Sürü büyüyor, umutlar artıyor

Güncelleme Tarihi:

Sürü büyüyor, umutlar artıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2016 10:47

Sürü büyüyor, umutlar artıyor

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma modeli kapsamında dağıttığı koyun ve keçiler baharla birlikte yavruladı, üreticilerin yüzü güldü.
Köyden kente göçün önlenmesi ve kırsal kesimin ekonomik anlamda 'kendine yeter' hale gelmesi için tarımın desteklenmesi düşüncesiyle yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda yaşayan ancak yeterli imkanlara sahip olmadığı için birkaç dönüm arazisinde tarım yapan üretecilere destek verdi. Özellikle küçükbaş hayvan varlığının zayıf olduğu bölgelerdeki ailelere dağıtılan koyun ve keçiler hızla üremeye başladı. Karaburun, Urla, Kınık, Beydağ, Bergama Yuntdağı ve Kiraz ilçelerinde dağıtılan küçükbaş hayvan sayısı bin 695'e ulaştı.
Projeye en çok rağbet gösteren ilçelerden Kınık'ta Ekim ve Aralık aylarında üreticilere toplam 635 küçükbaş hayvan dağıtıldı. Dağıtalan koyun ve keçiler kısa sürede 202 yavru verdi. Bazı üreticiler, kendi birikimlerini de dahil ederek elindeki küçükbaş hayvan sayısını 100'lere çıkardı. Projeye katılarak küçükbaş hayvan edinen Kınıklı üreticiler, birkaç yıl içinde büyük sürülere sahip olmayı hedefledi.
Çiftçilerden Serhat Soner Selvi, “Büyükşehir 'hayvan dağıtıyor' dediler. Ben de gidip muhtarlıktan yazıldım. Adım çıkınca kurslara gittim, bakımlarını da öğrendim. Niyetim büyükbaş hayvancılığa girmekti ama vesile oldu, proje sayesinde küçükbaş hayvancılığa yöneldim. Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği hayvanların ardından kendim de yeni hayvanlar aldım. Şu anda 180 koyunum var. Yerim müsait olduğu için hayvanlar üredikçe sürüyü daha da büyütmek istiyorum" dedi. Bir başka çiftçi Yılmaz Tetik de, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği 3 koyun ve 1 koçun ardından, kısa sürede yavru almaya başladık. 6 yavruyla birlikte 10 tane küçükbaş hayvanımız oldu. 3-5 tane de kendimiz aldık. Şimdilik günde 1 kg peynirimiz çıkıyor. Birkaç sene sonra 20-30 tane koyunumuz olsa, 20-30 bin TL paramız olur" dedi. Başkan Kocaoğlu'na teşekkür eden Halil İbrahim Şimşek, "3 koyun 1 koçla başladık. Koyunlardan biri üçüz, biri ikiz, diğeri tekli doğum yaptı. 6 yavruyla beraber 10 hayvanımız oldu. Hayvanların cinsleri güzel, sayıları çoğaldıkça işleri de büyütmeyi düşünüyoruz" dedi. Cengiz Nazlı, Kınık'ta projeden herkesin mutlu olduğunu belirtti. Melike Aslan da üç kuzunun da dişi olduğunu sürüyü büyüteceklerini söyledi.
İZMİR (DHA)
foto
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!