Suriyeli mülteciye kardeş böbreği

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli mülteciye kardeş böbreği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2016 13:25

SURİYE'deki savaştan kaçıp İzmir'e yerleşen ve böbrek yetmizliği tanısı konulan Suriyeli Halil El Halaf (36), Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kardeşi Eyyup El Halaf'tan (31) yapılan böbrek nakliyle hayata yeniden tutundu.

Haberin Devamı


Suriye'nin Halep şehrindeki çatışmalardan 2 yıl önce canlarını kurtarmak için Türkiye'nin farklı şehirlerine sığınan El Halaf kardeşlerin hayatı İzmir'de birleşti. Adana'daki mülteci kampında yaşayan Halil El Halaf Suriye'den Türkiye'ye ilk geldiği günlerde böbreklerinden rahatsızlandı. Bir süre sonra doktora giden El Halaf böbrek yetmezliği çektiğini öğrendi. Yaklaşık 2 yıl boyunca böbrek yetmezliğiyle savaşan El Halaf, böbreklerinin tamamen iflas etmesiyle birlikte yaşama ümidini kaybetti. Bu sırada ağabeyi El Halaf'ın durumunu öğrenen Eyyup El Halaf, böbreklerinden birini bağışlama kararı aldı.
Kardeşinin organ bağışı kararının ardından İzmir'e gelen Halil El Halaf, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İki kardeş, kardeş olduklarını resmi belgelerle kanıtladıktan sonra İl Sağlık Müdürlüğü Etik Kurulu nakil kararı verdi. Yaklaşık 2 saat süren başarılı geçen ameliyatın ardından Halil El Halaf sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı


Suriye'de yaşanan iç savaş sırasında yokluk çektiğini söyleyen Halil El Halaf, "Savaşın yarattığı stres, düzenli yemek yiyemeyip su içememek böbreklerimi benden aldı. Ancak kardeşim bana canımı bağışladı. Eskisinden daha iyiyim" dedi. Ağabeyine can olan Eyyup El Halaf da "Ağabeyime canım feda. Organlarımız toprak altında çürüyeceğine başka bedenlerde hayat bulsun. O yüzden öldükten sonra da bütün organlarımı bağışlayacağım" dedi.
Kardeşler ameliyat sonrası sağlıklarına kavuşurken, ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında yer alan Op. Dr. Cem Tuğmen, "Türkiye'de yaşayan 4 milyon Suriyeli'nin büyük bir kısmı böbrek yetmezliği çekiyor. Yasalarımıza göre canlı donör getirildiği ve akraba oldukları kanıtlandıkları takdirde sığınmacılara da organ nakli yapılabiliyor. Tek isteğimiz bu uygulamanın bilinmesi. Türkiye vatandaşı olmayanlar bu uygulamadan habersiz. Kadavra dışında canlıdan organ bağışı alabilirler. Eğer insanlar 1'inci derece akraba olduklarını belgeleriyle kanıtlarlarsa İl Sağlık Müdürlüğü Etik Kurulu'nun da onayıyla nakil olabilirler" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!