Suriye'de Esad güçlerinin son hamlesi ne anlama geliyor?

Güncelleme Tarihi:

Suriyede Esad güçlerinin son hamlesi ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 16:33

Suriye'de rejim güçleri, Rusya'nın havadan yardımıyla Halep'in kuzeyindeki kritik Nubul, Zehra ve Başköy kasabalarını ele geçirerek, muhaliflere büyük darbe indirdi. ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'da Faysal Itani ve Hossam Abouzahr imzasıyla yayınlanan yazıda, Esad güçlerinin söz konusu kritik kasabaları üç buçuk yıldır almaya çalıştığı vurgulanırken, "Rusya'nın dahli olmasaydı bu başarının kazanılamayacağının" altı çizildi.

Haberin Devamı

Rejim güçleri, Lazkiye’de muhaliflerin kontrolündeki son kent olan Salma’yı ele geçirmişti. Ardından yakındaki İdlib ve Hama’da ilerlemek yerine stratejik bir karar vererek, daha doğudaki Halep kentine yöneldi. Peki, Nubul, Zehra ve Başköy'ü Esad rejimi için bu denli önemli kılan ne? İşte cevabı: 

1- ANA İKMAL HATTI KESİLDİ

Esad’a bağlı güçler, bu kasabaları ele geçirerek, Halep kentini kuzeydeki kırsaldan izole etti ve kente Türkiye’den giden ana ikmal hatlarını kesti. Hali hazırda rejim, kentin güneyindeki girişlerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Böylece mücadele alanı sadece 3 kilometrelik bir şeride indi.  

Suriyede Esad güçlerinin son hamlesi ne anlama geliyor


2- TAKTİKLERİN İŞE YARADIĞI GÖRÜLDÜ

Şimdi Esad, kenti tekrar ele geçirmeyi tercih ederse, hava ve topçu bombardımanıyla birlikte işe yaradığı kanıtlanan abluka taktiklerini kullanacak. Bu taktikler kapsamında, bölge sakinleri aç bırakılıyor ve teslim olmaya zorlanıyor. Bu durumu bilen binlerce sivil ise, rejim kentin bağlantılarını keserken, Halep’ten kaçtı.  

Suriyede Esad güçlerinin son hamlesi ne anlama geliyor


3- İDLİB VE HAMA'YA EĞİLME İMKÂNI


Halep’i tekrar ele geçirmek Şam rejimi için büyük bir zafer anlamına geliyor. Askeri olarak, muhalifleri kentin güneyinden silecek. Bu da rejime, yakındaki İdlib ve Hama’daki muhalifleri daha fazla izole etme imkânı sağlayacak. Suriye’nin kuzey batısındaki muhalif güçler, Halep vilayetindeki Bab el-Selam ve İdlib vilayetindeki Bab el-Hava sınırları aracılığıyla Türkiye’den ikmâl alıyor. Rejim eğer Halep’i alırsa, o zaman İdlib ve Hama’daki muhalifler ile Türkiye arasındaki ikmâl hatlarını hedef alabilecek.  

Suriyede Esad güçlerinin son hamlesi ne anlama geliyor

Şii kasabası Zehra'da Suriyeliler, rejim güçlerinin bölgeye gelişini kutluyor.

4- ESAD TALEPLERİ KABUL ETMEYEBİLİR

Halep'teki gelişmeler, Suriye krizine çözüm için BM liderliğinde yürütülen görüşmeler esnasında yaşandı. Muhalifler, Esad rejiminden BM'nin sivil ölümlerini durdurma çağrısını hayata geçirmesini bekliyor. Ancak son gelişmeler, savaşın tam zıt yönde ilerlemesine yol açtı. Askeri dengelerin değişmesi göz önüne alınırsa, Esad'ın talepleri kabul etmesi söz konusu olmayabilir.


Suriyede Esad güçlerinin son hamlesi ne anlama geliyor


5- DÜNYA TERCİH YAPMAK ZORUNDA KALACAK


Halep’teki ilerleme, IŞİD’e karşı başvurulan kaynakları kullanılabilir kılacak. Esad, her zaman IŞİD yerine muhaliflerle savaşmayı öncelik olarak belirledi. Fakat Halep bölgesini muhaliflerden ve IŞİD benzeri gruplardan temizleyerek, uluslararası düzeyde büyük fayda sağlayacak pozisyona geldi. Bu, dünyayı Esad ve IŞİD arasında bir tercih yapmaya itecek.

6- REJİM GÜÇLERİ VE RUSYA'NIN HIZINI KESMEK ZOR

Muhalifler, Halep’in kaybının doğuracağı tehlikenin farkında. Buradaki Esad karşıtı güçler, tüm muhaliflere milis ve ikmâl gönderme çağrısında bulundu. Ayrıca hem rejime hem de IŞİD’e karşı mücadele verdiklerini belirttiler. İdlib ve Hama’daki isyancılar bu çağrıya cevap verseler de, rejim güçleri ve Rusya’nın hızını kesebilecek gibi görünmüyorlar.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!