Taha Akyol #SoruHürriyeti'nde: Bu konuda vatandaş olarak bizim de kusurumuz var

Güncelleme Tarihi:

Taha Akyol #SoruHürriyetinde: Bu konuda vatandaş olarak bizim de kusurumuz var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2016 13:15

Hurriyet.com.tr'nin Hürriyet yazarlarıyla okurlarını bir araya getiren programı #SoruHürriyeti'nin bugünkü konuğu Taha Akyol oldu. Hürriyet Dijital Medya İçerik Koordinatörü Emre Kızılkaya'nın moderatörlüğünü yaptığı programda Akyol, Türkiye'de hukuk anlayışı ve son dönemde tartışılan çok sayıda meseleyle ilgili sizlerden gelen sorulara yanıt verdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin insanların kendilerini hukukun güvencesi altında hissedebileceği bir ülke olmadığını vurgulayan Akyol, bu durumun hem yöneticilerin hem de vatandaşların kusurlarından kaynaklandığını belirtti.

Haberin Devamı

Vatandaşların kusurlarına örnek olarak trafikte yaşanan krizleri örnek veren Akyol, "Trafik canavarı deniyor, trafik terörü deniyor, hele ki böyle bayram, tatil zamanlarında ne kadar trafik kazaları olduğunu biliyoruz. Düşünelim: Yol aynı yol, kullanılan araçlar da aynı. Farklı olan ne? Farklı olan insan. O insani hata yüzünden çok sayıda trafik kazası oluyor. Bunun da temelinde kuralsızlık var. Biz toplum olarak trafik gibi politikayla, dinle, itikatla ilgisi olmayan bir konuda kurallara ne kadar uyuyorsak, seçtiğimiz insanlar da ellerindeki siyasi güçle kuralları o kadar ciddiye alıyorlar. Dolayısıyla bunun bir iktidarın eleştirilmesi gereken yönü var, hukuka uygunluk, hukuka dikkat, hukukun üstünlüğü açısından. Bir de kendimizin hukuka ne kadar kıymet verdiği var. Dünyanın her yerinde hukuk devleti uzun mücadeleler sonunda teşekkül etti. Unutmayalım ki 1940'larda Avrupa'da faşizm, Nazizm, Bolşevizm, savaş vardı. Ancak çağımızın başka bir gerçeği daha ortaya çıktı. Stalin insanları zorla çalıştırarak dev gibi yapılar yapıyordu. Fakat bugün insanları zorla çalıştırarak bilgisayar yapamıyorsunuz. O yüzden çağımızda hukuk olmadan gelişmiş ülke olmak mümkün değil. Hukuku sağlamak da sadece devleti yönetenlerin değil aynı zamanda hukuku talep ederek biz vatandaşların da görevi" diye konuştu.

Haberin Devamı

"MAALESEF GİDİŞ BU YÖNDE..."
Yüksek yargıdaki son günlerde gündeme gelen düzenlemelerle ilgili de konuşan Akyol, bu konuda son derece endişeli olduğunu belirtti.

2014 yılının haziran ayında AK Parti'nin meclis desteğiyle çıkan bir yasayla Yargıtay ve Danıştay'daki üye sayılarının çok büyük oranda artırıldığını hatırlatan Akyol, bugün bu mahkemelerde ihtiyaç azalmamasına rağmen üye sayısının yeniden aşağı çekilmesi için bir gerekçe olmadığını söyledi.

Bu uygulamanın iki amacı olabileceğini de ifade eden Akyol şöyle devam etti:

"Bir, yargıda Cemaat etkisinin azaltılması. Bunu anlayışla karşılamak lazım. Yargıda hiç kimsenin etkisi olmamalı. Bunun ardından 'bizden' hakimler atanıyorsa o vakit yargı, tarafsız olmama konusunda el değiştiriyor, taraf değiştiriyor demektir. Maalesef de gidiş bu yönde..."

Haberin Devamı

Taha Akyol'un keyifli sohbetinin devamını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!