Tahıl kabbanından Unkapanı’na

"Kabban" nedir bilir misiniz? Aranızda eski Türkçe’yi, yani Osmanlıca’yı bilenler varsa, mutlaka cevabını vermişlerdir bu sorunun.

Şimdi bilmeyenler için biz açıklayalım. Efendim, eskiden, yani Osmanlılar döneminde, dışarıdan gelen gıda maddelerinin toplanıp gümrük vergisinin hesaplandığı bazı semtlerde kabbanlar, yani bu gıda maddelerini tartacak kadar büyük teraziler olurmuş. Zamanla kabban sözcüğü kapan halini almış. İşte bu semtlere sıklıkla gelen gıda maddeleri o semtte bulunan kapanlara da adını verirmiş. Yani kapanların da isimleri varmış: Balkapanı, yağkapanı gibi. Eminönü yakınlarında bulunan Unkapanı semti de adını böyle almış. Dışarıdan denizyolu vasıtasıyla gelip şehre dağıtılmak üzere gümrükte bekletilen arpa ve buğday şimdiki Unkapanı semtindeki kapanlara gönderilirmiş. Burada tartılıp vergisi hesaplanan tahıl da tüm şehre dağılırmış. Zamanla tahıl kapanlarının bulunduğu yere Unkapanı denmeye başlamış.

Mantarlı enginar salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 6 adet haşlanmış veya konserve enginar

á 2 su bardağı dolusu konserve mantar

á 2 demet dereotu

Sos için;

á 2 çay kaşığı tatlı hardal

á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

á 1 adet limonun suyu

á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı

á 3 yemek kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri

(Emmental ya da parmesan da kullanılabilir.)

Pişmiş enginarlar (konserve enginar da kullanılabilir) çukur kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirilir. Mantarlar tavla zarı formunda doğranır. Üzerine ince kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır. Hazırlanan harç, kaşık yardımıyla enginar çanaklarına paylaştırılır. Sosun hazırlanması için; hardal ve limon suyu geniş bir kaseye aktarılır. Tuz ve kırmızı biber serpiştirilip zeytinyağı ve rendelenmiş peynir ilave edilir. Sos çatal yardımıyla çırpılır. Enginarlar üzerlerinde sos gezdirililerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları