Sütçülükte asıl erkeğin ne işi var

Haberin Devamı

İhracat rekorları kırdığı deri sektöründen ayrılıp hayvancılığa adım atan Funda Özer Baltalı, Amerika’ya ihracat yapmayı planlıyor.

O, erkek egemen bir sektördeki kadınların temsilcisi. ‘Süt ve süt ürünleri kadın işi, asıl burada erkeklerin ne işi var’ deyip hayvancılık sektörüne adım attı. Bir anne olarak çocuğunun sağlıklı ve doğal beslenmesi de bu süreçte ilk önceliği oldu. Anne duyarlılığıyla hareket eden ve Baltalı Gıda’yı kuran Funda Özer Baltalı, bugün sektörün en önemli oyuncularından biri.

Funda Baltalı, 1997’de ‘Sıfırdan’ girdiği deri saraciye sektöründe kısa sürede Avrupa’nın en lüks markalarına üretim yapıp ihracat rekorları kırdıktan sonra, Türkiye’nin en büyük keçi çiftliklerinden birisini kurdu. Bunun için, dericilik şirketini, Londra ve İstanbul’daki evlerini, teknesini satıp sermaye yaptı. Şimdi de yüzde 100 keçi sütü üretimiyle pazarın lider şirketini yarattı.

Haberin Devamı

Sütçülükte asıl erkeğin ne işi var

Türkiye’nin ilk kolay yoğurdu

Şu ana kadar 15 milyon dolara yakın yatırım yapan Funda Baltalı, geçtiğimiz günlerde de Türkiye’nin ilk kolay yoğurdunu yaptı. Funda Baltalı, ‘Dünyada patenti bizde’ dediği ürünle ilgili şu bilgileri verdi:
“Yeni ürünümüz, ‘Kolay Yoğurt’ evlerde çok kolay yoğurt yapımına olanak sunuyor. Yüzde 100 doğal, katkısız, bir maya/ kültür eklemeden sağlıklı ortamda yoğurt yapılmasını sağlıyoruz. Yoğurt kültürü içeren kolay yoğurt, 40-45 dereceye ısıtıldıktan sonra sıcak bir ortamda 6-7 saat bekletilerek hazır hale getiriliyor. Bu süre arzu ettiğiniz yoğurt kıvamına göre daha da uzatılabilir. Kolay Yoğurt, basit bir yapım metodu ile yoğurt yapılabildiği gibi ayrıca süt olarak da içilebiliyor. Bizden sonra taklitlerimizde çıkmaya başladı ama onlar bu işi beceremedi.”


BAKKALLAR DA YAŞASIN

Ürünleri ulusal ve yerel zincir marketlerin raflarında yer alan Funda Baltalı, ekmek, süt ve gazetenin bakkaldan alındığına inananlardan. Bu süreçte bakkalların da yaşaması için Baltalı, özel proje başlatmış. Baltalı, projeyi şöyle anlatıyor:
“Tamam AVM’ler var ama bence bakkallar da olmalı. Onlar için internette bir şey başlatıyoruz. Bize en yakın bakkalınızı söylediğinizde, ürünlerimizi oraya gönderiyoruz. Böylece bakkala destek olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda şu anda İzmir’de 200’e yakın bakkalımız oldu. Bu İstanbul, Ankara, Bursa, Adana ve Antalya gibi kentlerde de var. Bunun için özel bir ekip oluşturduk. Bugün bize Sivas’tan Kars’tan bile talep geliyor.”

Haberin Devamı

BEBE MAMASI YAKINDA

Önümüzdeki döneme ilişkin projelerini de konuştuğumuz Baltalı, yakın zamanda bebek maması üretmeyi planlandıklarını aktarıyor. Bunun yanında, çikolatalı, meyveli keçi sütünün de ekleneceğini belirten Baltalı, “Çalışmalarımız sürüyor. Meyveli ürünlerimizi okulların açıldığı döneme yetiştirmek istiyoruz” diyor.

AMERİKA’YA İHRACAT
Azerbaycanlıların ürün almak için kapıya kadar geldiğini söyleyen Baltalı, faaliyete geçtikleri ilk günden bu yana var olan hedefleriyle ilgili de bilgi veriyor. Baltalı, “Amacımız ihracatımızı kendi ambalaj ve markamızla gerçekleştirmek. İhracat hedefimizi yıl sonuna kadar gerçekleştirmek istiyoruz. Bir palette olsa ürün göndereceğiz. Gündemde Amerika var” bilgisini paylaşıyor.

Haberin Devamı

10 TON KEÇİ SÜT İŞLİYOR

Baltalı Gıda, Türkiye’yi yüzde 100 keçi sütünden yeni lezzetlerle tanıştırmak için 2008 yılında Seferihisar’da kuruldu. 2009’da çiftlik yatırımı tamamlanıyor ve 2010’da da süt ve süt ürünleri üretmek üzere keçi sütüne yatırım kararı alıyor. 2011’de Baltalı markasıyla süt ve süt ürünleri raflardaki yerini aldı. Çiftlikte binin üzerinde keçi bulunuyor. Mandırada ise günlük 10 ton süt işleniyor. İşlenen bu sütlerden, 15 çeşide yakın süt ve süt ürünü ortaya çıkıyor. Günlük süt, peynir ve son olarak da yoğurt yapılıyor. Funda Baltalı, kendilerininki dışında keçi sütü sağladıkları yaklaşık 10 çiftlik olduğunu söylüyor. Baltalı, ayrıca keçi sütü üretiminin yüzde 10’nu endüstriyel pazara vermeye başladıklarını da ekliyor.

Haberin Devamı

ARABAMIZLA HATIRLAMAZLAR

Uzun yıllar deri sektöründe çalıştıktan sonra hayvancılık alanında yatırım yapan Funda Baltalı’ya pişmanlık duyup duymadığını soruyorum. Süt ve süt ürünleri sektörüne yatırım yapma konusunda en ufak bir pişmanlığı olmayan Baltalı, sözlerine şöyle konuştu: “Deri sektöründe çok güzel işler yaptım. Müthiş keyif aldım. Ama şu anda yaptığım işten o kadar mutluyum ve keyif alıyorum ki o günleri özlemiyorum. Benim amacım hep iz bırakacak işlere imza atmak. İlerde insanlar bizleri arabamızla ya da mücevherlerimizle hatırlamayacak. Yaptıklarımızla anacaklar. Ben de bunun için uğraş veriyorum. Bunu başardığıma da inanıyorum.”

 

Yazarın Tüm Yazıları