Suriyeli çocuklara yarını öğretiyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli çocuklara yarını öğretiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2017 20:54

Vodafone Türkiye’nin yeni CEO’su Colman Deegan’ın ilk sosyal sorumluluk projesi, Türkiye Vodafone Vakfı’nın ‘Yarını Kodlayanlar’ projesini Suriyeli mülteci çocukları kapsayacak şekilde genişletmek oldu. Şanlıurfa’da 4 ayda 250 Suriyeli çocuk Arapça kodlama programıyla çalışacak.

Haberin Devamı

VODAFONE Türkiye CEO’luğu görevine 2016 Eylül ayında gelen Colman Deegan’ın Türkiye’de başlatığı ilk sosyal sorumluluk projesi Suriyeli mülteci çocuklarla ilgili oldu. “Mülteci sorunu bir insanlık meseli” diyen Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı’nın çatısı altında geçen yıldan bu yana yürütülen 7-14 yaş grubu arasındaki çocuklara kodlama eğitimi verilen “Yarınları Kodluyoruz” adlı projeye Suriyeli çocukları da kattı. Şanlıurfa’da önceki gün ilk uygulaması yapılan projede 4 ayda 250 çocuğa kodlama eğitimi verilecek. Habitat Derneği ve GAP İdaresi ile birlikte Çok Amaçlı Toplum Merkezleri’nde (ÇATOM) yürütülen projeyle ilgili Deegan, “Gelecek teknolojide. Teknolojiyi yalnızca tüketen değil, üreten bir nesil yetiştirmeliyiz” dedi. Türkiye Vodafone Vakfı 10 yıldır Türkiye’de 29 milyon liralık büyüklüğe ulaşan sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Suriyeli çocuklara yönelik yapılacak eğitimler 4 ay sürecek, bu eğitimlerden sonra Şanlıurfa’da bir de bir günlük hackathon da düzenlenecek.

Haberin Devamı

“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında bugüne kadar İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere toplam 5 ilde 1330 çocuğa kodlama eğitimi veren Vodafone’un düzenlediği hackathonlara da 600 çocuk katıldı.

Vodafone Türkiye’nin davetiyle gittiğimiz Şanlıurfa’da ÇATOM’larda başlayan eğitimi izledik. Deegan, “Gelecek teknolojide. Kodlama eğitiminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir eğitim politikası haline getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı olarak Habitat işbirliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesine yönelik Yarını Kodlayanlar projesini geliştirdik. Bu projeyle ‘sadece teknoloji tüketen’ değil ‘teknoloji üreten’ bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bir kardeşlik dili olduğuna inandığımız kodlama eğitimlerini şimdi de Suriyeli çocukları da kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Mülteci sorununu, insanlıkla ilgili bir mesele olarak görüyoruz. Bugün Suriyeli çocukları da kapsayacak şekilde projemizi genişletik” dedi.

EN ÇOK İLGİ MARDİN’DE

HABİTAT Derneği Onursal Başkanı Sezai Hazır, “Yarını Kodlayan projesine bugüne kadar en büyük ilgiyi Mardin’de gördük. Başta aileler uzak durdular, sonra çok büyük ilgi oldu” dedi. Hazır, “Eğitimlerimizde Scratch programını kullanıyoruz. Çocuklar, ‘sürükle-bırak’ işlemiyle kodlarını yazıyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!