Suriyeli muhalif grup: Ateşkes başarısız oldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli muhalif grup: Ateşkes başarısız oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 11:43

Suriye'de rejime karşı savaşan muhalif bir grup, ABD ve Rusya'nın girişimleriyle varılan ateşkes anlaşmasının "neredeyse hiçbir yarar sağlamadan sona erdiğini" belirtti.

Haberin Devamı

Merkezi Halep'te olan Fastakim adlı muhalif grubun lideri Zekeriya Malahlifji, Halep kentinin kuşatma altındaki doğu kesimine insani yardım ulaşması için de artık hiçbir umut kalmadığını söyledi.

"Bence ateşkes sonuçta hiçbir işe yaramadı ve sona erdi" diyen Malahlifji, teorik olarak anlaşmayı kurtarmak için yapılacak herhangi bir şey olup olmadığını zamanın göstereceğini söyledi.

Doğu Halep'e yardım malzemesi ulaşıp ulaşmayacağı yolunda bir soruya da Malahifji, "Hiçbir umut yok. Günlerdir geciktiriliyor. Her gün bir bahane bulunuyor. Şu anda yardımın ulaştırılması için hiçbir umut yok" dedi.

Gaziantep'ten telefonla Reuters'in sorularını yanıtlayan Malahlifji, isyancıların yeni bir askeri harekata hazırladıklarını söyledi.

"ACI VERİYOR"

Bu arada bir Birleşmiş Milletler yetkilisi yedi gün süreli ateşkesin sona ermesine rağmen doğu Halep'te yaşayan on binlerce insanı besleyecek gıda malzemesi yüklü 20 TIR'dan oluşan insani yardım konvoyunun sınırı geçmek için hâlâ Türkiye'de beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

BM İnsani Yardım Müsteşarı Stephen O'Brien yaptığı yazılı açıklamada, "Bir BM konvoyunun hâlâ Türkiye'den Suriye'ye geçememiş ve doğu Halep'e salimen varamamış olması bana büyük acı veriyor" dedi.

O'Brian, 20 kamyonluk iki konvoyun 185 bin kişiyi bir ay süreyle besleyecek miktarda un ve diğer gıda malzemesi taşmasının planlanmış olduğunu belirtti.

Halep'e yardım ulaşması, kentin isyancıların elinde olan kesimine giden ana yolun kimin denetiminde olduğuna bağlı. Yardımın ulaşması için bu yolun askerden arındırılmış olması gerekiyor.

“ESAD REJİMİ ATEŞKESİ 254 KEZ İHLAL ETTİ”

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Suriye’de ABD ve Rusya öncülüğünde geçen hafta başlayan ve rejimin de uymayı taahhüt ettiği ateşkes, Esad rejimi tarafından 34 bölgede 254 kez ihlal edildi. 

Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), ABD ve Rusya arasındaki müzakereler sonucu geçen pazartesi akşamı başlatılan ateşkes ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.  

Rusya’nın arabuluculuğuyla Esad rejiminin de uyacağını ilan ettiği ateşkes sürecinde, SMDK açıklamasına göre, rejim bir hafta içerisinde çoğu sivilleri hedef alan yüzlerce saldırı düzenledi.  

Haberin Devamı

Saldırılar, Halep, İdlib, Humus, Şam, Dera ve Kunaytra illerinde toplam 34 bölgede yoğunlaştı. 

Geçen pazartesinden bu yana 254 kez saldırarak ateşkes ihlali yapan rejim, savaş uçakları, topçu birlikleri ve varil bombası atan helikopterler kullandı. 

AA muhabirinin sivil savunma ekiplerinden alarak derlediği bilgilere göre, rejimin yüzlerce kez ihlal ettiği ateşkes sırasında, Dera’da 10, Humus ve İdlib’de dörder, Halep’te bir olmak üzere toplam 19 sivil hayatını kaybetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!