SÜNNETİ UZMANINA YAPTIRIN

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz dinimizde ve sosyal hayatımızda önemli bir yeri olan ve erkek çocuğun hayatındaki küçük ama en önemli cerrahi girişimlerden biri sayılan “sünnet”.

Haberin Devamı

Sünnetli erkek çocuklarda idrar yolu iltihaplanmasının daha az gözlendiği, sünnet olmayan erkeklerde penis kanseri ve bulaşıcı hastalıkların daha sık görüldüğü bilinmektedir. Sadece erkeği değil, eşini de hastalık riskinden koruyan sünnet, kadınlarda rahim kanseri riskini azaltır. Hatta pek çok kişi dini inançlarında yeri olmamasına karşın sayısız tıbbi faydası nedeniyle çocuklarını sünnet ettirmektedir.
Ne kadar basit görünürse görünsün hiçbir cerrahi işlem basit değildir ve küçümsenmeden, temel cerrahi ilkeden ödün vermeden mutlaka tıp eğitimi almış, hatta bunun da ötesinde, sünnet alanında uzmanlaşmış kişilerce yapılmalıdır. Pek çok aile için kafa karıştıran “sünnet” konusunu Çocuk Cerrahisi uzmanı Dr. Rahşan Vargün Yıldız ile konuştuk. Sünnet ile ilgili tüm bilinmeyenleri Dr. Yıldız’a sordum, o da cevapladı.

Haberin Devamı

Öncelikle sünnetin tanımıyla başlayalım. Nedir sünnet?

Erkek çocuklarda penisin ucunu çevreleyen derinin alınması işlemine sünnet adı verilir.

Peki sünnet nasıl yapılır?

Sünnet ameliyathane şartlarında yani, steril koşullarda, uygun anestezi ile yapılan günübirlik cerrahi bir girişimdir. Çocuğun yaşına göre lokal veya kısa süreli genel anestezi altında yapılabilir. Yani bu işlem için çocuğun uzun süreli hastanede yatırılmasına gerek yoktur. Genellikle işlem sonrasında hastane şartlarında 2-3 saatlik takip yeterlidir.
Sünneti kimler yapmalıdır? Halk arasında fenni sünnetçi denen kişiler kimlerdir?
Sünnet hastane koşullarında çocuk cerrahı veya çocuk ürolojisi uzmanları tarafından yapılmalıdır. Halk arasında fenni sünnetçi diye bilinen kişiler tıp eğitimi olmayan sağlık memuru veya teknisyen olarak çalışmış kişilerdir.

UYGUN YAŞ ARALIĞI

Sünnet için uygun yaş grubu nedir?

Uygun yaş aralığı, 2 yaş öncesi veya 5-6 yaş sonrasıdır. Ancak çocukta sünnetin hemen olunmasının gerektiği bir hastalık varsa her yaşta sünnet yapılabilir. 2-6 yaş dönemi erkek ve kız çocuklar için cinsel kimliğin geliştiği dönem olduğu için tıbbi bir neden yoksa bu bölgelere herhangi bir girişim önerilmez. Tıbbi olarak sünnet zorunlu ise bu dönemde, ilerde çocuğun psikolojik gelişimini kötü etkilememesi açısından, genel anestezi altında işlem yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Hocam tıbbi olarak sünnet zorunlu ise yapılmalıdır diyorsunuz. Peki, nedir sünnetin tıbbi olarak acil yapılmasını gerektiren durumlar?

Sünnet derisinin pipi başına yapışık ve dar olması durumunda, idrar yapmada zorluk ve bazen idrar yolu enfeksiyonu veya sünnet derisinin iltihaplanması görülebilir. Bu tür durumlarda sünnet mutlaka önerilmektedir. Ayrıca sünnet olmamış erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve penis kanseri riskinin arttığı bilinmektedir. Sünnet olmamış erkeklerin eşlerinde rahim ağzı kanseri daha sık görülür. Sünnet sonrası idrar yolu enfeksiyonu riski azalmaktadır. Bu bilimsel veriler ışığında dünyada sünnet yaptırma oranında giderek artış söz konusudur.

Haberin Devamı

Sünnet sonrası erken ve geç dönemde hangi sorunlar olabilir?

6-8 saat çiş tutma, kanama, enfeksiyon gibi sorunlar gelişebilir. Geç dönemde de yapışıklık, pipide eğrilik, çiş yaptığı delik ucunda darlık gelişebilir. Ancak uygun koşullarda ve uzmanlar tarafından yapılan sünnetlerde bu oran %1-3 ün altındadır.

Aileler sünnet sonrasında nelere dikkat etmelidir? Örneğin tam da yaz mevsimindeyiz, sünnetten ne kadar süre sonra denize girilebilir?

