Süt para etmezse inekler kesilir!

Güncelleme Tarihi:

Süt para etmezse inekler kesilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 22:57

SÜT üreticileri, gıda enflasyonunu düşürmek için uğraşan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’ya, “Süt para etmezse inekler kesilir dolayısıyla dana olmaz, dana olmazsa et fiyatları artar. İthalat da çözüm olmaz. Hem et hem süt fiyatları durdurulamaz gıda enflasyonu patlar” uyarısında bulundular.

Haberin Devamı

Süt sanayicilerinin hileleri nedeniyle süt fiyatlarının üç yıl önce belirlenen fiyatların da aşağısında olduğunu iddia eden Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, “Süt Konseyi 1 Temmuz 2014’ten geçerli olmak üzere üretici için bir litre sütün fiyatını 1.15 lira olarak açıkladı. Ancak buna primler dahil değildi, primlerle birlikte bu fiyat 1.27 liraya çıkabiliyordu. Ama sanayici 2014 Aralık’tan itibaren prim dahil fiyatı 1.15’e indirdi. Bu üreticide büyük sarsıntıya yol açtı. 1 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere ise yeni fiyat açıklandı ve yine primler dahil fiyat 1.21 lira oldu. Üç yıl önceki fiyatın da aşağısına geldi. Oysa ÜFE üç yılda yüzde 25’e yakın arttı. Yem, veteriner hizmetleri, işçilik, mazot gibi girdi maliyetlerindeki artış ise daha da yüksek.”

Haberin Devamı

MERKEZ’DEN ARADILAR

Sürdürülebilir süt üretimi için üreticiden alınan süt fiyatlarının, girdilerdeki artışa paralel olarak yılda bir kez artması gerektiğini vurgulayan Keskin, buna ilişkin görüşlerinin bazı televizyon kanallarında yayınlanmasının ardından Merkez Bankası’ndan arandığını söyledi. Gıda enflasyonunu düşürmek için kurulan Gıda Komitesi yetkililerine görüşlerini aktardığını belirten Keskin, geçen hafta da kendilerinin isteği üzerine Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya tarafından kabul edildiğini söyledi. Keskin, Çetinkaya’ya sorunu anlattıklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!