Sütün yarısı kayıt dışı üretiliyor

Güncelleme Tarihi:

Sütün yarısı kayıt dışı üretiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2016 11:40

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Türkiye'de üretilen sütün yarısının sanayi tarafından işlendiğini belirterek, "Üretilen 18,6 milyon ton sütün neredeyse 10 milyon tonu kayıt dışı ekonomide yer almaktadır." dedi.

Haberin Devamı

Süt piyasasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tezel, Türkiye'de çiğ süt fiyatının litresinin 115 kuruş olduğunu söyledi.

Üreticinin zarar görmemesi için fiyatların, bu seviyenin altına inmemesi gerektiğini ifade eden Tezel, "Türkiye'de üreticiler, verilen desteklerle ve bu satış fiyatlarıyla, ancak üretime devam edebilmektedirler." diye konuştu. Türkiye'de geçen yıl 18,6 milyon ton çiğ süt üretildiğini anlatan Tezel, bunun yüzde 91'inin inek, yüzde 6'sının koyun, yüzde 3'ünün ise keçi sütü olduğunu aktardı. Tezel, üretilen sütün neredeyse yarısının sanayide işlendiğine işaret ederek, "Üretilen sütün diğer yarısı ise kayıt dışı mandıralarda işlenmektedir. 18,6 milyon ton sütün neredeyse 10 milyon tonu kayıt dışı ekonomide yer almaktadır. Bütün dünya endüstriyel süt tüketimini tercih ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kırsal kesimlerde üretilen sütün henüz kontrol altına alınamamış olmasının kayıt dışılığı artırdığına dikkati çeken Tezel, kırsalda üretilen sütün neredeyse yarısının semt pazarları gibi noktalarda açıkta satıldığını söyledi. Kayıt dışı üretimin sağlıklı olmadığını, vergi kaybına da neden olduğunu anlatan Tezel, 18,6 milyonluk üretimin fazla olmadığını, daha fazla süt üretilmesi ve tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Tezel, "Süt üretiminin artması için çiftçilere sahip çıkılması gerek, ihtiyaç olan destekler verilmezse süt fiyatları daha da artar." diye konuştu.

SÜT ÜRETİCİLERİ DESTEKLENMELİ

Süt ve süt ürünleri ihracatının son yıllarda giderek artan bir ivme kazandığına dikkati çeken Tezel, en çok ihracatın Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerine yapıldığını, ithalatın ise Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, KKTC ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gerçekleştirildiğini aktardı. Süt üreticilerinin desteklenmesinin önemine işaret eden Tezel, "Köydeki üretici yıpratılır ve küstürülürse hayvanlar kesime gider. Süt sektörü desteklendikçe besi hayvanı materyali gelişir. Sütte yaşanan krizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı doğru bir politika uygulayarak piyasaya müdahale etti. Bu gibi müdahaleler üreticiyi korumak için olumlu gelişmelerdir." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Tezel, Türkiye'de süt tüketiminin AB ülkelerine göre düşük olduğunu belirterek, "Bizim daha çok süt tüketmemiz lazım. Bu sayede üretilen sütü tüketmiş olacağız ve daha sağlıklı, uzun ömürlü nesiller yetiştirmiş olacağız. Ayrıca daha çok hayvansal protein tüketmeliyiz. Daha sağlıklı bireyler yetişsin ve bunu sonucunda da daha az sağlık harcamaları yapılsın." dedi.

BAKMADAN GEÇME!