Süre sona erdi!... Katar, uzun süredir hazırlanıyordu

Güncelleme Tarihi:

Süre sona erdi... Katar, uzun süredir hazırlanıyordu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 09:55

5 Haziran'da Katar'a yönelik abluka kararı alan Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ülkelerinin, Katar'a 13 maddelik talep listesi konusunda tanıdığı ultimatom bugün sona erdi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır dışişleri bakanlarının bugün Kahire'de yapacakları zirveden Katar'ın 'red' cevabına karşı bir karar alınması bekleniyor. Katar'a yönelik atılabilecek adımlar arasında söz konusu ülkenin Körfez İşbirliği Konseyi'nden (KİK) çıkarılması ya da ek ekonomik yaptırımlara maruz bırakılması gösteriliyor. Katar'a yönelik askeri bir müdahale ihtimali 'abluka' uygulayan ülkeler tarafından daha önce reddedilmişti. 

5 Haziran sabahına komşu ülkelerin ablukası altına uyanan Katar yönetiminin, abluka ülkeleri tarafından iletilen 13 maddelik talep listesini olumlu yanıtlamadığı biliniyor.

The Guardian'da yayımlanan bir analizde, Katar'ın 13 maddelik listenin tümüne yönelik red cevabı, ülkenin komşu ülkeler tarafından haksız bir şekilde terk edildiği duygusuna kapıldığına işaret ediyor. Analize göre, Katar yönetimindeki haksızlığa uğrama hissi ve iki cephedeki müzakereye kapalı durum kısa vadede bir çözümün bulunmadığı şeklinde yorumlanıyor.
 
Katar'a karşı atılacak adımlar arasında, bu ülkeye ilave ekonomik yaptırımlar koymak ya da 6 Körfez ülkesinin oluşturduğu Körfez İşbirliği Konseyi'nden Katar'ı çıkarmak olabileceği ifade ediliyor.  Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'a yönelik alınması muhtemel önlemler arasında askeri bir hamlenin yer almayacağını açıklamıştı. 
 
"BAŞKA İTTİFAK ARAYIŞLARINA GİRİLEBİLİR"
 
Suudi Arabistan'ın, Katar merkezli El Cezire'nin Arap dünyasındaki etkisini kırmak için kurduğu Al Arabiya'dan Fahad Suleyman Şukiran, "Kriz bu zamana Arap dünyasındaki en önemli kurum olan Körfez İşbirliği Konseyi'ne (KİK) doğru uzanabilir. Katar'ın inatçılığı Körfez İşbirliği Örgütü'ndeki ülkeleri başka alternatifler ve ittifaklar bulmak zorunda bırakabilir. Bu, Katar'ın teklifi reddetmesi durumunda ortaya çıkacak en tehlikeli sonuç olacaktır" yorumunda bulundu. 
1981 yılında Riyad'da kurulan KİK, petrol zengini 6 Arap ülkesi Bahreyn, Kuveyt, Katar, Umman, Suudi Arabistan ve BAE'nin ekonomik anlamda ilişki kurmalarını ve dünyaya açılmalarını sağlayan en önemli kuruluş olarak biliniyor. 
 
"KATAR HAZIRLANMIŞTI"
 
Katar merkezli The Peninsula gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Halid Mubarak el Şafi ise köşesinde "Katar uzun bir zaman boyunca böylesi bir acil durumuda gıda konusunda kendi kendine yeten bir duruma gelebilmek için hazırlandı. Bu sorunu çözmek için Katar'ın kimseye hattâ Birleşmiş Milletler'e bile ihtiyacı yok. Çünkü BM'nin Filistin meselesi gibi yıllardır çözemediği hayati meseleler bulunuyor" yorumunda bulundu. 
El Şafi, Katar'a abluka uygulayan ülkelerin geri adım atmaya başladığını yazdı. "Olayın başında, bunun (Katar'a iletlen 13 maddelik taleplerin) bir talep listesi olduğunu söylüyorlardı, şimdi ise bunu bir şikâyet listesi olduğunu söylüyorlar. Her gün gerçeğe hiçbir yaklaşım göstermeyen sözler sarf ediyorlar"
 
ULUSLARARASI FİRMALAR GERİ ADIM ARTIRIR MI?
 
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ültimatomun sona ermesinin arefesinde yaptığı Doha ziyaretinde Katar'ın kriz karşısında gösterdiği 'itidale' övgüde bulundu. Gabriel, diğer ülkelerin Katar'ın bağımsızlığına saygı göstermeleri gerektiğini aktardı. 
Dış basında yankı bulan bazı görüşler arasında, uluslararası firmaların Katar adına duruma müdahil olarak Suudi Arabistan'ın geri adım atmasına neden olacağı da yer alıyor. 
 
NYTIMES: TÜRK SÜTÜNÜN TADINA ALIŞAMADILAR
 
Dış basın Katar'da ekonomik abluka nedeniyle başgösteren 'alışılmadık' sorunlara da yer veriyor. Nytimes gazetesinde 3 Haziran'da yayımlanan "Refah dolu Katar ablukayla baş etti ancak kişisel ve siyasi bedeller büyüyor" başlıklı analizde, Katarlıların krizden önce süpermarketlerde yer alan Suudi Arabistan'dan gelen sütlerin yerine Türkiye'den gönderilen sütün tadına henüz alışamadıkları detayı da yer alıyor. Suudi Arabistanlı sosyal medya kullanıcılarının Katarlıların Türkiye'den gelen sütü içmesiyle 'dalga geçtiği' ifade ediliyor.
 
TRUMP SES KAYDINDA 'KATAR'LA İHTİLAF YAŞIYORUZ' DEDİ
 
The Intercept gazetesi ise ABD Başkanı Donald Trump'ın basına kapalı bir toplantıda kapalı kapılar ardında yaptığı bir konuşmada Katarla ilgili ifadelerini yayınladı. 
Trump, gizli ses kaydında "Katar ile bir ihtilafımız bulunuyor. 'Katar' (Katar isminin telaffuzuyla dalga geçerek) dememiz gerekiyor. Onların terörizmi finanse etmemelerini tercih ederim" ifadelerini kullanıyor. 
 
KATAR YANIT VERDİ
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Katar’ın Kuveyt aracılığıyla 13 maddelik talep listesine yanıt verdiğini açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Suudi Arabistan ve Arap müttefiklerinin ilişkileri onarmak için Katar’a sundukları talep listesine yanıt aldıklarını açıkladı.

Açıklamayı resmi Twitter hesabından yapan Cubeyr, 4 ülkenin Kuveyt aracılığıyla Katar’dan talep listesine yanıt aldıklarını ifade ederek, “Buna doğru zamanda yanıt verilecek” dedi. Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’la diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından diplomatik krizi çözmek için Katar’a 13 maddelik talep listesi sunmuştu.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!