Suriyeli gençlerle birlikte başaracağız

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli gençlerle birlikte başaracağız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 21:52

15’inci Young Guru Academy (YGA) Zirvesi Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, “Görme engelliler, eşit fırsatlara sahip olmayan çocuklar ve Suriyeli mültecilerle ilgili projeleri hayata geçiriyoruz. Her şeyden önemlisi birlikte başarmak” dedi.

Haberin Devamı

15’inci Young Guru Academy (YGA) Zirvesi dün Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Bundan 10 yıl önce Sinan Yaman’ın başlattığı YGA, gençlerin hayal kurup hayallerini projelendirip birlikte başarmalarını sağlamaya yönelik çalışan bir sivil toplum örgütü (STK). Zirve sırasında YGA Liderlik Platformu’ndan Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu üyesi Emre Zorlu, YGA Danışma Kurulu üyesi Mehmet Toner ve YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman ile bir araya geldik. YGA görme engelliler, eşit fırsatlara sahip olmayan çocuklar, çevre dostu ve yenilenebilir enerji ile Suriyeli mültecilerle ilgili projeleri hayata geçiriyor. YGA Kurucusu Sinan Yaman, “Bizim için her şeyden önemlisi birlikte başarmak” diyor.

ÖNCÜ LİDERLER YETİŞTİRMEK

Yaptıkları çalışmaları anlatan Sinan Yaman, şöyle konuştu: “Dünyada 2 çeşit STK var. Günü kurtarmak için balık verenler ya da bir kişiyi kurtarmak için balık tutmayı öğretenler. YGA geleceği kurtarmak için balık endüstrisinde devrim yaratacak liderler yetiştiriyor. YGA dünyada yeni bir oluşuma, üçüncü gruba öncülük ediyor ki o da ‘geleceği kurtarmak için sosyal bilinçli lider yetiştirmek.’ YGA, bu yeni öncü liderlerin, liderlik kabiliyetlerini, karar verirken ve sorumluluk alırken, sahada, hayatın içinde geliştirmelerine fırsat veriyor.”

Haberin Devamı

‘BİLİMİ SEVDİRME’ PROJESİ

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu Suriyeli mültecilerle ilgili Turkcell olarak yaptıklarını anlatırken, YGA’nın Suriyeli öğrencilere, gençlere de ulaştığını belirtiyor. YGA Danışma Kurulu üyesi ve YGA Hayal Ortakları’ndan Mehmet Toner, “Tanıştığım ve bilim insanı olmak isteyen Suriyeli Yaman beni çok etkiledi. YGA ‘Çocuklara Bilimi Sevdirmek’ projesi kapsamında Suriyeli mültecilerin kamplarında Suriyeli öğrencilerle de görüşerek, onlar arasından da seçim yapıyor. O öğrenciler de YGA’nın bir parçası oluyor” diye konuştu.

50 BİN ÖĞRENCİ BAŞVURUYOR

YGA’ya her yıl 200 üniversiteden 50 binin üzerinde üniversite öğrencisi başvuruyor. 5 aşamalı mülakatla seçilen 50 kişi, YGA Liderlik Programında üst düzey yönetici, akademisyen, sanatçı ve bilim insanlarından oluşan aralarında Prof. Aziz Sancar, Prof. Doğan Cüceloğlu, Ahmet Bozer, Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Kaan Terzioğlu, Emre Zorlu gibi isimlerin yer aldığı YGA Hayal Ortakları’ndan 1000 saatin üzerinde eğitim alıyor. 5000 saatin üzerinde gönüllü çalışan YGA Liderlik Programı’nı üstün başarı ile tamamlayan YGA’lılar, Londra, New York, Boston ve Silikon Vadisi’nde YGA Liderlik Kampı’na katılma hakkı kazanıyor. Görme engellilerin bilgiye ve teknoljiye erişimini kolaylaştıran projeleri Hayal Ortağım ile GSM sektörünün Oscar’ı olarak gösterilen GSMA’de iki kez dünya birinciliğine layık görüldü ve United Nations genel merkezinde yapılan zirvede dünyanın en iyi örnekleri arasında gösterildi. 

