Suyumuzun uyumu için Hollanda’dan geldi

Güncelleme Tarihi:

Suyumuzun uyumu için Hollanda’dan geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2008 00:00

Avrupa Komisyonu adına "Türkiye’de Su Sektörü İçin Kapasite Geliştirme Eşleştirme Projesi"ni yürütmekte olan Hollandalı, Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Henk Stenk ile, 2 yıl boyunca kalacağı Türkiye’deki yaşamı ve yürüttüğü proje hakkında sohbet ettik.

Sayın Stenk, tüm mütevaziliği ve samimiyeti ile Türkiye’deki meslektaşlarıyla sıcak bir ilişki içerisinde olduğunu belirtti. Benim de, röportaj talebimi memnuniyetle kabul etti.

Mavianne: Sayın Henk Sterk, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

-
Hollandalıyım ve Amsterdam’da Ekonomi okudum. Yıllarca Lahey’de çalıştım. 2001 yılında Hollanda’dan ayrıldıktan sonra Mısır’da ve Almanya’da çalıştım. Şimdi ise Türkiye’deyim. Ankara’da eşim Renée ve en küçük iki oğlumla yaşıyorum. 4 oğlumuz var, en büyüğü Sytze Hollanda’da, Jorrit ise Brüksel’de yaşıyor. En küçük iki oğlumuz, Tim ve Feike ise Ankara’da okuyor.

Kalite yükselmeli

Mavianne: Ankara’da bulunma amacınız nedir?

-
Türkiye’de Avrupa Komisyonu adına bir Eşleştirme Projesi yürütmekteyim. Eşleştirme projelerinde, AB üye devletlerinden bir ya da birkaçı, Avrupa Birliği’ne aday bir ülkeye AB’ye uyum çalışmalarında yardımcı olur. Ben de Türkiye’nin Su Sektörü ile ilgili konularda Avrupa Birliği’ne uyumu ile ilgili bir eşleştirme projesinde Yerleşik Eşleştirme Danışmanı olarak çalışıyorum. Türkiye’nin AB’nin gereklerini karşılayabilmesi için yüzey ve yeraltı sularının kalitesini iyileştirmesi gerekiyor, bu konu ile ilgili olarak Türkiye, Hollanda, Birleşik Krallık ve Slovak Cumhuriyeti proje kapsamında birlikte çalışıyor. Bu ülkeler su kaynakları alanında çalışan uzmanlarını kısa dönemli olarak Türkiye’ye gönderiyorlar ve bu uzmanlar Türkiye’deki meslektaşları ile yakın bir işbirliği içinde çalışıyorlar. Ben de proje etkinliklerinin koordinasyonu için 2 yıl boyunca sürekli olarak Çevre ve Orman Bakanlığı’nda çalışacağım.

Projenin katkısı

Mavianne: Peki Türkiye bu projenin çıktılarından nasıl faydalanacak?

-
Proje, Türkiye’de su kaynakları alanında çalışan personelin eğitimini ve onlara bu konu ile ilgili tavsiyelerde bulunulmasını amaçlıyor. Uzun vadede bu projenin çıktılarının Türkiye’deki nehirlerin temizlenmesine katkıda bulunacağına inanıyorum, çünkü bu projede edinilen bilgiler ve alınan tavsiyeler doğrultusunda katılımcı yönetim planları geliştirilebilir, uygulama planları hazırlanabilir ve AB mevzuatına uyumlu Türk mevzuatının uygulanması sağlanabilir. Elbette çok uğraş gerektirecek bütün bu çalışmalar Türkiye’de suyun kalitesinin ve doğanın gelişmesine yol açabilir.

İyi uzmanlar var

Mavianne: Projedeki işbirliği ile ilgili ne söyleyebilirsiniz? Proje Ofisiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

-
Bakanlık projeye çok büyük bir ilgi ve bağlılık gösteriyor. Avrupa’nın, nehirlerin temizlenmesi konusundaki deneyimlerinden faydalanmak isteyen çok sayıda personel var. Ayrıca, Türkiye’de su kaynakları alanında çok iyi uzmanlar var, AB mevzuatındaki gerekliliklerin pek çoğu bu uzmanlar için de çok yeni ve zaten bu nedenle bu projeyi başlattık. Daha önce de benzer projelerde çalışmış olan proje asistanlarımız Bilgen Girgin ve Yasemin Çakır da proje toplantılarında tercümanlık ve proje etkinliklerinin organizasyonu ile ilgili sorumluluk taşıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!