Suya zam yüzde 10 zam

Güncelleme Tarihi:

Suya zam yüzde 10 zam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 14:54

Başkent’te su tarifelerine yapılan yüzde 10.11’lik artışla suyun birim fiyatı 5.02 TL oldu. Başkan Gökçek, Bütünşehir Yasası ile Büyükşehir’e 9 ilçenin daha bağlandığını belirtip, “Yapmış olduğumuz yatırımlar ve gelen gelirler arasında büyük bir uçurum var” dedi. CHP grubu ise zammı eleştirdi: “Bütünşehir Yasası’nı çıkaran sizsiniz. Merkezde yaşayan vatandaşların ne günahı var.”

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında, önceki akşam toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ‘suya zam’ kararı çıktı. ASKİ’nin ‘su tarifesinin yeniden belirlenmesine’ ilişkin Başkanlık Yazısı görüşülmeden önce Başkan Gökçek, Meclis üyelerine konuyla ilgili bilgi verdi. Bütünşehir Yasası ile 9 ilçenin daha kendilerine bağlandığını hatırlatan Gökçek, “Bu ilçeler katıldıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz yatırımlar ve gelen gelirler arasında büyük bir uçurum var. Devam eden işlerimizin haricinde önümüzdeki 3.5 sene içerisinde yapılması gerek bir takım acil işler var” dedi. İlçelere yapılacak isale hattı, arıtma tesisleri ve depolarla ilgili projelerin miktarlarını da ayrıntılı olarak paylaşan Gökçek şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

MAALESEF PARA LAZIM

“Projeleri topladığımız zaman 1 milyar 812 milyon, maalesef para lazım. Bütün bu yatırımların yapılması için mevcut gelirlerin yetmesi mevcut durumda mümkün değil. Biliyorsunuz şu anda kapasite yetmez hale geldi. Ankara’daki mevcut su kullanımının nüfus artışının artması nedeniyle mutlaka ek ilave tesisler yapılması gerekiyor.

İZMİR’İ GEÇMEYECEĞİZ

Biz şu anda suyu 4.56 kuruşa satıyoruz. Manisa 4.94, Aydın 5.46, İzmir 5.73, İstanbul 6.21, Antep 6.94’e satıyor. Bir kere CHP’li arkadaşlara peşinen söz vereyim. Hiç bir zaman İzmir’i geçmeyeceğiz. Hiç endişeniz olmasın bunu bir garanti olarak kabul edin. Biz yapmış olduğumuz teklifte 10.11 olarak artırılmasını, daha sonra da biliyorsunuz toplu sözleşme gereği asgari ücretler artacak. Oraya geldiği zaman onun yüzdesini geçmeyecek miktarda da orada bir artışın haricinde bir şey olmayacak.”

BÜTÜNŞEHİR YASASINI  SİZ ÇIKARDINIZ

Başkan Gökçek’in açıklamalarının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya ise şunları söyledi:  “Bu yeni katılan ilçelerle ilgili biliyorsunuz bu Bütünşehir Yasası’nı çıkaran sizsiniz. Yeni katılan ilçelerin tüm giderlerini karşılamak için mutlaka Büyükşehir Belediyesi’nin yapması lazım. Peki merkezde yaşayan vatandaşların ne günahı var? Merkezde yaşayanlar da bu zammı karşılayacaklar ödeyecekler. Açıkladığınız gerekçeler tamamen bütün şehir yasasından dolayı yeni ilçelerle ilgili.” Yılmazkaya’ya yanıt veren Gökçek, yatırımların 1 milyar 600 milyonluk kısmının kentin merkezine yapılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Diğerlerine bakacak olursanız bin 812’nin arasında yine yaklaşık bin 600’ü kentin merkezine yapılacak yatırım. Yani taşra değil. Bugüne kadar kanun çıktığı için biz bunu zarureten yapmışız. Diğer ilçelerimizde geçmiş yıllarda özellikle hizmete susamışlar.” Konuşmaların ardından ASKİ’nin su bedeli ve atık su bedelinin yüzde 10.11 oranında artırılmasına ilişkin başkanlık yazısı, CHP ve MHP’nin ret AK Parti’nin kabul yönünde oy vermesinin ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

ASKİ’YE SÖZLEŞMELİ PERSONEL YETKİSİ

Büyükşehir Meclisi’nde ayrıca, sözleşmeli personel çalıştırılabilmesi için ASKİ Genel Müdürlüğü yönetim kuruluna yetki verilmesine ilişkin Başkanlık Yazısı ile Büyükşehir’de 126 geçici işçi çalıştırılmasına ilişkin Başkanlık Yazısı da oybirliğiyle kabul edildi. Mecliste AYKOME yönetmeliği kapsamında belediyenin kullanımına bırakılan altyapıdaki üçlügöz çoklayıcı boruların kiraya verilmesi kararı alınırken Büyükşehir’e ait 2 adet binek aracın da Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bedelsiz olarak devredilmesi de oy birliğiyle kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!