Sünnet derisi bir bebeğe can verdi

Güncelleme Tarihi:

Sünnet derisi bir bebeğe can verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de, ölümcül bir deri hastalığıyla doğan bebek, sünnet derisinin canlı hücrelerinden elde edilen yapay deri nakledilerek yaşama döndürüldü.

Tori Cameron adlı şirin bebek, Fort Lauderdale'deki hastanede, ender görülen bir deri hastalığıyla doğdu. Bebeğin hastalığı yılda 1000 doğumda bir görülen Dowling Meara'ydı. Bu hastalıkta deri, kumaş ya da elin en hafif temasıyla yırtılıyor, su topluyordu. Enfeksiyonlara açık olan ve ikinci derece yanık gibi acı veren hastalık, tedavisi çok zor olan yaralara neden oluyor, bir ay içinde de ölüme yol açıyordu.

Doğumda derisi soyuldu

Doğum sırasındaki sürtünme nedeniyle zaten derisinin yüzde 70'i soyulan talihsiz Tori, derhal Miami Üniversitesi Jackson Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. Bebeği muayene eden doktorlar, çok çabuk karar vermek zorundaydılar. Doktorlar, bebeğe derhal Massachusetts'te Organogenesis Inc. tarafından laboratuvarda Biyo-mühendislik tekniğiyle, sünnet derisinin canlı hücrelerinden elde edilen yapay deriden nakletmeye karar verdiler.

Yöntem İlk kez denendi

Hemen işe koyulan doktorlar, Tori daha 11 günlükken, ilk deri naklini gerçekleştirdiler. Canlı hücrelerin, sığırdan elde edilen kalojen adlı madde içinde özel metodlarla büyütülmesiyle elde edilen Apligraf adlı yapay deri, Tori'nin cildine yerleştirildi. İlk kez denenen yöntemi anlatan Jackson Hastanesi doktorlarından William Eaglstein, uyguladıkları derinin, bebeğin kendi deri hücrelerini etkileyerek, vücudun normal deri üretmesini sağlayabileceğini de söyledi.

Yapay deri iyileştirdi

Şu anda iki aylık olan Tori'nin vücudunun yüzde 40'ı, yapay deriyle kaplandı. Basın toplantısı düzenleyerek, gelişmelerden heyecan duyduklarını açıklayan doktorlar, deri nakledilen bölgelerin iyileştiğini sevinçle dile getiriyorlar. Ama en duygu dolu insan, hiç şüphesiz Tori'nin annesi Lorraine Cameron'du. Cameron, hastalık karşısında çaresiz kaldığını, bebeğin altını değiştirmenin bile en az 45 dakika sürdüğünü belirtirken, doktorlara minnettar olduğunu söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!