Genellikle sünnet derisi yapışık olan çocuklarda iyileşme kabuk şeklinde olur. Bunun çabuk olması için günlük ya da gün aşırı duş, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler öneririz. Yara kabuğu geçtikten sonra yaklaşık 1 hafta -10 gün sonra denize gidebilir düzeye gelir.

Haberin Devamı

Bezli bebeklerde bakım nasıl olur?

1 hafta kadar büyük boy alt bezi kullanılması ve yine duş ve krem yeterlidir.

 ÖNCESİNDE MUAYENE ŞART

Erken dönemde sünnet önermediğiniz tıbbi hastalıklar var mı?

Sünnet öncesi çocukları mutlaka muyeneye çağırıyoruz. Çünkü bazen sünnetle birlikte ameliyat edilmesi gereken hastalıklar, bazen sünnetin 1 yaşa kadar ertelenmesini gerektiren hastalıklar çıkabilir. Hidrosel (su fıtığı), kasık fıtığı, inmemiş testis gibi..

Peki Peygamber sünneti nedir?

Peygamber sünneti, hipospadiyas dediğimiz hastalıktır. Çocuğun çiş yaptığı delik pipinin alt kısmındadır. Sünnetten önce veya sünnetle birlikte çiş yaptığı deliğin ameliyat edilmesi gerekir. Bu çocukların 6 ay-1 yaştan önce sünnet olması önerilmez.

Haberin Devamı

Çocuğun psikolojisi de son derece önemli.. Siz sünnet öncesi ve sonrası bu süreçte çocuk psikoloğu veya psikiyatri desteği önerir misiniz?

Özellikle 6 yaşından sonra sünnet planlanan çocuklarda işlem hakkında mutlaka bilgi verilmeli, neden ve nasıl yapılması gerektiği onun anlayacağı şekilde ve onu korkutmadan anlatılmalıdır. Büyük yaş gruplarında kaygı düzeyi artabilir. Bu nedenle uygun şekilde yönlendirerek çocuğu desteklemek, ona yalan söylememek ve zorlamamak önemlidir. Ancak rutinde psikiyatri önermiyoruz.

Son olarak, halk arasında çok popüler olan toplu sünnetlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu işlem steril koşullarda ve uzman hekimlerce yapılmalıdır, çok sayıda çocuğun aynı anda sünnet olduğu ortamlarda gelişebilecek bir komplikasyona müdahele zor ve çocuk açısından travmatik olacaktır.

OKUYUCU SORULARI

Benim 20 aylık bir oğlum var ve sünnet hakkında bazı endişelerim var. Çok hareketli bir çocuk ve bu son dönemde çok da huysuz olmaya başladı. Bu dönemde sünnet olması sakıncalı mıdır? Genelde 2 yaşa kadar veya 7 ve sonrası deniyor. Beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

20 ay sünnet için teorik olarak uygun bir aydır. Hareketli bir çocuk olmak sünnete engel değildir. Önemli olan oğlunuzun cinsel kimlik gelişiminin başlayıp başlamadığıdır. Bu da elinin çamaşır bölgesine gitmesi pipisinden bahsetmesi ve sürtünme gibi bazı hareketlerden anlaşılabilir

Oğlum geçen hafta perşembe günü sünnet oldu. Ne zaman banyo yapabilir? Bir de pipisinin ucunda hafif kızarıklıklar var normal mi?

Sünnet sonrası 1-2 gün sonra banyoya başlayabilirsiniz. Sık banyo pipinin daha çabuk iyileşmesini sağlar. Sünnet sonrası kızarıklık normaldir hatta sarı beyaz kabuklanma olabilir. İyileşmesi için epitelizan, bepanten gibi kremler günde en az 3 kez sürülmelidir.

SAĞLIK OLSUN

Önümüzdeki hafta konumuz “ev kazalarında ilk yardım ve tıbbi müdahale” Özellikle çocuklarımızın fiziksel ve davranışsal özelliklerinin biz yetişkinlerden farklı olması, bazen ev içinde maalesef yaşamsal risk oluşturabilecek kazalar olmasına sebep olur. Anne-babaların bilinçli olması gereken “ev kazalarında ilk yardım ve tıbbi müdahale” konusunu Güven Hastanesi doktorlarından Çocuk Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Mine Fedakar Şenyücel ile konuşacağız. Ev kazaları denince aklımıza neler geliyor, en çok hangi yaş grubunda görülür, düşmeler, yanıklar, kesikler, zehirlenmeler, boğulmalarda neler yapılması gerekir, yaralanma hatta ölüme sebep olabilen ev kazalarına karşı nasıl önlemler alınması gerekir gibi sorulara cevap arayacağımız “ev kazalarında ilk yardım ve tıbbi müdahale” ile ilgili merak ettiklerinizi jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları