Tabiat eczanesi

Eczanenizde, hatta mutfağınızda bile bulacağınız bazı şeyler savunma mekanizmanızı güçlendirmenize yardımcı oluyor. İşte savunma mekanizmamızı güçlendirmenin ve hastalıklardan uzak durmanın yolları.

Haberin Devamı

Gribi kovun

Şitaki mantarı harika bir bağışıklık güçlendirici. Cinsel gücü arttırma özelliğinden dolayı Japonya ve Çin’de ‘düğün mantarı’ olarak da biliniyor. Aktarınızda bulamazsanız internetten sipariş verebilir, hatta yetiştirme KİT’inden satın alarak evde kendiniz üretebilirsiniz. İşte şitaki mantarının mucizevi özellikleri:
Pişirme sürecinde bozulmayan bir antioksidan olan ergotionein maddesi bakımından oldukça zengin.
İçindeki lentinan maddesi kanser tedavisinde olumlu sonuç veriyor. Lentinan vücudun virüslere karşı mücadele etmesini sağlayan interferon üretimini uyarıyor.
Lentinus edodes ise insan beslenmesi için gerekli bütün temel amino asitleri içeriyor. Ayrıca P, Fe ve Ca içeriğiyle kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynuyor.
İçerdiği B1, B2 ve B12 vitaminleri gelişmeyi düzenliyor, C vitaminiyse iskorbüt tedavisinde etkili. Az miktarda A ve E vitamini de içeren mantarda yüksek düzeyde provitamin D2 var. Güneşte D vitaminine dönüşerek kemik ve kas gelişmesinde önemli bir rol oynuyor.
Kan dolaşımını düzenliyor, beyin kanamalarının, damar sertliğinin önüne geçiyor; böbrek yetmezliğinin, yüksek tansiyonun önlenmesinde etkili.
Mide ve baş ağrılarına, Hepatit B’ye, uykusuzluk ve halsizliğe iyi geliyor.

Haberin Devamı

Karaciğerinizi temizleyin
Vücudunuzu toksinlerden arındırması için karaciğer sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Karalahana, brokoli, kıvırcık lahana ve lahana gibi turpgillere ait sebzeler karaciğerin vücuttaki toksinleri temizlemesine yardımcı olacak detoks sebzeler.

Nezleden kurtulun
Ayurvedaya göre zencefil vücut ısısını artırıyor. Özellikle akciğer ve sinüsler olmak üzere organlardaki toksin dolaşımını engellemeye yardımcı oluyor.

Daha iyi görün
Görme gücünü destekleyen harika besin; siyah frenküzümü, antosiyaninler içeriyor. Antosiyaninler göz sağlığını desteklemeye yardımcı olan bileşikler. Siyah frenküzümü aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren C vitamini bakımından da oldukça zengin.

Kolesterolünüzü düşürün
Biraz yulaf işinizi görmeye yeter. Bu mucize besin LDL yani kötü kolesterolü düşüren çözülebilir lifler içeriyor.

Haberin Devamı

Daha sağlıklı bir cilt için
Nar suyu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı savaşıyor. Ayrıca cildinizdeki kolajeni korumaya yardımcı oluyor. Nar aynı zamanda cilt sağlığını destekleyen bitkisel besin maddeleri yani fitonütrientler bakımından oldukça zengin.

Öksürüğünüzü rahatlatın
Adaçayı özü, balgam söktürücü etki göstererek öksürüğün yumuşamasına yardımcı oluyor. Eczaneden alacağınız bir balgam söktürücü yerine çay veya sıcak suyun içine bir damla adaçayı özü damlatmayı deneyin.

Kalp krizi riskinizi düşürün
Magnezyum zengini kabak çekirdeği hem kan basıncını düşürmeye hem de kalp krizi ve felç riskinizi azaltmaya yardımcı oluyor.

Nefes kokusuna son!

Haberin Devamı

Nane ve ağız gargarası, kötü kokan nefesinizi tazelemenin tek çaresi değil. Hatta bu yöntemler problemin yalnızca üstünü örtüyor. İşte, benim köklü çözüm önerilerim

Tarçınlı sakız
Tarçınlı sakız, tat vermede kullanılan bir tür uçucu bitki yağı. Bu yağ yalnızca kötü nefes kokusunu gidermekle kalmaz aynı zamanda tükürüğünüzde bulunan anaerobik bakteri miktarını yarı yarıya azaltır.
Balıkyağı takviyesi
Bu, mantığa aykırı gibi görünse de, balıkyağındaki omega-3 yağ asitlerinin nefesin kötü kokmasına neden olan ağızdaki enflamasyon ve bakterileri azalttığı kanıtlandı.
Manolya kabuğu özü
Bu doğal madde, antibakteriyel özelliklere sahip ‘magnolol’ ve ‘honokiol’ bileşiklerini içeriyor. Manolya kabuğu özünün, nefesin kötü kokmasına neden olan ağızdaki bakterilerin çoğunu 30 dakika içinde öldürdüğü kanıtlandı. Manolya yağı özü genellikle, bazı nefes tazeleyici naneli ürünlerde ve diş macunlarında bulunuyor.
Kereviz
Kereviz, kötü nefes kokusunu önlemede oldukça başarılı çünkü lif zengini bir besin. Lif oranı yüksek besinler, yeterli miktarda tükürük salgılanmasına yardımcı oluyor. Tükürük de ağız kokusuna neden olan plak oluşumunu yok etmeye yardımcı.
C vitamini
C vitamini, dişeti çekilmesi ve ağız kokusunun başlıca nedenlerinden biri olan dişeti iltihabını önlemeye yardımcı. Günlük C vitamini ihtiyacınızı, portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, frambuaz gibi kırmızı meyveler veya kavun tüketerek karşılayın.
Siyah çay
Siyah çayda bulunan polifenoller, ağzınızda hoş bir koku yaratır çünkü polifenoller, plakların dişlerinize yapışmasını önleyen güçlü antioksidanlar. Yapılan araştırmalar, polifenollerin ağızdaki bakteri oluşumunu engellediğini ve kötü kokuyu en aza indirgediğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayınlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları