Sussalar daha iyi olacak

Bugün hükümet açıklamalarıyla geçen dördüncü günümüz. Geçen Cuma gününden bu yana Başbakan Bülent Ecevit üç, tüm koalisyon liderleri bir, toplam dört hükümet açıklaması geldi. Açıklamaları alıp peşpeşe okuduğunuzda, neredeyse cümlelerin bile birbirinin aynı olduğu görülüyor.

Üstelik her açıklama sonrasında piyasanın tepkisi de aynı oluyor. Açıklama ile birlikte borsada düşüş dolarda ve faizde yükseliş görüyoruz. Yani artık piyasalar gerçekten boş lafa inanmıyor.

Çok basit bir örnek verelim. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz istifa etti. Böylelikle ilginç açıklamalarıyla piyasaları aylardır huzursuz eden, şanlı telekom krizine (krizlerine) imza atan, bir isim ekonomi yönetiminden ayrılmış oldu. Bu istifanın olumlu etkisi elbette Çarşamba günü hissedildi. Ama sabah saatlerinde bu konuyu borsacılarla konuştuğumuzda oldukça ilginç bir yorumla karşılaştık.

Aynen aktarıyorum: "Enis Öksüz'ün söylediklerini, yaptıklarını tek başına kendi eylemleri olarak hiç bir zaman algılamadık. Bunlar, MHP'nin tutumunun sözlü yansımasıydı. Öksüz ise bu çerçevede sadece sözcü olarak görev aldı. Şimdi sözcü gitti. Ama yerine yeni bir sözcü gelecek. Ama bu görüşlerin asıl adresi değişmedi. MHP'nin tavrı hala aynı gibi görünüyor. Üstelik şimdi MHP'nin Enis Öksüz'ün istifası karşılığı ne isteyeceğini de bilmiyoruz. Hatırlarsanız Telekom'a karşı Derviş'in kellesini istemişlerdi. Belirsizlik sürüyor."

İşte piyasalar bu görüş çerçevesinde hareket ediyor. Hükümet bir an önce, artık ne yapacaksa yapmalı ve piyasalar ile barışmalı.

Peki mevcut durumda karşımızda nasıl bir tablo var?

Piyasalar bir miktar rahatladı. Dolar ve faizde hafif de olsa aşağı yönde trendi hissetmeye başladık. Borsa da artık 9 binli seviyelerde dip oluşturma çabasında. Eğer Ankara kaynaklı yeni bir kriz çıkmazsa, borsa sıkışık seyrine devam edecek. Belki ilk etapta 11 bin seviyelerini yeniden deneyecek ve buralarda tutunmaya çalışacak Ama 12 bin ve üzeri şimdilik zor.

Çünkü, piyasada sadece yerliler var. Onların da endeksi daha yukarı götürecek gücü kalmadı. Yabancı yatırımcı ve yeni para girişi olmadan endekste yukarı yönde kalıcı hareket beklemek hayal olur. Böyle durumlarda gün içinde yaşanan hızlı yükselişler sonrası hızlı kar realizasyonları piyasanın genel karakteridir.

Eğer 8 bin - 9 bin seviyelerinden hisse senedi aldıysanız, kısa vadeli yükselişleri satış fırsatı olarak kullanmak faydalı. Çünkü görünen o ki Eylül ayına kadar bu endeks seviyelerinden mal almak olası
Yazarın Tüm Yazıları