ABD ve Rusya açıkladı: Suriye'de bayramdan itibaren ateşkes başlayacak

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Rusya açıkladı: Suriyede bayramdan itibaren ateşkes başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2016 01:36

ABD ile Rusya, Suriye'de çatışmaların durdurulması amacıyla ülke genelinde ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Amerikan ve Rus heyetleri arasında 12 saat süren görüşme sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ortak basın toplantısını bekleyen gazetecilere pizza sürprizi yaptı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, İsviçre’nin Cenevre kentindeki dünkü görüşmesinden Suriye’de ateşkes kararı çıktı. 

Ateşkesin 7 gün kesintisiz devam etmesi durumunda Rusya ve ABD, IŞİD ile El Nusra’ya karşı birlikte mücadele edecek. Yaklaşık 15 saat süren görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Suriye’de şiddeti azaltacak adımlarda Rusya ile anlaştıklarını açıklayan Kerry, “Suriye’de ülke genelinde ateşkes, 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlayacak. Eğer anlaşma uygulanırsa çatışmaların sonlandırılması için dönüm noktası olabilir” dedi.

Suriye ordusunun muhalefetin olduğu bölgede hava operasyonları düzenlemeyeceğini ifade eden Kerry, muhalif grupların da El Nusra ve IŞİD’den kendilerini soyutlaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD ve Rusya açıkladı: Suriyede bayramdan itibaren ateşkes başlayacak

Rus bakan Lavrov ise “Bu planla ilgili Suriye hükümeti bilgilendirildi, onlar ateşkesin maddelerine uymaya hazır” dedi. Anlaşmaya göre ayrıca Halep’te yardımların ulaştırılması için tarafların tamamının Kastillo Yolu’ndan çekilmesi planlanıyor.

ÇAVUŞOĞLU SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam Suriye’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin, “Yakından takip ediyoruz, belki bu gece (dün) yarısından önce iyi haberi alırız, umut ederiz ki iyi haber gelsin” açıklaması yapmıştı.

"PİZZALAR ABD'DEN, VOTKA RUSYA'DAN"

Bu arada basına kapalı gerçekleşen Kerry-Lavrov görüşmesini takip eden gazeteciler, son dört saatte basın toplantısının yapıldığı odada bekletilerek dışarı çıkmalarına izin verilmedi. Lavrov, basın toplantısı öncesi gazetecilere pizza ve votka ikram ederken, "Pizzaları ABD heyeti getirdi. Votkalar ise Rusya'dan" ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya açıkladı: Suriyede bayramdan itibaren ateşkes başlayacak

ABD ve Rusya açıkladı: Suriyede bayramdan itibaren ateşkes başlayacak

Lavrov, gazetecilere iktram ettiği iki şişe votkayı, bu torbanın içinde getirdi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!