Tadına doyulmaz

Şarap ve peynir...

Uyumlu olduklarında izlemeye doyamadığınız, biri öne çıktığında oluşan dengesizliğin rahatsız ettiği, dans eden bir çift gibiler. Tabii bu çifti uyumlu bir şekilde bir araya getirebilmenin yolu her ikisini de iyi tanımaktan geçiyor. Ben şarap konusunda uzman değilim, ancak ülkemizde yapılan peynirlerin yüksek kalitesini ve lezzetini iyi biliyorum. Suzanne Swan, "Türkiye’nin Peynir Hazineleri" adlı kitabında hangi peynirin hangi içkiyle iyi gittiğini, hayranlık duyarak dile getirmiş. Örneğin İsviçre peynirini anımsatan Manyas peyniri, sert ve kendine özgü kokusuyla Bergama peyniri, Fransız turistlerin özellikle aradığı vintage cheddar’a benzeyen ve hem kırmızı hem beyaz şarapla iyi gidebilen farklı tonlara sahip sert Balıkesir peyniri bunlardan birkaçı. Fransızlar peyniri düz tahta tabakta sunarlarmış, ben de öyle yaptım ve çok hoş oldu. Biraz araştırıp onların dünyasına girince, sizin de bu çiftin birlikteliğinden büyük zevk alacağınızdan eminim. O kadar şarap dedik, Türk rakısını da unutmayalım; rakıyla en iyi giden Türk peyniri de hiç kuşkusuz Ezine peyniri.

İtalya’dan salamlı peynirli niyoki

8 kişilik

Hazırlama süresi 55 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy haşlanmış patates

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri

á 1 çay kaşığı tuz

á 3 su bardağı un

Üzeri için

á 1 su bardağı konserve bezelye

á 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 adet orta boy domates

á 6 dilim salam

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

n Haşlayıp soyduğunuz sıcak patatesleri derin bir kaba rendeleyin. Üzerine yumurta sarısı ve tuzsuz lor peynirini ekleyip, tuz ve unu da ilave ettikten sonra kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir mutfak peçetesiyle örterek buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Buzdolabından çıkardığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlak parçaları, hafifçe unlanmış tezgahın üzerinde, 1 santim kalınlığında şeritler haline getirin. Şeritleri akide şekeri gibi, bir santim eninde dilimleyin. Küçük hamur parçalarını un serpiştirdiğiniz bir tepside biriktirin. Diğer taraftan zeytinyağını bir tavaya aktarıp, tavla zarı formunda doğradığınız domates ve salamı ekleyin. Tuz ve karabiberi de serpiştirip 3-4 dakika kadar kavurun. Bezelyeyi de ilave edip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Niyokkiyi kaynayan bol tuzlu suda, suyun üzerine çıkıncaya kadar, 8-10 dakika haşlayıp süzdükten sonra salamlı harçla karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun.

Lübnan mutfağından havuçlu fava mezesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı kuru bakla

á 1 adet büyük boy kuru soğan

á 6 adet kesme şeker

á 1 su bardağı zeytinyağı

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 demet dereotu

á 2 adet orta boy havuç

n Havuçları soyup ince uzun şeritler halinde doğradıktan sonra, kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Kuru baklayı ılık suda 1 saat kadar beklettikten sonra, yıkayıp süzün. Orta boy bir tencereye aktarıp üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edin. Üzerine kesmeşeker, bütün haldeki soyulmuş soğanı ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin. Zeytinyağından 3 yemek kaşığı kadar ayırıp kalanını baklanın üzerine gezdirin. Kısık ateşte arada sırada karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alıp biraz ılıyınca mutfak robotuna aktararak püre haline gelinceye kadar çekin. Kenarları yüksek bir kaba veya yuvarlak (25-30 cm çaplı) bir cam ya da porselen kaseye streç film veya alüminyum folyo serin. Bu iş için büyük boy buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz. Havuçların yarısını kaseye dizip üzerine favanın yarısını aktarın. Kalan havucu da üzerine dizip, kalan favayı incecik kıyılmış dereotuyla karıştırdıktan sonra havuçların üzerine yerleştirin. Favayı buzdolabında en az 5-6 saat bekletip soğuttuktan sonra, servis tabağına ters çevirerek üzerindeki naylon ya da folyoyu sıyırın. Üzerine, ayırdığınız 3 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirip, soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları