Suriye insanlık suçu işliyor

Güncelleme Tarihi:

Suriye insanlık suçu işliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2011 00:00

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) Suriye için kurduğu Bağımsız Soruşturma Komisyonu, hazırladığı raporu dün İsviçre’nin Cenevre kentinde açıkladı.

Haberin Devamı

Aralarında BM’nin eski kadın hakları raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk’ün de bulunduğu üç kişilik komisyon, Suriye’de rejim aleyhine dönen güvenlik güçlerinin de yer aldığı 223 kurban ve tanıkla da görüştü.

Raporda; Şam yönetiminin cinayet, işkence ve tecavüz dahil insanlığa karşı suçlar işlediği ve bundan Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin sorumlu olduğu belirtildi.

Suriye’den “vahim insan hakları ihlallelerini” durdurması, tutuklananları salıvermesi, medya, yardım görevlilileri ve insan hakları gözlemcilerinin girişine izin vermesi istendi. Silah ambargosu çağrısı da yapılan raporda sözleri alıntılanan eski polis, “Özgürlük talebiyle yürüyenlere dağılmamaları halinde ateş açmamız, gerekirse çocukları öldürmemiz istendi” dedi. 40 yaşında bir tanık, üç güvenlik görevlisinin 11 yaşındaki bir erkek çocuğun ırzına geçtiğini gördüğünü iddia etti. Raporda 14 yaşındaki Tamir El Şerii’nin Sayda’da işkenceyle öldürülenler arasında olduğu da öne sürüldü. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!