Suriyeli istihdamına İESOB desteği

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli istihdamına İESOB desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 15:20

İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir’de çoğunlukla mobilya, oto tamiri ve ayakkabı sektörlerinde çalışan, Suriyeliler için hükümet tarafından yapılacak düzenlemeye destek verdi.

Haberin Devamı

İşsizlik oranının, beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümeye rağmen çift hanede kalmaya devam etmesine Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların işgücü piyasası üzerinde olumsuz etkileri gerekçe gösterilirken, Hükümet, Suriyeliler’e çalışa izni verilmesinde son aşamaya geldi. Düzenlemenin Bakanlar Kurulu kararı olarak önümüzdeki günlerde açıklanması beklenirken, sadece ayakkabı sektöründe 4 bine yakın Suriyeli’nin çalıştığı İzmir’de esnaf odalarının başkanı düzenlemeye destek verdi. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Suriyeli istihdamını olumlu bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Suriye’deki iç savaştan kaçarak ailesiyle ülkemize sığınanlara kucak açmak, destek vermek, sahip çıkmak her şeyden önce bir insanlık vazifesidir. Esnaf sanatkarlarımız da zaten çaresize, yardıma muhtaç olana kol kanat germeyi, destek vermeyi, Anadolu’da bin yıl öncesinden filizlenen Ahi Evran kültürünün bir gereği olarak görmüş ve benimsemiştir. İzmir’de de özellikle mobilya, oto tamiri ve ayakkabı sektörlerinde çok sayıda Suriyeli istihdam ediliyor. Ülkemize sığınan 2 milyon 400 bin Suriyeli’nin çalışması, barınması, geçinmesi doğal bir zorunluluk. İşte bu noktada işgücü piyasasında kayıtdışı çalıştırma başta olmak üzere görülebilecek olası sorunların daha doğmadan çözümlenmesi, göçmenlere iş ve aş verirken Türkiye’deki işsiz ve çalışan kesimler arasında da hakkaniyetin gözetilmesi için düşünülen yasal düzenlemeyi son derece olumlu ve yerinde bir girişim olarak görüyoruz."

"ÇALIŞMA HAYATINDA ADALETİ VE DÜZENİ SAĞLAR"

Son yapılan araştırmalara göre yaklaşık 400 bin Suriyeli’nin kayıtdışı olarak çalıştığını, 2 milyon 400 bin Suriyeli içinden sadece 7 bin 351 kişinin çalışma iznine sahip olduğunu ifade eden Mutlu, "Kayıtdışı Suriyeliler hem insana yakışmayan koşullarda çalışmakta, hem de çalışma hayatında haksız rekabete neden olma riskini doğuruyor. Öte yandan söz konusu düzenleme, işyerinde çalıştırılan Suriyeli sayısının toplam çalışan sayısının yüzde 10’unu geçemeyeceğine, Suriyeliler’in çalışacağı ilin ve alanın sınırının çizildiği bir çalışma iznine tabi olmalarına yönelik hükümler içeriyor. Düzenleme ile göçmen Suriyeliler’in yaklaşık yarısının, yani 1 milyon 200 bine yakınının ilk aşamada kayıtlı iştihama katılması hedefleniyor. Bu açıdan hem Suriyeliler’e insani yaşam hakkı tanımayı, hem de çalışma hayatında adaleti ve düzeni sağlamayı hedefleyen çalışmayı olumlu buluyor ve destekliyoruz. Saygı duyduğumuz uygulamanın kısa sürede hayata geçirilmesini temenni ediyoruz" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!