Suriyeli mülteci istemeyen Amerikan eyaletleri 28 oldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli mülteci istemeyen Amerikan eyaletleri 28 oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 11:05

Paris saldırılarının ardından Cumhuriyetçiler, Obama Yönetimi’nin ülkeye Suriyeli mülteci kabul etme planına savaş açtı. Cumhuriyetçi 27 vali, eyaletlerinde Suriyeli mülteci istemediklerini duyururken onlara Demokrat Partili başka bir vali daha katıldı.

Haberin Devamı

Paris’teki IŞİD saldırıları Avrupa’da Suriyeli göçmenlere yönelik önyargıları daha da keskinleştirirken, konu Washington’da da Demokrat Parti ve Cumhuriyetçiler arasında kavga başlattı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama’nın önümüzdeki sene ülkeye 10 bin Suriyeli mülteci kabul etme planına karşı çıkan, başta başkan aday adaylarından Ted Cruz, Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri uygulamayı durduracak yasa çıkarmak için çalışma başlatırken, Cumhuriyetçi Partili valiler de eyaletlerinde Suriyeli mülteci istemediklerini beyan ettiler.

Cumhuriyetçilere katılan Demokrat Partili New Hampshire valisiyle birlikte, 50 eyaletli ülkenin 28 eyaleti, Suriyeli mültecilere kapılarını kapattı.

GÖRÜŞMELER İSTANBUL’DA

Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadı başkanı Paul Ryan, her sene dünyadan 70 bin mülteci alıp ABD’de yeniden yerleşmelerini sağlayan yönetimin 2016’da ülkeye 10 bin Suriyeli getirmesini önleyecek bir yasa için bu hafta muhtemelen bir oylama yapılacağını söyledi. Yönetim de Kongre üyelerinin bu yöndeki endişelerini gidermek için gazetecilerle bu yüzden kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Ve yönetimden üç üst düzey yetkili, salı günü bir telekonferans düzenleyerek, 2017’de daha fazla Suriyeli mülteci kabul edilmesi yönünde hazırlık yapan hükümetin, mültecilerin belirlenmesinde çok sıkı bir kontrol mekanizması oluşturulduğunu aktardı.

Yetkililer, bunun birçok devlet kurumunun ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma olduğunu belirtirken aralarında Federal Soruşturma Bürosu FBI ve Savunma Bakanlığı Pentagon’un da bulunduğu kuruluşların sicil araştırmasına dahil olduklarını belirtti. Yönetim yetkilileri, süreç kapsamında mültecilerle yüz yüze mülakâtlar da yapıldığını açıklarken, görüşmelerin ise ağırlıklı olarak Ürdün’ün başkenti Amman ve İstanbul’da gerçekleştiğini, Mısır’ın başkenti Kahire’nin de bu işi için ufak ölçüde kullanıldığını belirttiler.

Haberin Devamı

BAŞKANIMIZ DELİ Mİ

ABD’de Suriyeli mülteciler konusundaki tartışma gittikçe büyürken, Cumhuriyetçi Parti’nin konuyla ilgili açıklamalarında maddi yanlışlara rastlanması ise konunun diğer bir çarpıcı boyutu oldu. Partideki başkan adaylığı yarışının anketlere göre favorilerinden olan Donald Trump 250 bin Suriyeli’nin ABD’ye geleceğini ileri sürerek ”Suriye’den mülteciler şimdi büyük ülkemize akıyorlar. Kim olduklarını kim bilir. Bazıları IŞİD olabilir. Başkanımız deli mi” diye tweet attı.

Beş yıl öncesine kadar 23 milyonluk bir nüfusa sahip Suriye’de 2011’den beri devam eden iç savaş yüzünden sadece Birleşmiş Milletler’de kaydı olanlar dikkate alındığında bile 4 milyondan fazla insan ülkeyi terk etti. 7 milyon kişi ise ülke içinde başka bir yere göç etmek zorunda kaldı. İç savaş, en az 250 bin kişinin doğrudan sebeplerle canına mal oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!