Sürdürülebilir büyümede Başkan’dan doğru tercih

GEÇTİĞİMİZ haftanın gündeminde bir işadamının ortaya attığı Karşıyaka Stadı Projesi vardı.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konu ile ilgili detayları tüm çıplaklığıyla ortaya koyduktan sonra, bu projenin yapılamasının imar planları açısından imkansız olduğunu açıkladı.

Büyükşehir olarak Karşıyaka’ya daha önce Türkiye Futbol Federasyonu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile beraber yapacaklarını taahhüt ettikleri stadyumu tek başına yapacağını da beyan etti. Büyükşehir, UEFA standartlarına uygun planlanacak bir stadyum yapacak. Belediyelerin ticari bir beklentisi olmaması gerektiğinin üstüne basa basa belirten Aziz Başkan’ı; Karşıyaka’nın sürdürülebilir büyümesine büyük katkı yapacak bu kararı nedeniyle alkışlıyorum. Burada alkışı hakeden ikinci bir taraf ise, bu tür küçük hesaplarda işleri olmadığını gösteren Hükümet yetkilileri. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile İzmir Milletvekili Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda Kocaoğlu’na destek verirken; geleceğin İzmir’inde plansız gecekondu misali yapılaşmaya izin vermeye niyetleri olmadığını gösterdi. Şimdi herkes sözünün arkasında durarak bu stadyumun yapılması için gerekli düzenlemeleri yapmalı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Spor Kulübü bir protokol ile projeyi fiiliyata geçirmek için gereken imzaları acilen atmalı. Bu girişim, tüm kesimlerin birlik ve dirayet içinde hareket etmesi halinde; fırsatçıların nasıl geri adım attığının en güzel göstergesi oldu. Gelecek nesilleri düşündüğünüz için teşekkürler Kocaoğlu..

Kayıpların düşündürdükleri

Haberin Devamı

Steve Jobs’ın kaybının üstünden iki hafta geçmesine rağmen yankıları hala devam ediyor. 1992’den beri Apple kullanıcısıyım, ilk classic Mac’den LC’lere ve iMac’lere uzanan müthiş yolda neredeyse Jobs’ın ürettiği her ürünü işim gereği almak ve kullanmak zevkine ulaştığımı söyleyebilirim. Neredeyse küçük bir “Apple Müzemiz” var diyebilirim. Gelişen teknolojiyi gün ve gün yaşadım. Bu süreçte beni her zaman rahatsız eden nokta Apple amblemindeki elmanın hep yarım olmasıydı. Ben bunu; her zaman bir sonraki üründe yapılacak gelişmenin işareti olarak gördüm. Diğer bir deyimle, daha iyisini yaptılar, ama bana yine eksik mal satıyorlar diye düşünürdüm.

Haberin Devamı

11 yaşındaki kızım, Jobs’ın ölümünden dolayı duyduğu üzüntüsünü “hücrenin çekirdeği öldü, artık hiçbirşey eskisi gibi olamayacak” diyerek ifade etti. Ben de eksik elma ile ilgili düşüncelerimi; teknoloji dünyasının elmasındaki boşluk artık hiçbir şekilde doldurulamayacak ve Steve Jobs’ın eksikliği her zaman hissedilecek diye değiştiriyorum.

Halk Porche’a binmesin, ama siz de lütfen Mercedes’ten inin!

Geçtiğimiz hafta 1999 depremlerinin yaralarını sarmak üzeren yürürlüğe konulan Özel Tüketim Vergileri’ne küçük bir ayarlama yapıldı. Küçük ayarlama ile tütün ürünleri ve alkollü içeceklere yüklü bir zam gelirken, lüks tüketim olarak görülen otomobillerin de ÖTV oranları arttırıldı. Başbakanımız; “sigara, içki, içme Porche’a da binme” dedi. Vatandaşın sigarasını, içkisini fiyatları ile kısmaya çalışan iktidarın herhalde halkın Porche binmediğinden haberi yok. Ama yöneticilerimizden bir isteğim var. Halkın sigarasını, içkisini, Porche’unu limitlerken, lütfen siz de şu Mercedes’lerden bir inmeyi deneseniz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin yöneticilerindeki Mercedes marka lüks araç sayısı Alman Federal Cumhuriyeti’nin yöneticilerinin Mercedes sayısını geçmiş...
Bu arada, tüm kesimleri etkileyecek çok önemli küçük bir zam da Kaynak Kullanım Destekleme Fonu’na (KKDF) yapıldı. Vadeli ithalatta alınan KKDF oranı yüzde 100 arttırılarak yüzde 3’den 6’ya çıkarıldı. 200 milyar $’ın üzerinde ithalat yapan bir ülkede bu miktar hakikaten çok önemli bir vergi. Bu da vatandaşa ilave 5 milyar TL’lik yük getireceğe benziyor. İktidar ikide birde “Ekonomimiz muhteşem” diye hava atıyor, ama galiba bir yerde büyük bir delik var ve ne kadar koyarsan koy bir türlü kapanmıyor.

Yazarın Tüm Yazıları