Tablo ürkütüyor

Güncelleme Tarihi:

Tablo ürkütüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 16:40

Geniş kapsamlı bir uluslararası araştırma gelişmekte olan ülkelerde erkeklerin yaklaşık yarısının sigara içtiğini, kadınların ise giderek daha erken yaşta sigaraya başladığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

New York’taki Buffalo Kamu Sağlığı ve Sağlık Meslek Okulu tarafından yürütülen ve Lancet Tıp Dergisi’nde yayınlanan araştırma, dünya çapında yıllardır sürdürülen sigara karşıtı önlemlere rağmen “alarm verici” veriler yayınladı.


ÜRKÜTEN RAKAMLAR


Küresel Yetişkin Tütün Araştırmaları verilerine dayandırılan araştırma 2008-2010 yıllarını kapsıyor. Araştırmada, Bangladeş, Brezilya, Çin, Mısır, Hindistan, Meksika, Filipinler, Tayland, Türkiye, Ukrayna, Uruguay ve Vietnam gibi gelişmekte olan ülkelerle İngiltere, Polonya, Rusya ve ABD gibi ülkelerdeki 2008 ile 2010 arasındaki verileri esas aldı. Çin’de 301 milyon, Hindistan’da 275 milyon kişi sigara içiyor. Buna göre Rusya’da erkeklerin yüzde 60’ı kadınların yüzde 22, Çin’de erkeklerin yüzde 53’ü, kadınların yüzde 2’si, Ukrayna’da erkeklerin yüzde 50’si kadınların yüzde 11, Türkiye’de erkeklerin yüzde 48, kadınların yüzde 15'i sigara içiyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 31.5’i sigara tiryakisi. İngiltere’de sigara tiryakilik oranı yüzde 21.7, ABD’de yüzde 19.9.

 

Haberin Devamı

KADINLAR DİKKAT


Bu ülkelerde genç kadınlar arasında sigara kullanımı da dikkat çekici oranda artıyor. Sigara tüketimini çeşitli kategorilere ayırıp modelleyen araştırmacılar gelişmekte olan ülkelerde sigaraya başlama yaşının ortalama 14 olduğunu belirledi. Erkek ve kadınlar arasında sigara konusunda büyük bir fark görüldü. Örneğin Mısır’da kadınların sadece yüzde 0.5’i sigara içerken Polonyalı hemcinsleri için bu rakam yüzde 25. Tiryakilerin yüzde 64’ünün filtreli sigara kullandığı da belirlendi. Düşük gelirli ülkelerde sigaradan alınan her 9100 dolarlık verginin sadece 1 dolarının tütünle mücadeleye ayrılması da dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tütün mamülleri yüzünden her yıl 6 milyon kişi ölüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!