"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Süt miktarını artırmak için

Çocuğunuz var mı? Eğer varsa ve benim yaşlarımdaysanız, sütünüz bol olsun diye hamilelik döneminden başlayarak neler yiyip içtiğinizi şöyle bir hatırlayın. Hamurişleri, tatlılar, etler ve daha neler neler...

Hamile kalmayagörün, herkes başka bir öğüt verir konuyla ilgili. Annemin o dönemde kaşıkla peşimden koştuğunu hatırlayıp gülümserim zaman zaman.
Kulaktan dolma bilgiler ve yanlış bilinenler nedeniyle eskiden hamile kadınlar daha kilolu oluyordu. Oysa ne sağlıklı bir hamilelik geçirmenin ne de bebek doğduktan sonra sütün bol olmasının çok yemekle ilgisi var.
Aslında uzmanlar her ikisi için de aynı şeyi öneriyorlar. Sütünün bol olmasını isteyen bir anne bol miktarda sıvı tüketmeli ve sağlıklı beslenmeli.
Alacağımız sıvının büyük bir kısmının su olmasını da üzerine basa basa söylüyorlar uzmanlar. Çaydan, kahveden ve alkolden uzak durmamızı üzerine basa basa belirten uzmanlar, bazı bitki çaylarının da süt miktarında etkili olduğunu vurguluyorlar.
Bitki çaylarının uzmanlara danışılmadan tüketilmemesi gerektiğini de burada hatırlatmakta fayda var tabii.
Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerin ve dengeli beslenmenin de sütü artırdığını da söylemek gerekiyor sanırım...

MAYALI KIZARTMA BÖREK

Ilık su, toz şeker ve mayayı bir kâseye aktarıp karıştırın. 10-15 dakika kadar kabarmasını bekleyin. Mayalı karışımı derin bir kaba aktarıp üzerine süt, tuz ve yeteri kadar un ilave edip yoğurun.
Kulak memesinden daha yumuşak ve hafif ele yapışan hamuru toplayıp 1 saat kadar dinlendirin.
İyice mayalanıp dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, parçaları 12-15 santim çapında açın.
Yufkaların içine hazırladığınız kıymalı ya da peynirli harçtan 2 tatlı kaşığı kadar koyup D şeklinde kapatın.
Derin ve uzun bir tencerede bol miktarda yağ kızdırın. Hazırladığınız börekleri kızgın yağda nar gibi oluncaya kadar kızartıp çıkarın.
Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 su bardağı ılık su
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı toz maya (Kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya da kullanabilirsiniz.)
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
İç malzemesi için;
- Kıymalı ya da peynirli harç
Kızartmak için;
- Yeteri kadar sıvıyağ

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI