"Ta Hadi" ile dijital destek

Güncelleme Tarihi:

Ta Hadi ile dijital destek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 14:15

TÜRKİYE'de yaşayan Suriyeli mültecilerin toplumla bütünleşmesini sağlamak amacıyla Arapça 'meydan okuma' anlamına gelen 'Ta Hadi' adlı Google Play için aplikasyon kuruldu.

Haberin Devamı

Bu aplikasyonda Türk ve Suriyeli gençler ve çocuklar, yeteneklerini sergiledikleri videoları paylaşarak meydan okuyacak. Aplikasyonun 'mağaza' bölümündeki satışlardan elde edilecek gelir, Suriyeli çocukların eğitimi için harcanacak.

İzmir'de Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun, proje kolaşlaştırıcısı Kemal Gülpınar ile proje ekibinden Abela Rızvanska ve Kamal Dawood, Suriyeli mültecilerle ilgili örgüt ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı Küçük Kulüp'te yapılan toplantıda 'Ta Hadi' aplikasyonu hakkında bilgi verildi. Prof. Dr. Tosun, dört ay önce ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı bir telefonla projeden haberdar olduğunu, Suriyeli mülteci gençlerin yaşadıkları toplumla entegre olabilmeleri için ABD'nin farklı ülkelerde bu tür projelere destek verdiğini, Türkiye'ye de 2 bin dolarlık destek sağlayacaklarını belirterek, bölümdeki üniversite öğrencileriyle çalıştay yaptığını ve sosyal medya projesi geliştirdiklerini anlattı.
Proje kolaylaştırıcısı Gülpınar, Suriyeli mültecilerin barınma, istihdam sosyal ve kültürel dahil çalışmalarındaki eksikliklere dikkat çekerek, 3.5 milyona yaklaşan Suriyeli mültecinin 2.7 milyonunun 15 yılda Türkiye'de kalacağının öngörüldüğünü, bu rakamın 1.5 milyonunun çocuk ve kadından oluştuğunu, 700 bin mülteci çocuğun okul çağında olmasına rağmen sadece 200 bininin okula devam ettiğini 500 bin çocuğun okula gitmediğini ifade etti. Gülpınar, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Â

Ta Hadi ile dijital destek


"Birleşmiş Millerler buna 'kayıp nesil' diyor. Bu çocuklar 15 yıl içinde acilen Türkçe öğrenmeliler. Bunun için biz de akran iletişimini öne aldık. Suriyeli mültecilerin, aşırılıcılıkçı grupların hedefinde olduğunu görüyoruz. Çünkü kırılgan gruplar sosyo ekonomik koşulları nedeniyle aşırıcılıklı grupların hedefi haline geliyor. Suriyeli çocukların Türkçe öğrenme süreçlerini desteklemek, sanatsal aktivitelerle dahili güçlendirmek istiyoruz. Google Play için aplikasyon geliştirdik. Adı, 'Ta Hadi', Arapça, meydan okuma anlamına geliyor. Şu anda 28 video var. 13'ü Suriyeli çocuklar, 15'i Türkiyeli çocuklardan oluşuyor. Dili İngilizce. Burada gençler ve çocuklar yeteneklerini sergiledi. Kimi rap tarzında şarkı söyledi kimi İstiklal Marşı'nı Türkçe ve Arapça okudu, kimi gitar çaldı. Sanat, spor, eğitim ve müzik alanlarında meydan okuma ile entegrasyonu sağlamayı ve önyargıları yıkmayı hedefledik. Bir Türk Suriyeli'ye Türkçe öğreterek meydan okuyabilir, bir diğeri gitar çalmayı öğreterek. Facebook sayfamızda 7 binleri gördük. Takipcilerin yaş aralığı 18- 27. Kadınlar yüzde 38 oranı ile temsil ediyor. Aplikasyonun içinde mağaza bölümü var. Burada kendi tasarımlarınızı satabilirsiniz. O mağazayı satın alma parası eğitime ayrılacak. Amacımız yetenek avcılarıyla bui gençleri buluşturmak. Bu gençlerin savşatan önce normal bir hayatları vardı ve şimdi hayatta kalma mücadelesi veriyorlar ama yetenekleri kaybolmadı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!