Suriyeli çocuklar da okullu oldular

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli çocuklar da okullu oldular
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 16:49

Suriyeli çocuklar da okullu oldular

Haberin Devamı

Kemal ÇELEN/ BEYPAZARI(Ankara), (DHA)- SURİYE'deki iç savaştan kaçarak inşaat ve tarım işlerinde çalışmak üzere Ankara'nın Beypazarı ilçesine gelen Suriyeli ailelerin çocukları, eğitimleri için okullarda kayıtları yapılmaya başlandı. Beypazarı Gazipaşa İlkokulu'na kayıt yaptırmak üzere başvuran 16 Suriyeli çocuk, birinci sınıfta eğitime başlayacaklar.
Gazipaşa İlkokulu Müdür Yardımcısı Üstün Deniz, okullarına bu gün 6 öğrencinin kayıt yaptırmak için başvurduğunu, yarın da 10 öğrencinin geleceğini belirterek, "Şu an okulumuza müracaat eden Suriyeli öğrenci sayısı 16 oldu. Yaşlarına göre sınıflara yerleştiriyoruz. 8 yaşın altındakileri birinci, 8 yaşındakileri 2 ve 3'üncü sınıflara, 9 yaşındakileri 4'üncü sınıfa kayıt yapıyoruz" dedi.
Suriye'nin Halep şehrinden geldiğini belirten öğrenci velisi Ahlem Elhalef, "4 yıldır Beypazarı'nda yaşıyoruz. 4 çocuk annesiyim. Kocam Ali Elhalef inşaat işlerinde çalışıyor, ben çalışmıyor, ev hanımıyım. 2 çocuğumu okula yazdırmak için getirdim" dedi. Halep'ten geldiğini belirten Ahlem Elhachalil adlı kadın ise eşinin Beypazarı'nda inşaat işlerinde çalıştığını, 5 çocuğu olduğunu, 2 çocuğunu okula kayıt yaptırmak için getirdiğini söyledi.
Beypazarı'nın çeşitli mahallelerinde toplam 3 bin 500 Suriyelinin yaşadığı, bunlardan çoğunun tarım işlerinde çalıştığı belirtildi. Suruyeli vatandaşlardan kimliklerinin sonu 99 olanların muhtarlıklara kayıt yaptırıp, ikamet ilmuhaberi alabildikleri belirtildi. Bu şekilde kimlik verilen Suriyeli sayısının 864 kişi olduğu öğrenildi.
Kaymakam Suat Seyitoğlu ise Suriyeli çocuklara ve ailelerine yönelik çalışmalar yapıldığını, bunun başında da 6-13 yaş arası çocuklara Türkçe öğretmek geldiğini söyledi. Kaymakam Seyitoğlu, "Suriyelilere yönelik entegrasyon çalışmaları kapsamında Suriyeli çocuklara başta Türk kültürü, dili, kültürel, sosyal, milli ve ahlaki değerlerimizi öğretmeye çalıştık. İlçeye adapte olabilmeleri için eğitime tabi tuttuk. Sosyal uyum projesi kapsamında 200 çocuk proje kapsamına alındı. Çocukların verilen eğitimler ve Türkçe öğrenmeleri sonrası kendilerine güvenleri geldi. Okuma-yazmayı öğrenen bu çocuklar okula gitmeye hazırlar" dedi.
Suriyeli öğrencilerden Muhammet Elhalef, kursta öğretmenlerin kendileriyle çok iyi ilgilendiklerini ve Türkçe'yi öğretmek için ellerinden gelen çabayı ortaya koyduklarını belirtti. Elhalef, "Türkçe konuşulanları anlıyorum. Annem-babam çok az Türkçe biliyorlar. Ben onlara da tercümanlık yapacağım. Benim gibi çok sayıda Suriyeli çocuk kursa gelerek birlikte Türkçe okuma-yazma öğrendik. Şimdi de okula başlayacağız. Türk yetkililere çok teşekkür ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!