GeriSeyahat Süslü, baharatlı, silahlı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Süslü, baharatlı, silahlı

Süslü, baharatlı, silahlı

52 gün süren ‘‘Karayoluyla Asya’’ gezisinin güzergahında Pakistan da vardı

LADY FINGER DAĞLARI

Bu fotoğrafta 4800 metre yüksekte kurulu Kerimabad şehrinin sınırları içinde bulunan Lady Finger dağlarıyla eski Kerimabad kalesini görüyorsunuz. Bölgeye Hunza vadisi deniliyor ve İndus nehri de bu vadiden akıyor. Pakistan'ın dağ köyleri biraz karmaşık ve yaşam da şehirden pek farklı değil. Sadece biraz daha ilkel, daha hareketli ama az kadınlı ve az arabalı.

PAZARDA DİŞ ÇEKİMİ

İslamabad'ta Rajah Bazaar denilen halk pazarında alışılmadık görüntülere rastlamak mümkün. Kerpeten gibi ilkel aletler kullanan bir dişçi de bunun en güzel örneği. Kimisi pazara alışverişe gider gibi diş çektirmeye gidiyor, kimisi de deneyip ağzına uygun olan protezi alıyor. Sağlık koşulları konusunda ise söylenebilecek söz yok!

Fotografevi tarafından düzenlenen ve ana sponsorluğunu Isuzu, yardımcı sponsorlukları Fuji Film, BP, Fotoğraf Dergisi ve Şark Sigorta'nın üstlendiği ‘‘Karayoluyla Asya’’ gezisi ilginç anılarla noktalandı. Türkiye'den başlayarak İran, Hindistan, Nepal, Katmandu, Himalayalar, Pakistan, Çin sınırı ve dünyanın en eski buzulu olan

Pasu'yu kapsayan gezi 52 gün sürdü ve 22 bin kilometre yol katedildi. İşte bu gezinin güzergahında bulunan Pakistan'dan enstantaneler...

SÜS SAYGIYI ARTTIRIYOR

İslamabad'ın geniş caddelerinden biri... İslamabad'taki caddeler ve insanlar dağ köyleri ve oralarda yaşayanlara oranla daha temiz olsa da bu konuda çok da başarılı oldukları söylenemez. Üstelik trafik de çok sıkışık. Pakistan'da ‘‘süs’’ zenginlik anlamına geliyor. Kamyonlar, halk otobüsleri çok süslü ve rengarenk. Bu sahibine saygıyı da arttırıyor.

ALIŞILMADIK GÖRÜNTÜ

Rajah Bazaar'da alışverişe çıkmış tipik bir Pakistanlı kadın. Her ne kadar kadın başbakana alışık bir ülke bile olsa Pakistan sokaklarında yalnız başına yürürken gördüğümüz ender kadınlardan biri bu...

ŞAŞAAYA DÜŞKÜNLER

Türkleri çok seven Pakistanlılar, renklere ve şaşaaya çok düşkün ama halkın çoğu silah sahibi... Hem kadınlar hem de erkekler beyaz ya da uçuk tonlarda giyinseler de çok süslü ve renkli takıları üzerlerinden eksik etmiyorlar. Sıcakla başedebilmek için elbiselerini açık renklerde seçmek zorundalar. Gerçi dokuz gün boyunca sadece İslamabad'ta ezan sesi duyduk ama Pakistan'da herşey İslami kurallara uygun ve halk bunu sindirmiş görünüyor. Büyük şehirlerde ilk farkedilen ise kendine özgü, baharatımsı ağır bir koku.

KAVURMA ALIR MISINIZ?

Pakistan'la Çin'i birbirine bağlayan Karakurum-Highway yolu üzerindeki dağ köylerinde bir bakkal dükkanı. Tam bir köy bakkalı, ne ararsanız bulabiliyorsunuz. Sokaklarda tatlıdan tuzluya, kızartmadan haşlamaya her türlü yiyecek bulmak mümkün. Ciğer kavurması satan bu adamın müşterisi de bir hayli çoktu.

False