Suyun geleceği tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Suyun geleceği tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2017 11:48

Suyun geleceği tartışıldı

Haberin Devamı


 
ADANA, (DHA)-ÇUKUROVA Sulama Birlikleri Derneği (ÇUSUDER) tarafından düzenlenen eğitim seminerinde 'suyun geleceği' tartışıldı.
Antalya Fame Otel'deki eğitim seminerine, Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde faaliyet gösteren 39 sulama birliğinden 150 katılımcı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı ile DSİ yetkilileri katıldı. Güney Yüreğir Sulama Birliği'nin başkan ve uzman personel düzeyinde katılım sağladığı eğitim seminerinde sulama birliklerinin yapısı, hizmetleri ile tarım ve sulamada yaşanılan sorunlar gündeme getirildi.
Eğitim seminerinin açılışında konuşan ÇUSUDER Başkanı Faruk  Y. Umar, sulama birliklerinin en büyük probleminin enerji olduğunu söyledi. Türkiye'deki sulama birliklerinin yüzde 20'sinin pompacı birlikler olduğuna dikkat çeken Umar, "Bu birlikler en büyük sıkıntıyı enerji konusunda yaşıyor. Bu sorunların giderilmesi için güneş enerji panellerinin kurulması ve borçlarla ilgili yapılandırma yapılması hususu önem taşıyor. Başka türlü bu birliklerin ayakta kalma şansı yok" dedi.
Seminerin ilk günü gerçekleştirilen oturumda, Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı uzmanları, Sulama Birlikleri Kanunu kapsamında uygulamada karşılaşılan sorunların tespiti ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Oturumda sulama uygulamalarında yaşanan aksaklıklar, kaçak kuyular, işletme masrafları, yaz kuyuları, sulama birlikleri meclis üyelerinin özlük hakları, arazilerde yapılan yapılandırmalar, su kullanım hizmet bedelleri, birliklerin sulama oranları, mali yönleri gibi konular ele alındı.
 DSİ Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Ş. Aydın Aytaç, sulama gelişimi ve hedefler konusunda açıklamalarda bulundu. Hali hazırda Türkiye'de 6 buçuk milyon hektarlık bir alanın sulanabildiğine dikkat çeken Aytaç, önümüzdeki yıllarda bu alanların 2 milyon hektar daha genişleyerek, 8 buçuk milyon hektara ulaşacağını dile getirdi.
2003 yılı öncesine kadar mevcut alanların yüzde 3'lik diliminde kapalı sulama sistemlerinin kullanıldığını belirten Aytaç, oranın bugün yüzde 25'lere ulaştığını, 2025 yılına gelindiğinde ise, 8 buçuk milyon hektarın yüzde 48'inde kapalı sisteme geçileceğini öngördüklerini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Çağlar Çelikcan ise sulamada randıman düşüklüğünün tek sorumlusunun sulama birlikleri olmadığını, kurumlarda yaşanan bir takım eksikliklerin ve yanlışlıkların da etkili olduğunu dile getirdi.
OĞUZ BEYARSLAN:2025'TEN SONRA FELAKETLER BAŞLAYACAK
Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan da konuşmasında, suyun verimli kullanımında ölçme değerlendirmenin önemli olduğuna işaret etti. Beyarslan, "2025'ten sonra felaketler başlayacak. 2050'de dünya nüfusu 9,5 milyar olacak. Kaynaklarımız hızla tükeniyor, sularımızı kirleniyor, tarım arazileri küçülüyor. Biz kendimizi hazırlamalıyız. Suyun verimli kullanımını sağlamalıyız. Ve en önemlisi kapalı sulama sisteminin kullanımını yaygınlaştırmalıyız"diye konuştu.
3 gün süren seminerde, suyun verimli kullanımı, birliklerin tam kapasite çalışmasının sağlanması, yaşanan aksaklıkların giderilmesi, sulama birlikleri kanununda yapılacak düzenlemeler ve kapalı sistem sulama uygulamalarının yaygınlaştırılması gibi konularda izlenecek yol haritası belirlendi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!