Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Susmuyoruz ve Engellenmeyi Kabul Etmiyoruz”

Merhabalar sevgili okurlar. Çok uzun bir zamandan beri bugün yazmayı umduğum umut dolu yazının hayali ile yaşıyordum. Yazabilseydim eğer o yazıyı, artık biz engellilerin de engeli olmayan tüm vatandaşlarla aynı erişilebilirlik düzeyine kavuştuğumuzu müjdeliyor olacaktım sizlere.

Haberin Devamı

Engellilerin hayatını kolaylaştıracak 5378 Sayılı Özürlüler Yasası 2005'te yürürlüğe girdiğinde hepimiz sevinmiştik. Bu yasa doğrultusunda başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının alanlarına giren yerlerde yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıları engellilerin erişilebilirliğine uyumlu hale getirmesi için "7 yıl"lık bir süre tanınmıştı. Ancak bu süre içerisinde hemen hemen hiçbir kurum üzerine düşeni yapmadı. Sonuçta, 7 yıllık sürenin dolmasına yalnızca üç-beş gün kala, AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ve Amasya Milletvekili Avni Erdemir'in verdiği kanun teklifi kabul edilerek 3 yıl daha ertelendi engellilerin erişilebilirlik hakları.
Engelli hakları konusunda çalışan sivil toplum örgütlerince oluşturulan “7 Temmuz Platformu", 28 Haziran’da Taksim’de gerçekleştirdiği protesto eyleminin ardından,  07 Temmuz Cumartesi günü saat 13:30 da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane'deki binasının önünde toplanarak sürdürdü tepkilerini.

Haberin Devamı

7 TEMMUZ PLATFORMU SARAÇHANE'DE / FOTO GALERİ

Ben, şahsen, bir vatandaşın devletine duyduğu güvenin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu inancın herhangi bir şekilde zedelenmesinin hem kişileri hem de devleti yıpratacağını düşünüyorum. İnancımı hâlâ saklamaya çalışma nedenim ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün olağanüstü bir gayretle sürdürdüğü çalışmalar. Bu çalışmaların çoğuna yakından şahit oldum. Biliyorum ki, bünyesinde pek çok engelli eleman bulunan bu birim ilgili kurumların üzerlerine düşeni zamanında tamamlayabilmeleri için var gücü ile çalıştı. Ve yine biliyorum ki biz engellilerin düş kırıklığını yürekten paylaşıyor. Ancak bu düşüncelerim 7 Temmuz Platformu’nun 7 Temmuz 2012 tarih ve “Susmuyoruz ve Engellenmeyi Kabul Etmiyoruz” başlıklı basın bildirisi ile ifade ettiği görüşlere tamamen katılıyor olmama engel değil. (Söz konusu bildiri, henüz okuma fırsatı bulamamış olanlarınız için, bu yazı ekinde de yer alıyor.)
Umuyorum ve diliyorum ki, Sayın Cumhurbaşkanımız söz konusu yasayı onaylamadan önce konuya bir de biz engellilerin gözünden bakabilirler.

Haberin Devamı

7 TEMMUZ BASIN BİLDİRİSİ 1 / PDF DOSYA

7 TEMMUZ BASIN BİLDİRİSİ 2 / PDF DOSYA

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
 

Yazarın Tüm Yazıları