Suriyeli kadınlar belgesel oldu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli kadınlar belgesel oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2017 00:16

KADEM’in ‘Kadınlar Göç Yolunda’ projesi ‘Ayrılık’ belgeseli ile sona erdi. Belgeselde yer alan ve iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen kadınlardan biri olan ressam Sumaya Khadare, “Kendimi insanlığa adadım” diyor.

Haberin Devamı

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) ‘Kadınlar Göç Yolunda’ projesi dün yapılan etkinlikle sona erdi. Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, yönetmenliğini Rengin Gültekin’in yaptığı “Ayrılık” adlı belgesel filmle başladı.

Suriyeli kadınlar belgesel oldu
Filmde, iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve yeni hayat kurma mücadelesi veren sekiz kadın yer alıyor. Belgeseldeki kadınlardan ressam Sumaya Khadare’nin resim sergisinin açılışı da dün gerçekleşti. Açılışı KADEM Genel Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve AK Parti Milletvekili Sezer Katırcıoğlu yaptı. Etkinliğin kapanışında yapılan Uluslararası Mülteci Kadınlar panelinde ise Suriyeli kadınların vatandaşlı ve eğitim sorunları ele alındı.

EŞİ SAVAŞTA ÖLDÜ
Üç kız annesi Sumaya Khadare, Suriye’nin ünlü bir ressamı ve aynı zamanda Halep Müzesi Eski Eserler Bölümü Müdürü, hattat, restoratör. İngiltere, Almanya, Fransa’da sergiler açmış. Merkezi Mısır’da bulunan Arap Sanatçılar Birliği’nin az sayıdaki kadın üyesinden biri. Eşi Muhammed Burhan el Nashani, Halep Müzesi Müdürü. 2012’de atılan bir bombadan ciğerleri etkilenip öldüğünde, Khadare üç kızını alıp Türkiye’ye gelmiş. “Hem Arap hem Türk’üm. Babaannem İstanbulluydu. Kendimi insanlığa adadım. Türkiye’de açtığım dört serginin gelirini yetim ve yaşlılara bağışladım” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!