapacağız. Ama Türk futbolunda bir ilk gerçekleşti.

Samim Ünal (Tahkim Kurulu eski başkanı)

Futbola sadece Tahkim bakmalı

FUTBOL Federasyonu yasasında özel sözleşme ve tek tip sözleşme ayrımı yok. Her şeye Tahkim Kurulu bakar. Yargıtay’ın verdiği kararın yerinde olduğunu sanmıyorum. Ama Yargıtay’ın da eski içtihadı budur. Zamanında Tahkim Kurulu’nun yaptığı ayrımdan dolayı bu kaynaklandı. Hukukta boşluk olmayacağı için böyle bir sonuç ortaya çıktı.

DENİZ BARIŞ OLAYI NEDİR?

GENÇLERBİRLİĞİ Kulübü, kendi futbolcusu Deniz Barış ile 14 Mayıs 2003 tarihinde özel bir sözleşme imzaladı. Sözleşme hükümlerine göre, vazgeçen taraf, diğer tarafa 1 milyon Euro tazminat ödeyecekti. Aynı sezonun sonunda Deniz, Fenerbahçe ile anlaştı. Gençlerbirliği de futbolcudan 1 milyon Euro tazminatı talep etti. Fenerbahçe ve Deniz Barış ise tek tip sözleşmede böyle bir hükmün olmaması nedeni ile borcun ödenmesinin söz konusu olamayacağını bildirdi. Konu Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’na intikal etti. Federasyon, Gençlerbirliği’ni haklı buldu. Fenerbahçe, Tahkim Kurulu’na başvurdu. Tahkim Kurulu da Gençlerbirliği’ni haklı buldu. Bu süreç içerisinde Deniz Barış’ın lisansı askıya alındı. Bu gelişmeler sonrası Fenerbahçe, Gençlerbirliği ile anlaşma yoluna gitti. 750 bin Euro’ya mutabakat sağlandı. Gençlerbirliği’ne bu yılın kasım ayı için çek verildi. Deniz’in lisansı tekrar çıkartıldı. Ancak Deniz, Fenerbahçe avukatı Haluk Burcuoğlu ile Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay da Türk futbol tarihine geçecek hükme vararak Tahkim Kurulu’nun kararını yok saydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!