Son dakika haberi: Suriye 'Savaş uçağını düşürdük' dedi, İsrail yalanladı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi: Suriye Savaş uçağını düşürdük dedi, İsrail yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2016 10:14

Sabah saatlerinde ardı ardına gelen iddialar ile gündemde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Suriye, İsrail ordusuna ait bir savaş uçağı ve bir insansız hava aracını düşürdüğünü öne sürerken, İsrail'den bu flaş iddiaya yalanlama geldi.

Haberin Devamı

Bir haftalık ateşkesin dün akşamdan itibaren yürürlüğe girdiği Suriye'de İsrail ile Esad rejimi arasında gerilim yükseldi.

Reuters'ın haberine göre, Suriye ordusu, İsrail'e ait bir savaş uçağı ve insansız hava aracını düşürdüğünü öne sürdü.

Olayın Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra kentinde rejim güçlerine ait bir mevzinin İsrail savaş uçağı tarafından vurulmasının ardından yaşandığı belirtildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, mevzinin yerel saatle 01.00'de vurulduğunu duyurdu. Ajans, bunun üzerine Suriye ordusunun, söz konusu İsrail uçağı ile bir İHA'yı düşürdüğünü bildirdi.

İSRAİL'DEN YALANLAMA

Ancak İsrail ordusu, hiçbir hava aracının düşürülmediğini duyurdu.

İsrail ordusu, hava saldırısı sırasında iki füze atıldığını ancak bunların hedeflerini bulmadığını belirterek, Esad rejimini yalanladı.

Haberin Devamı

AFP'nin haberine göre, ordu sözcüsü Arye Shalicar, "Gece yarısı Suriye topçu mevzilerinin hedef aldığımız hava operasyonunun ardından, Suriye tarafından iki füze (karadan havaya) ateşlendi" dedi. Shalicar, İsrail hava araçlarının vurulması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ve Suriye'nin iddialarının gerçek dışı olduğunu ifade etti.

Son dakika haberi: Suriye Savaş uçağını düşürdük dedi, İsrail yalanladı

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

İsrail ile Suriye rejimi arasındaki son gerilim, Golan Tepeleri'nin İsrail tarafından işgal edilen topraklarına, Suriye'den atılan bir roket düşmesiyle başladı. Olayda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. İsrail ordusundan bir sözcü, AFP'ye yaptığı açıklamada, roketin muhtemelen kasten atılmadığını, olayın Suriye'deki iç çatışmalar sonucunda gerçekleştiğinin tahmin edildiğini belirtti.

İsrail, 'roket olayı'na karşılık, Golan Tepeleri'nde Suriye rejimine ait bazı askeri hedefleri vurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı yazılı açıklamada, Golan Tepeleri'nin Suriye tarafından roket atılmasına tepki olarak, Golan Tepeleri'nin orta kesimlerinde Suriye rejim güçlerine ait askeri alanların vurulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Golan Tepeleri'nde daha önce de Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle benzer durumlar yaşanmış, İsrail de çeşitli şekillerde karşılık vermişti. Associated Press, son dokuz günde dört kez, Suriye'den atılan roketlerin İsrail'e düştüğünü hatırlattı.

GOLAN TEPELERİ

Suriye'nin güneybatısında, İsrail'in ise kuzeydoğusunda yer alan tepelik bölge, zengin su kaynakları ile biliniyor. Bölge, 1967'de Suriye, Ürdün ve Mısır'dan oluşan Arap İttifakı ile İsrail arasında yaşanan "Altı Gün Savaşı" sonucunda İsrail tarafından işgal edilmişti. Golan Tepeleri, 1981'de Tel Aviv yönetimi tarafından tek yanlı olarak ilhak edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!