Sürücülere "kış lastiği" uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sürücülere kış lastiği uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 12:55

- TTKÖD Başkanı Güner: - "Sürücülerin kış lastiği takması, hem yasal hem de yaşamsal bir zorunluluk"

Haberin Devamı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD) Genel Başkanı Hitay Güner, sürücülerin kış lastiği takmasının hem yasal hem de yaşamsal bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Güner yazılı açıklamasında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın "Kış Lastiği Kullanımı Genelgesi" gereği, denetimlerin 1 Aralık'tan itibaren başlayacağını hatırlattı.

Kışa girilmesiyle sürücülerin önlemlerini alması ve daha dikkatli şekilde trafiğe çıkması gerektiğinin altını çizen Güner, kış lastiğinin kara ve buza daha güçlü tutunan ve kaymayı en aza indiren yapıda olduğunu kaydetti.

Güner, şöyle devam etti:

"Yaz lastiğine kıyasla, yüzeyindeki kanallarının yapısıyla kış lastiği daha güvenli yolculuk sağlar. Sürücülerin kış lastiği takmasının hem yasal hem de yaşamsal bir zorunluluk. Denetimler de başlıyor. Denetim olmasa bile kış şartlarında yolculukların güvenli yapılması, ulaşımın aksamaması ve trafik kazası yaşanmaması için herkesin kış lastiği takması çok önemli."

Haberin Devamı

Güner, kazaların yaşanmaması için sürücülere şu uyarılarda bulundu:

"Lastikleriniz doğru basınçla şişirilmiş olmalıdır. Havası indirilen lastik kaymayı artırır. Aracınızı daima yavaş sürün. Artan hız, kaymanın ve kazanın boyutunu büyütür. Karlı, buzlu ve ıslak zeminde durma mesafesi uzar. Bu nedenle öndeki araç yakından takip edilmemelidir. Ani hızlanma ve fren yapmayın. Dönemeçlere hızlı girmeyin. Kaymaya başladığınızda ayağınızı gaz pedalından yavaşça kaldırın. Fren yapmaya kalkışmayın. Yeniden hakimiyet sağlamak için aracın yavaşlamasını bekleyin. Yasa gereği araçlarda kar zinciri bulundurulması zorunludur. Unutulmamalıdır ki deneyimli ve iyi bir sürücü olmak her zaman yeterli değildir. Kendine güven iyidir, ancak ıslak ve kaygan zeminde kontrollü ve güvenli hareket etmek daha iyidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!