Haberin Devamı

SOSYAL İNOVASYON ALANINDA DÜNYADAKİ EN BAŞARILI ÖRNEKLER OLARAK GÖSTERİLDİ

YGA’lıların projelerden biri, görme engellilerin hayatlarında devrim niteliğinde bir değişiklik sağlayacak dünyanın ilk akıllı bastonu WeWalk, Turkcell ve Vestel’in desteklediği projeyle görme engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştiriliyor. WeWalk, sensörler yardımıyla, önündeki engelleri, baş bölgesine çarpabilecek dal, tabela gibi cisimleri algılayıp kullanıcısını uyarıyor. Bu temel özelliklerin yanı sıra cep telefonuna entegre olarak görme engellilere telefonlarını göremeseler bile kullanabilme imkanı sağlıyor. Açık kaynaklı olması sayesinde ise mobil uygulamalarla entegre edilerek yeni özellikler kazanıyor. Temmuz 2017’de kullanıcılarla buluşması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, YGA ile birlikte gerçekleştirdikleri Hayal Ortağım, Arıkovanı gibi projelerin sosyal inovasyon alanının dünyadaki en başarılı örnekleri olduğunu söyledi. Terzioğlu, Vestel ile de işbirliği yaparak gerçekleştirdikleri Akıllı Baston projesini de, “Taş üstüne taş koyarak büyüyen Akıllı Baston projesi WeWalk birlikte başarmanın en güzel örneği” diye anlattı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu üyesi Emre Zorlu, YGA’nın en önemli projelerinden  WeWalk için, “WeWalk  projesi daha erişilebilir bir dünya nasıl yaratırız düşüncesiyle başladı.

Engelsiz Hackathon’da etkinliğimizde ilk adımlar atıldı. 70 ilden gruplar gelip 24 saat ‘nasıl bir proje ortaya çıkarırız’ diye kafa yordu. Etkinlikte görme engelliler için akıllı gözlük tasarlamayı planladık. Daha sonra YGA’lı mühendislerle beyin fırtınasının ardından farklı bir projeye yöneldik. Proje akıllı gözlükten akılı bastona dönüştü. Şu an üretim süreçleri devam ediyor. Satılabilir bir ürün haline getirmek istiyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Suriyeli gençlerle birlikte başaracağız

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı

 


ORTAK DEĞERLERE ODAKLANMALIYIZ

 

YGA Zirvesi’nin konuşmacıları arasında bulunan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, gençleri farklılıklara değil, ortak değerlere odaklanmaya çağırdı. 8 yaşında öğrenme zorluğu çektiği söylenen bir kız çocuğunun hikayesini anlatarak konuşmasına başlayan Begümhan Doğan Faralyalı, anne babası tarafından doktora götürülen bir kız çocuğu için doktorun dans etmesini önermesi üzerine gelişen hikayeyi şöyle özetledi:
“Doktor kızın annesiyle başbaşa konuşmak ister. Kızın haberi olmadan doktor ve anne bir süre kızı izler. Odada o sırada müzik vardır ve kız kendi kendine dans eder. Bunu gören doktor, kızınız hasta değil, dansçı der ve anne baba bu tavsiyeyi dinleyerek kızı dans okuluna yazdırır. Seneler sonra kız, Phantom of the Opera ve Cats gibi dünyaca ünlü müzikallerin koreografı olur. Dünyanın en zor yaşamı kendine rağmen yaşamaktır. Eğer kendine rağmen yaşamak istemiyorsan kendi özünü fark etmek ve hayat seçimlerini de bunların üzerinden yapman lazım.”

Haberin Devamı

Değerlerimizin hayatımızın gizli kahramanları olduğunu vurgulayan Begümhan Doğan Faralyalı, kendisinin en önemli değerlerinin ise samimiyet ve içtenlik olduğunu söyledi. Faralyalı, değerlerin sadece bireylerin değil şirketlerin hayatında da çok önemli olduğuna dikkat çekti. Şirketlerin finansal başarısında şirket kültürünün stratejiden daha önemli olduğunu belirten Begümhan Doğan Faralyalı, bunun toplumlar için de geçerli olduğunu anlatarak şöyle devam etti:

“Türkiye’de çok uzun zamandan beri ortak değerimiz yokmuş gibi yaşıyoruz, farklılıklara odaklanıyoruz. O kadar çok ortak noktamız olmasına rağmen farklılıklarımıza odaklanıyoruz ve kutuplaşmış durumdayız. Oysa sadece bize ait olan ne kadar güzel değerlerimiz var.”


Doğan Grubu olarak ortak değerleri ortaya çıkarmak ve bunlarda bir araya gelmek için bir hareket başlattıklarını da hatırlatan Begümhan Doğan Faralyalı, “Bizi biz yapan nice değerin varlığını biliyoruz, bu nedenle biz de Doğan Grubu olarak ‘Ortak Değerler Hareketi’ni başlattık. Toplum olarak hep beraber bizi biz yapan güzelliklerin farkına varalım istedik. Bunun toplumdaki iyi niyet ve güven ortamını çoğaltacağına inanıyoruz” dedi.

Begümhan Doğan Faralyalı, birlikte başarmanın öneminden, değişimden ve hata yapmaktan korkmamaktan bahsederken, hayal kurmanın önemini de vurguladı. Konuşmasını Atatürk’ün, “Hayal ettim, hayalimin önündeki manileri tespit ettim. Manileri kaldırdığımda, hayalim kendiliğinden gerçekleşti” deyişiyle sonlandırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!