Suriye'de ateşkes için koşullu anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Suriyede ateşkes için koşullu anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2016 19:43

Suriye’de taraflar, ateşkese hazır olduklarını açıkladı ancak kendi şartlarını sıraladı. Muhalifler, Rusya ve İran’ın saldırılarını durdurmasını isterken, Suriye Cumhurbaşkanı Esad başta Türkiye olmak üzere yabancı ülkelerin muhaliflere desteği kesmesini istedi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise Rus mevkidaşı Lavrov’la Suriye’de “çatışmaların durdurulması” için koşullu anlaşmayı sağladıklarını ve Obama ile Putin’in noktayı koymasını beklediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

SURİYE’de ateşkes için BM’nin girişimiyle 1 Şubat’ta başlayan Cenevre sürecinin ve Münih’te 12 Şubat’ta Suriye’deki içsavaşa taraf ülkelerin “çatışmaların durdurulması” konusunda uzlaşmaya varmasının ardından Şam rejiminden ve muhaliflerden karşılıklı ateşkes açıklamaları geldi. Münih’te varılan “bir hafta içinde çatışmaların durdurulması” kararı şimdiye kadar sahaya yansımazken, önceki gün Suriye muhalefeti ve Şam yönetimi kendi ateşkes şartlarını öne sürdü. 

MUHALİFLERİN KOŞULLARI

Suriyeli muhaliflerin ana temsilcisi konumundaki Yüksek Müzakere Komitesi, ateşkes için Rusya, İran ve Esad rejimi yanlısı milislerin saldırılarını durdurmasını istedi. Suriye eski Başbakanı ve Yüksek Müzakere Komitesi Koordinatörü Riyad Hicab’ın çeşitli muhalif gruplarla görüştüğü toplantının ardından yapılan açıklamada, “Suriye’deki muhalif gruplar, güvenlik garantileri verilmesi, Rusya, İran, mezhepçi ve paralı milislerin saldırılarını durdurması şartıyla taraflar arasında muhtemel ateşkese prensip olarak uymayı kabul edebileceklerini dile getirdi” denildi. Muhalifler, “bütün tarafların çatışmayı aynı anda bırakmasını, çeşitli bölge ve kentlere uygulanan ablukaların kalkmasını, başta kadın ve çocuklar olmak üzere tutukluların serbest bırakılmasını” da ateşkes şartları olarak sıraladı. 

Haberin Devamı

ESAD’DAN ŞARTLI YEŞİL IŞIK

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise önceki gün İspanyol El Pais gazetesinde yayımlanan röportajında ateşkese şartlı yeşil ışık yaktı. Esad, “Askeri operasyonları durdurmaya hazır olduğumuzu söyledik ancak mesele daha önemli faktörlere bağlı. Teröristlerin bu durumu (ateşkesi) pozisyonlarını ilerletmek için kullanması önlenmeli. Diğer ülkelerin özellikle de Türkiye’nin daha fazla terörist, daha fazla silah ve herhangi bir türde lojistik destek sağlaması engellenmeli” ifadelerini kullandı. 

KERRY-LAVROV GÖRÜŞMESİ

Ateşkes konusunda dikkat çekici bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi. Kerry, dün Ürdün’ün başkenti Amman’da yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaptığını ve “Suriye’de çatışmaların durdurulması konusunda, prensipte koşullu anlaşmaya vardıklarını ve önümüzdeki günlerde bunun uygulamaya geçebileceğini” kaydetti. “Ateşkese bugün daha yakınız” diyen Kerry, ilerleme kaydedildiğini, Suriye’de kuşatma altındaki yerlere yardımlar ulaştırılırken, çatışmaların durdurulması konusunda yöntemlerin tamamlanmakta olduğunu ifade etti. Kerry, “Henüz bitmiş değil. Gelecek günlerde Başkan Obama ve (Rusya) Devlet Başkanı Putin’in bu misyonu tamamlamak için görüşme yapmasını bekliyorum” dedi. Bu gelişmeler 25 Şubat tarihine ertelenen Cenevre müzakerelerinin yeniden yapılıp yapılmayacağını da gündeme getirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada müzakerelerin 25 Şubat’ta yapılmasını “gerçekçi” görmediğini söylemişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!